Světový den zdraví v roce 2025: historie a tradice svátku

Světový den zdraví v roce 2025: historie a tradice svátku

Ve zdravém těle je zdravý duch, proto je třeba pečovat o duševní i fyzické zdraví. Je to jedna z nejdůležitějších hodnot, na jejíž počest existuje dokonce mezinárodní svátek. Jak a kdy se slaví Den zdraví, vám prozradíme v tomto materiálu.

Světový den zdraví v roce 2025: historie a tradice svátku (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Kdy bude Světový den zdraví v roce 2025Historie svátkuTradice Světového dne zdravíCo zdravého uvařit na Světový den zdravíKuřecí mísa s bulguremPečený losos v obálce s chřestem a bramboramiZapečená jablka s piniovými oříšky.

Kdy se bude Světový den zdraví slavit v roce 2025

Dne 7. dubna se bude Den zdraví slavit po celém světě, včetně Ruska. Proč byl tedy vybrán právě tento den?

Historie svátku

7. duben je datem založení WHO. Svátek byl zaveden dva roky po založení Světové zdravotnické organizace, aby upozornil na zdravotní problémy. Světový den zdraví tak plní svůj účel.

Tradice Světového dne zdraví

V tento den se pořádají konference a přednášky o zdraví. Ve zdravotnických střediscích se konají bezplatné konzultace a mobilní centra nabízejí bezplatné vyšetření krevního tlaku a cukru a také rady, jak předcházet různým nemocem.

Co uvařit na Světový den zdraví

Jedním z doporučení WHO pro dobré zdraví je zdravá strava. Světový den zdraví je tedy skvělou záminkou k tomu, abychom začali jíst vyváženou stravu. Zde je několik receptů, které vám v tom pomohou.

Mísa s kuřecím masem a bulgurem

Mísa s kuřecím masem a bulgurem, fotografie hotového pokrmu
Mísa s kuřecím masem a bulgurem, fotografie hotového pokrmu (My Magnet)

30 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • bulgur – 200 g
  • pečená kuřecí prsa – 150 g
  • dýně – 200 g
  • vařená červená řepa – 150 g
  • okurka – 120 g
  • mrkev – 100 g
  • červené zelí – 100 g
  • kuřecí vejce – 1 ks
  • sójová omáčka – 10 g
  • dýňová semínka – 20 g
  • mletá uzená paprika – 4 g
  • koriandr – 2 snítky
  • mletý černý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti

Na omáčku:

  • olivový olej – 2 polévkové lžíce.
  • pomeranč – 0,5 ks.
  • hořčice – 1 lžička.
  • med – 1 lžička.
  • mletý černý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti

1. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, osolíme, opepříme, přidáme polovinu sójové omáčky a uzenou papriku, promícháme. Necháme marinovat, zatímco si připravíme ostatní ingredience. Bulgur uvařte ve vroucí osolené vodě do měkka, 10 minut, poté sceďte.

2. Dýni nakrájejte na plátky, osolte ji a opepřete. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a dýni na něm z obou stran osmažte doměkka.

3. Vejce uvaříme v sáčku, po 3 minutách varu.

4. Na omáčku vyšleháme olej, šťávu, med a hořčici dohladka, přidáme kůru, sůl a pepř.

5. Kuřecí řízek nakrájejte na plátky. Červenou řepu a okurku nakrájejte na tenká kolečka, zelí na tenké plátky.

6. Bulgur rozprostřete do dvou misek a pokapejte sójovou omáčkou, na něj naaranžujte zeleninu a pokapejte olejem. Přidejte kuřecí řízky, doprostřed položte polovinu vejce. Misky ozdobte koriandrem a dýňovými semínky, opepřete a pokapejte omáčkou.

Losos pečený v obálce s chřestem a bramborami

Losos pečený v obálce s chřestem a bramborami
Losos pečený v obálce s chřestem a bramborami (Můj magnet)

30 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • filet z lososa s kůží – 600-800 g
  • chřest – 100 g
  • střední brambory – 2-3 ks.
  • petržel – 1 malý svazek
  • česnek – 2 stroužky
  • máslo – 40 g
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

1. Zkontrolujte, zda na kůži lososa nejsou šupiny. Rybu osolte a opepřete.

2. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kolečka silná 1 cm. Smažte brambory na oleji z obou stran, dokud nejsou téměř upečené.

3. Odlomte spodní tvrdou část stonku chřestu a oloupejte slupku ze spodní části stonků. Z horních 5 cm stonku odkrojte 5 cm, zbytek nakrájejte na tenká kolečka.

4 Petrželku a česnek nasekejte velmi najemno.

5. Předehřejte troubu na 160 °C. Z pečicího papíru vystřihněte 4 obdélníky o rozměrech 30 x 40 cm. Do středu listu položte brambory, na ně stonky chřestu a na ně rybu. Posypte nakrájeným chřestem a petrželkou a česnekem.

6. Okraje papíru přitáhněte přes náplň, spojte a 3-4krát zabalte. Poté otevřené konce pergamenu stočte jako cukroví. Pečte v troubě 12 minut. Podávejte tak, že obálky položíte na talíře.

Pečená jablka s piniovými oříšky

Pečená jablka s piniovými oříšky
Pečená jablka s piniovými oříšky (Můj magnet)

30 minut

Na přípravu 3 porcí budete potřebovat:

  • jablko – 3 ks.
  • pomeranč – 1 ks
  • med – 4 polévkové lžíce. l.
  • loupané piniové oříšky – 4 lžíce.
  • rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
  • moučkový cukr na podávání

1. Jablka omyjte a bez krájení je ostrým nožem zbavte jádřince.

2. Omyjte pomeranč, nožem nebo struhadlem odstraňte kůru a z dužiny vymačkejte šťávu.

3. V míse smíchejte piniové oříšky, med a pomerančovou šťávu. Vzniklou směsí naplňte jablka.

4. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na pečení vymažte olejem, vložte do ní jablka s náplní navrch a pečte 15-20 minut.

5. Upečená jablka posypeme pomerančovou kůrou, moučkovým cukrem a podáváme.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zdraví**]. ?

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: