Jakou dietu je třeba dodržovat při atopické dermatitidě, abyste se zbavili klinických projevů a předešli recidivám.

Jakou dietu je třeba dodržovat při atopické dermatitidě, abychom se zbavili klinických projevů a zabránili recidivám?

Dieta u atopické dermatitidy – důležitý prvek léčby
tohoto onemocnění. Lze jí dosáhnout trvalé absence takových klinických projevů, jako jsou otoky, svědění, hyperémie.
klinických projevů, jako je otok, svědění, hyperémie. Jaké potraviny tedy
zařadit do jídelníčku a kterým je lepší se vyhnout.

Jakou dietu je třeba dodržovat při atopické dermatitidě, abychom se zbavili klinických projevů a zabránili recidivám? (Foto: Shutterstock/FOTODOM)

O čem budeme v článku hovořit:

  • Základní principy výživy dospělých u atopické dermatitidy
  • Potraviny, které by měly být z jídelníčku zcela vyloučeny.
    Seznam A
  • Potraviny doporučené k omezení. Seznam B
  • Potraviny povolené ve stravě. Seznam C
  • Základní zásady dětské výživy u atopické dermatitidy
  • Přibližný denní jídelníček u atopické dermatitidy

Atopická dermatitida je chronický zánět kůže.
Jedná se o chronický zánět kůže doprovázený nesnesitelným svěděním. Onemocnění narušuje bariéru
funkci kůže, což může přispívat k uchycení infekčních komplikací.
Nejčastěji toto onemocnění postihuje děti, méně často dospělé. Rozděluje se na tři části
fáze: kojenecká (do 2 let věku), dětská (do 13 let věku), dospělá (od 13 let věku).

Základní principy výživy dospělých u atopické dermatitidy

Nepochybně, stejně jako většina chronických recidivujících onemocnění,
léčba atopické dermatitidy by měla být léčena celým komplexem léčebných postupů.
opatření. V tomto výčtu opatření však zaujímá dieta mimořádně důležité, ba dokonce zvláštní místo.
místo. Uvažujme o jejích základních principech.

1. Je přísně zakázáno jíst smažená jídla.
Jídlo by se mělo vařit v páře, péct bez oleje v troubě, vařit nebo dusit.
nebo dušené. Takto připravené potraviny neobsahují transmastné kyseliny a
karcinogenní látky, je lehce stravitelné a šetrné k trávicímu traktu i celému organismu.
trávicího traktu a organismu jako celku.

2. I přes řadu restriktivních opatření by měla být výživa
výživa by měla být přiměřená a vyvážená z hlediska bílkovin, tuků a sacharidů.

3. Doporučuje se výrazně snížit příjem komplexních
sacharidů.

4. Minimalizujte kvašené mléčné výrobky i potraviny,
které obsahují laktobacily.

5. Potraviny se dělí do tří skupin:

Seznam A – potraviny, které by měly být vyloučeny z nabídky.
z jídelníčku;

Seznam B – potraviny doporučené k omezení;

Seznam C – potraviny povolené ve stravě.

6. Pokud je to možné, snažte se zdržet přílišné konzumace
příliš přísné dietě. Zkuste zavést potraviny ze seznamu B a sledujte reakci těla.
reakci těla. V případě absence negativních reakcí a zhoršení pohody
zpestřete svůj jídelníček. Tato metoda pomůže přesně určit
produkty, na které tělo reaguje, a vyloučit je, abyste se vyhnuli
opakovaným zhoršením.

7. V případě exacerbace nebo komplikace onemocnění přejděte na přísnou dietu.
Dietu, kterou je třeba dodržovat po dobu 14 dnů.

Potraviny, které by měly být z jídelníčku zcela vyloučeny.
Seznam A

U atopické dermatitidy by měly být zcela vyloučeny všechny citrusové plody.
U atopické dermatitidy je třeba zcela vyloučit všechny citrusové plody.

Pro zmírnění příznaků a zamezení recidivám je vhodná dieta.
při atopické dermatitidě znamená úplné vynechání celé řady potravin:

– uzené celé maso a zpracované masné výrobky
(šunka, slanina, sádlo, bůček, klobásy, párky, párky a jiné uzeniny), – uzeniny, slaniny, slaniny, sádla, bůčku, klobás, párků, párků, párků a jiných uzenin.
výrobky);

– všechny citrusové plody v čerstvém, sušeném nebo konzervovaném stavu.
kůry, oleje a šťávy (mandarinka, grapefruit, citron, limetka,
pomeranč, pomelo, kumquat a další);

– Nakládané potraviny (zelenina, houby, bobuloviny, ovoce,
naložené v soli, octu, koření);

– přírodní med a včelí produkty (pyl, perga,
mateří kašička atd.);

– občerstvení (chipsy, strouhanka, kukuřičné tyčinky, brčka,
vločky, krekry);

– všechny výrobky obsahující konzervační látky,
zvýrazňovače chuti, látky určené k aromatizaci, stabilizátory a jiné umělé přísady.

Úplné vyloučení výše uvedených potravin
pomůže při zmírnění onemocnění a rychlém přechodu do stavu remise.
(úplné vymizení klinických projevů onemocnění).

Potraviny doporučené k omezení. Seznam B

Kromě potravin, které by měly být z jídelníčku zcela vyloučeny
Kromě potravin, které by měly být zcela vyloučeny z jídelníčku osoby trpící atopickou dermatitidou, existuje také seznam
doporučených omezení:

– Tučné druhy ryb a kaviár (tučné ryby, halibut, jeseter, losos,
losos, úhoř, makrela (makrela), saira, stříbrný losos, mořský pstruh a další);

– máslo, kravské mléko, tučné mléčné výrobky;

– luštěniny (hrách, fazole mungo, čočka, fazole, cizrna, fazole, sója,
arašídy);

– chléb z extra panenské a panenské mouky a veškeré pečivo s droždím; a
droždí;

– bobuloviny a ovoce (všechny druhy rybízu, brusinky, rakytník,
maliny, jahody, broskve, nektarinky, červená jablka, persimony, červené a růžové jablka, jahody, broskve, broskve, nektarinky
hrozny);

– některé noční rostliny (sladké a pálivé papriky, lilek,
rajčata);

– jiné druhy zeleniny (ředkvičky, daikon, černá ředkev);

– kvašená zelenina (zelí, kimči, mrkev atd.);

– slepičí vejce;

– houby;

– ořechy;

– čokoláda, cukrovinky, sladkosti, cukrovinky, cukr;

– omáčky (majonéza, hořčice, kečup, sójová omáčka a další).

V akutní fázi onemocnění by tyto výrobky měly být
V akutní fázi onemocnění by měly být tyto potraviny zcela vyloučeny a při absenci klinických projevů se je snažte do jídelníčku zařazovat jednu po druhé.
Zkuste je do jídelníčku zařazovat jednu po druhé. V případě nepřítomnosti jakýchkoli
Při absenci jakékoliv reakce na užívání výrobku je možné jej přeřadit ze seznamu B do seznamu potravin doporučených v jídelníčku (seznam C).
výrobků doporučených v jídelníčku (seznam B).

Potraviny povolené v jídelníčku. Seznam B

Potraviny povolené ve stravě
Potraviny povolené ve stravě

Začněme přehledem potravin, které jsou v dietě povoleny.
dietě při atopické dermatitidě:

– zelenina (brambory, cuketa, dýně, mrkev, zelí, bílé zelí, brokolice, růžičková kapusta, květák, římské zelí, římské zelí, kapusta
bílé zelí, brokolice, růžičková kapusta, květák, romanesco, patison, okurky,
listová zelenina);

– Ovoce a bobuloviny (avokádo, zelená jablka, švestky, banány,
hrušky, angrešt);

– křepelčí vejce;

– kaše ze lnu, kukuřice, ovsa, pohanky a rýže s přídavkem soli.
ovoce a bobulovin ze seznamu povolených druhů;

– libové maso, ryby a drůbež;

– bylinné čaje.

Základem stravy by samozřejmě měla být zelenina, ovesné kaše a
ovoce, a živočišné produkty by měly být konzumovány, aby se získaly
získat denní příjem bílkovin.

Základní zásady výživy u dětí s atopickou dermatitidou

Jak potvrzují dlouholetá pozorování, nejnáchylnější k tomuto onemocnění jsou kojenci a batolata.
Kojenci a malé děti jsou k tomuto onemocnění nejnáchylnější. A ve většině případů
Ve většině případů je dědičná, častěji z matky na dítě. Pro výživu
Pro výživu dětí byla také vypracována řada základních dietních zásad.

1. Pokud z různých důvodů není kojení možné nebo
kojení není možné z důvodu nedostatku mateřského mléka, nebo je dítě převedeno na smíšenou výživu.
(mateřské mléko + umělá výživa), doporučuje se podávat kojeneckou výživu na bázi odstředěného mléka s neštěpenou bílkovinou.
kojenecká výživa na bázi odstředěného mléka s frakcí štěpené bílkoviny
(hydrolyzované mléko).

2. Příkrm zahajte až po dosažení šesti měsíců věku dítěte.
dítěte ve věku šesti měsíců z důvodu nezralosti trávicího traktu.

3. Začněte přikrmování jednou lžičkou pohankové kaše, poté dejte dítěti ochutnat kukuřici a rýži.
kaši, poté nechte dítě ochutnat kukuřičnou a rýžovou kaši.

4. Po zavedení kaše do jídelníčku můžete začít přidávat do stravy.
zeleninu, jako jsou cukety, patisony, květák, a dále drůbeží a králičí maso.
králičí maso.

5. Veďte si potravinový deník a zaznamenávejte reakce na změny stravy.
dieta.

Vzorový denní jídelníček při atopické dermatitidě

Salát z bílého zelí s okurkou a olivovým olejem
Salát z bílého zelí s okurkou a olivovým olejem

Zde je příklad jednodenní diety pro dospělé s atopickou dermatitidou.
pro dospělé s atopickou dermatitidou. Počet gramů
potravin, protože se nejedná o dietu na hubnutí nebo nabírání svalové hmoty, ale o dietu na hubnutí nebo nabírání svalové hmoty.
o terapeutickou dietu.

Snídaně:

– bezmléčná rýžová kaše s banánem;

– bylinkový čaj.

Svačina:

– zelená jablka.

Oběd:

– polévka s kuřecími prsíčky, brambory, brokolicí a cuketou;

– dušený králík s přílohou z pohankových krup;

– salát z bílého zelí s okurkou a olivovým olejem.
olej.

Svačina:

– Meruňky.

Večeře:

– dušený pollock s pohankovou přílohou;

– salát s listovou zeleninou, avokádem a křepelčími vejci.

Poznámka: nezapomeňte, že během dne byste měli
1 500-2 000 ml čisté vody bez plynu.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dieta #dietování**]. ?

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: