Shromáždili jsme pro vás nejlepší kytice pro začátek jara. – salátová kytice. Květy z mrkve a rajčat, věnec s grilovaným sýrem, fialky z ředkviček, „Гranate náramek„ A samozřejmě, „Mimosa„.
Nejlepší saláty na 8. března (Foto: shutterstock ) O čem budeme v článku hovořit:Salát „Ruská krása „Salát „Caprese věnec „Salát s grilovaným sýremSalát „Philadelphia „Salát na 8. březnaPPPPP-„Mimosa „Salát „Náramek z granátového jablka“ s jazykemSalát „Kytice „Salát „Fialky „Lehký sváteční salátSalát „Sváteční kytice“
Sváteční salát nedělají jen ingredience, ale také dekorace, protože jíme především očima. Jaro je časem květin, tak proč nezdobit pokrm kyticí zeleniny nebo ovoce? Není nutné vytvářet mistrovská díla hodná Louvru. Mohou to být jen roztomilé sedmikrásky nebo slunečnice z oliv, hranolků a žloutku. Zvládne to i dítě, které chce udělat radost mamince.
Jako základ salátu na 8. března se skvěle hodí pečená nebo vařená kuřecí prsa, libová šunka, ryby a mořské plody. Okurky, celer, zelená jablka nebo daikon dodají svěžest a křupavost. Pro pikantní chuť lze přidat kapary, zelené olivy, sýr nebo okurky. Jako zálivku použijte tradiční majonézu (nejlépe domácí) nebo olivový olej, případně můžete trochu experimentovat a připravit omáčku na bázi arašídové pasty, řeckého jogurtu nebo sladké hořčice.
Jeden z našich oblíbených tradičních svátečních salátů je. „Mimosa„. Je jasný a slunečný, jako samo jaro. Je vyroben z nejrůznějších věcí. „Mimosa„: s pečenou rybou, s tresčími játry, s jablky, s rýží, s pita chlebem! Pro milovníky správné výživy je tu verze s avokádem. Jedno zůstává nezměněno – salát je třeba posypat nasekaným žloutkem a ozdobit snítkami čerstvých bylinek.
Ve výběru najdete nejen osvědčené recepty, ale i nápady na sváteční výzdobu.
Salát „Ruská krása“
I ten nejjednodušší salát z jednoduchých ingrediencí může mít efekt „wow“, pokud ho ozdobíte. „Ruská krása“ vypadá jako kokošník. A všechno ruské je teď v módě.
Salát „Ruská krása“
Na přípravu salátu pro 6 porcí potřebujete:
- brambory – 500 g
- kuřecí řízek – 350 g
- C1 vejce – 4 ks.
- rajčata – 300 g
- čerstvé okurky – 250 g
- šunka – 200 g
- polotvrdý sýr – 200 g
- majonéza – 150 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- bylinky, olivy a olivy na ozdobu salátu – podle chuti
1. Brambory uvařte do poloměkka (25-30 minut), nechte zcela vychladnout. Kuřecí řízky vložte do hrnce, zalijte je horkou vodou. Přiveďte k varu, odstraňte pěnu, trochu osolte a vařte na mírném ohni 40 minut. Necháme vychladnout ve vývaru.
2. Vejce uvařte natvrdo. Sýr nastrouhejte na středním nebo jemném struhadle. Šunku a kuřecí řízky nakrájíme na malé kostičky, okurky na slámky. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Nastrouhané brambory rozprostřete na velký plochý talíř tak, aby vznikl „kokosový ořech“. Jemně je udupejte a potřete trochou majonézy. Navrch naaranžujte šunku. Také potřete majonézou.
4. Na šunku položte vrstvu okurek, poté kuřecí řízky a sýr. Potřete majonézou. Zastrčte dovnitř. Vrchní část a boky salátu potřete majonézou. Bílky a žloutky nakrájejte zvlášť. Bílky rozetřete po stranách salátu a žloutky nahoru. Opět potřete majonézou.
5. Rajčata rozkrojte na poloviny, odstraňte střed se semínky. Dužinu nakrájejte na malé kostičky. Rozložte je na salát. Lehce přitlačte stěrkou. Ozdobte lístky bylinek, kolečky oliv a kolečky oliv a majonézou, kterou rozetřete tečku po tečce. Salát dejte na 1 hodinu do chladničky.
Užitečný tip
Na salát „Ruská krása“ je lepší použít brambory s vysokým obsahem škrobu: dobře se vaří a salát je sametový.
Místo kuřecího filé do salátu „Ruská krása“ můžete přidat krůtí filé nebo vepřovou panenku. Lze je nejen vařit, ale také péct v alobalu (v kulinářském rukávu).
Salát Caprese věnec s grilovaným sýrem
Mozzarella do salátu Caprese se zřídka smaží (na rozdíl od suluguni a halloumi). Na počest svátku si však můžete s receptem trochu pohrát, a udělat tak klasický pokrm ještě elegantnější.
Salát Caprese s věncem a grilovaným sýrem
Na přípravu salátu pro 4 porce potřebujete:
- Baku rajčata – 2–3 ks.
- mladý špenát – 200 g
- cherry rajčata – 200 g
- olivový olej – 4 polévkové lžíce.
- balzamikový krém s fíky nebo malinami – 3 polévkové lžíce.
- zelená bazalka – 1 velký svazek
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Na sýr:
- mini mozzarella – 500 g
- vejce – 2 ks
- mouka
- slaná strouhanka
- sůl
- olej na smažení
1. V široké míse nebo misce vyšlehejte vejce dohladka. Do jiné mísy nasypeme mouku a ochutíme ji paprikou a solí. Do třetí mísy dejte strouhanku.
2. Mozzarellu osušte na papírových utěrkách. Každou kuličku nejprve obalte v mouce, pak ve vejci a ve strouhance a lehce je přitlačte k povrchu. Kuličky položte na tác.
3. Cherry rajčátka rozkrojte na polovinu. Rajčata Baku nakrájejte na plátky silné 7-9 mm.
4. Z bazalky odstraňte stonky a smíchejte ji se špenátem.
5. Na zálivku vyšlehejte máslo s balzamikovým krémem. Přibližně 1/3 smíchejte s cherry rajčátky, další 1/3 – S listy. Listy naaranžujte na mísu do tvaru věnce, mezi ně rozložte rajčata Baku a cherry rajčátka. Podle chuti osolte a opepřete.
6. Olej na smažení zahřejte na 180 °C. Osmažte mozzarellu do hněda, osušte ji na papírových utěrkách a rozložte na věnec. Salát podávejte se zálivkou.
Užitečná rada
Místo strouhaného sýra můžete do tohoto salátu přidat smažené sýrovo-bramborové noky.
Tento salát můžete posypat jemně nastrouhaným parmazánem. Ano, nebude to vůbec caprese, ale bude to velmi chutné!
Salát „Philadelphia“
Všichni milovníci rohlíků tento salát určitě ocení. „Philadelphia„. Koneckonců, je složením totožný s vaším oblíbeným pokrmem, ale je rychlejší a jednodušší na přípravu.
Salát „Philadelphia“
Na přípravu salátu pro 6 porcí potřebujete:
- lehce osolené červené ryby – 350 g
- rýže na sushi – 250 g
- smetanový sýr – 250 g
- čerstvá okurka – 150 g
- rýžový ocet – 60 ml
- sójová omáčka – 2 polévkové lžíce.
- kopr – 1 malá snítka
- list nori – 1 ks.
- bílý a černý sezam na posypání – po 1 lžičce.
- cukr – 1 lžička.
- sůl – 1/2 lžičky.
1. Rýži na sushi důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a vložte do naběračky. Naplňte ji studenou pitnou vodou a přiveďte k varu. Vařte 15 minut.
2. Nalijte rýžový ocet do malé misky. Přisypte sůl a cukr a důkladně promíchejte, aby se rozpustil. Směs nalijte na rýži a promíchejte.
3. Smetanový sýr vložte do mísy. Přilijte sójovou omáčku a důkladně promíchejte. Okurku nakrájejte škrabkou na zeleninu na dlouhé proužky.
4. Červenou rybu nakrájejte na tenké plátky. Připravte si formu o průměru asi 20 cm. Z listu nori vyřízněte kruh o vhodném průměru. Odřezky si ponechte.
5. Vložte nori do formy. Na ni rozprostřete polovinu teplé rýže. Přidejte polovinu smetanového sýra a sójovou omáčku, uhlaďte. Naaranžujte většinu proužků okurky.
6. List nori jemně rozdrobte a smíchejte se zbývající rýží. Rybu naaranžujte na okurky (část si nechte na ozdobu). Navrstvěte rýži a nori, urovnejte a přelijte creme fraiche.
7. Vršek salátu ozdobte zbylými plátky ryby a okurky. Formu zakryjte potravinovou fólií a dejte na 1 hodinu do chladničky. Poté ji vyjměte a odstraňte okraj.
8. Ozdobte salát „Philadelphia„ kopr, posypeme bílým a černým sezamem. Podávejte.
Užitečná rada
Pokud chcete vytvořit příchuť „Philadelphians„ Ještě zajímavější je doplnit ji tenkými plátky avokáda mezi horní vrstvou rýže nori a smetanovým sýrem.
Salát „Philadelphia„ lze připravit s jakýmkoli smetanovým sýrem nebo i s měkkým tvarohem. V druhém případě se kalorie mírně sníží.
Salát na 8. března
Tento lehký a zdravý salát se stane skutečnou ozdobou vašeho svátečního stolu. Co je to – může nahradit i vázu s květinami.
Salát na 8. března
Příprava salátu pro 2 osoby–Potřebujete 4 porce:
- vejce – 5 ks.
- vařené kuřecí řízky – 300 г
- okurka – 1 ks.
- Řecký jogurt – 5–6 polévkových lžic.
- cibule – 1 ks.
- bylinky podle chuti
1. Vejce uvařte natvrdo. Bílky a žloutky nakrájejte zvlášť. Okurku a cibuli nakrájejte nadrobno. Uvařené kuřecí řízky nakrájejte na malé kostičky.
2. Smíchejte všechny ingredience kromě žloutků a bílků. Osolte, opepřete, přidejte řecký jogurt a promíchejte. Na plochou mísu položte dvě sklenice o různém průměru. Kolem nich naaranžujte připravený salát.
3. Salát ozdobte bílky na jedné straně a žloutky na druhé straně. Zeleninu naaranžujte. Vrchní část zeleně místy lehce posypte žloutky. Ihned podávejte.
Užitečná rada
Vařené filé lze nahradit uzeným kuřecím masem. Chuti salátu to jen prospěje.
Pro pikantní chuť můžete do salátu přidat rozdrcený stroužek česneku.
PP Mimosa
Ukázalo se, že, „Mimosa„ může být také. Přehodnoťte klasický salát s ohledem na základní zásady správné výživy. Pak se po svátcích nebudete cítit provinile.
PP-„Mimosa“
Na přípravu salátu pro 4 porce potřebujete:
- steaky z lososa – 2 ks
- zralé avokádo – 2 ks.
- Vejce C0 – 3 ks.
- kukuřičná konzerva – 200 g
- červená cibule – 150 g
- citronová šťáva – 2 polévkové lžíce.
- zelená cibule – 1 stonek
- sůl
Na omáčku:
- Řecký jogurt – 250 g
- jemná hořčice – 2 lžičky.
- sůl – podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř – podle chuti
1. Vejce uvařte natvrdo. Steaky z lososa osolte, zabalte do alobalu a pečte 20 minut při 200 °C. Nechte vychladnout a oddělte maso. Rybí maso v misce zploštíme vidličkou.
2. Kukuřici z konzervy vyhoďte do síta a nechte okapat. Poté ji položte na papírové utěrky, aby se zrna zcela vysušila.
3 Avokádo rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky, dužinu nakrájejte na malé kostičky a přidejte citronovou šťávu. Promíchejte. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno, zelenou cibuli nakrájejte na kolečka.
4. Na omáčku smíchejte řecký jogurt, hořčici, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Důkladně promíchejte.
5. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozmačkejte vidličkou. Bílky nasekejte velmi najemno. Jogurtovou omáčkou vymažte hlubokou, průhlednou skleněnou salátovou mísu nebo servírovací misky.
6. Naaranžujte ve vrstvách rybu, červenou cibuli, bílky, kukuřici a avokádo. Pokapejte omáčkou. Povrch posypeme žloutky a nasekanou zelenou cibulkou. Ihned podávejte.
Užitečná rada
Někteří jsou pro vyloučení z PP-.„Mimózy„ vejce. Ta lze nahradit vařeným květákem nebo cizrnou.
PP-„Mimosa„ lze připravit nikoliv z kukuřice, ale ze zeleného hrášku. Nepoužívejte však konzervovaný: použijte mražený. Pět minut je povařte, ponořte do ledové vody, aby si zachovaly zářivou barvu, a přidejte je do salátu.
Salát „Granátový náramek“ s jazykem
Salát „Náramek z granátového jablka„ s jazykem – reprezentativnější a „bohatší“ verze oblíbeného pokrmu. Jazyk je drahý výrobek, takže se skvěle hodí na slavnostní tabuli. Tím spíše, že část z něj lze použít do salátu a zbylé maso lze nakrájet na tenké plátky a podávat jako předkrm.
Salát „Granátový náramek“ s jazykem
Na přípravu salátu pro 8 porcí potřebujete:
- hovězí maso …