Kuchaři i odborníci na výživu považují brokolici téměř za superpotravinu. Spojuje v sobě užitečnost, gastronomickou všestrannost a vnější atraktivitu. Pojďme si podrobně probrat vlastnosti a možnosti této kapusty a naučit se, jak správně připravit její kadeřavé, jasně zelené růžičky.
Jak dlouho vařit brokolici: tipy na vaření (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Proč by měla být brokolice zařazena do jídelníčku: výhody a gastronomické vlastnostiKterými způsoby můžete brokolici vařitJak vařit čerstvou a mraženou brokolici ve vodě v hrnci nebo v polévceJak vařit brokolici v multicookeruJak vařit brokolici v parním hrnciJak vařit brokolici v mikrovlnné trouběJak vařit brokolici před pečením v trouběJak vařit brokolici pro dětskou výživuJaké jsou další záludnosti vaření brokolice?
Proč by měla být brokolice zařazena do jídelníčku: výhody a gastronomické vlastnosti
Odborníci na výživu tvrdí, že konzumace brokolice má příznivý vliv na trávení, kosti, imunitní, kardiovaskulární a endokrinní systém. A nejen to, díky speciální látce, která chrání nervovou tkáň před změnami souvisejícími s věkem, pomáhá zachovat funkci mozku.
Brokolici lze jíst i syrovou, ale vařená brokolice je lepší a lépe stravitelná. Ve formě kaše nebo malých růžiček je výborná i pro dětskou výživu. Tato kapusta se výborně kombinuje s obrovským množstvím výrobků: s masem a rybami, s drůbeží a sýry, s luštěninami a obilovinami i s další zeleninou. Je dobré samotné, jako příloha nebo do polévek či dušené zeleniny.
Jak vařit brokolici
Nejzřejmější možností je uvařit brokolici v osolené vodě. Můžete ji vařit v parním hrnci, v multicookeru nebo v mikrovlnné troubě s malým množstvím tekutiny.
Před vařením je třeba čerstvý květák omýt pod tekoucí vodou. Předem ho můžete ponořit do studené osolené vody a nechat 15 minut odstát – pokud se v růžičkách skrývá hmyz, vyplavou na povrch. Odřízněte spodní část stonku a listy – lze je nakrájet, zmrazit a později použít do vývarů. Oddělte květenství, větší nebo menší.
Zmrazenou brokolici stačí nasypat do vroucí vody nebo do napařovací misky a uvařit podle receptu.
Jak dlouho vařit čerstvou a mraženou brokolici ve vodě v hrnci nebo v polévce
Jak dlouho vařit brokolici: tipy na vaření (Shutterstock/FOTODOM)
Profesionální kuchaři tvrdí, že správně uvařená brokolice by měla být al dente, tedy mírně křupavá. Doba vaření ve vodě by proto po opětovném uvaření neměla přesáhnout 3 minuty. Jinak skončíte s nafouklými růžičkami, které jsou naprosto nechutné, s nevýraznou chutí.
Pokud do polévky přidáváte čerstvou brokolici, nezapomeňte, že se velmi rychle vaří. Vložte ji proto až na samý konec, 3 minuty před úplným uvařením. To je zcela dostačující, protože polévka i poté, co ji stáhnete z ohně, zůstane ještě dlouho velmi horká. To znamená, že proces vaření bude ve skutečnosti pokračovat.
Jak vařit brokolici v multicookeru
Existují 2 možné varianty. První: brokolici jednoduše uvaříte ve vodě. Na režim „polévka“ nebo „dušené maso“. To znamená, že ji zalijete vroucí vodou tak, aby alespoň zakryla růžičky, zavřete spotřebič a vařte 5 minut, pak ji vyjměte do cedníku.
Druhý způsob: vaření v páře – mnoho modelů má speciální zásobník. Do misky nalijte 0,5 litru vody. Umístěte podnos a vložte do něj brokolici. Zapněte režim „vaření v páře“ a multicooker zavřete. Vařte přibližně 10 minut.
Jak vařit brokolici v parním hrnci
Jak dlouho vařit brokolici: tipy na vaření (Shutterstock/FOTODOM)
Nalijte vodu do vaničky, položte růžičky zelí na speciální mřížku. Parní hrnec zavřete a vařte podle pokynů spotřebiče.
Pokud doma parní hrnec nemáte, můžete cedník s brokolicí postavit na hrnec s vodou, postavit na oheň, přikrýt a po uvaření vařit 10 minut.
Jak uvařit brokolici v mikrovlnné troubě
Nejprve se ujistěte, že nádoba, ve které budete brokolici vařit, je vhodná do mikrovlnné trouby. Do nádoby vložte růžičky. Zalijte trochou vody a nádobu s brokolicí přikryjte speciálním víkem. Zapněte výkon alespoň 800 W a vařte 8-10 minut.
Zda brokolici před pečením v troubě vařit?
Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Rozhodně se nevyplatí brokolici vařit, pokud ji plánujete zapékat v omáčce – v ní se uvaří výborně i tak.
Pokud se jedná o vaření v troubě v podobě pyré, můžete růžičky předvařit po dobu 3 minut.
Jak uvařit brokolici pro dětskou výživu
Jak dlouho vařit brokolici: tipy na vaření (Shutterstock/FOTODOM)
Klíčky rozdělte na růžičky a důkladně je opláchněte, aby se do pyré nedostal písek nebo zemina. Brokolici vložte do hrnce, zalijte horkou vodou a 5 minut povařte. Případně zelí uvařte v páře (10 minut).
V závislosti na systému stravování, který dodržujete, můžete vařené zelí nakrouhat na pyré nebo dítěti nabídnout celé růžičky. Pokud jste brokolici uvařili v minimálním množství vody, můžete vzniklý zeleninový vývar přidat do pyré nebo ho dítěti nabídnout jako nápoj – je poměrně sladký a mnoha lidem chutná. Takové pyré by se mělo skladovat v chladničce pouze maximálně 4 hodiny.
Jaké další záludnosti přípravy brokolice existují
Rád bych vás upozornil asi na dva hlavní aspekty. První se týká textury. Již jsme si řekli, že ideální stav vařené brokolice je al dente. Tehdy nejlépe oceníte chuťové vlastnosti zelí. Aby tedy brokolice byla křupavá, ihned po uvaření přendejte růžičky do ledové vody, aby se proces vaření zastavil. Mimochodem, tento postup také zajistí, že zůstane zachována jasně zelená barva.
Druhý bod se týká chuti brokolice. Podle našeho názoru je krásná, ale ne každý s námi souhlasí. Trocha citronové šťávy nebo rozdrcený stroužek česneku přidaný do vody během vaření zápach odstraní nebo minimalizuje.
Pokud zjistíte nějakou chybu nebo nepřesnost, dejte nám prosím vědět. #brokolice #pomocné tipy #jídla z brokolice**]. ?