Kombinace sladké hrušky a pikantní, kořeněné gorgonzoly se poměrně dlouho zdála být exotická a zvláštní. Nyní nastal čas ji ochutnat a přijmout. Nyní je snadné najít hrušku a italský sýr jako dvojici v restauracích, kavárnách a pizzeriích. Poradíme vám, jak tuto kombinaci použít na pizzu, do salátů a dezertů.
Hrušky a modrý sýr (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Jaký druh sýra je gorgonzolaProč hruška a gorgonzola Recepty s hruškou a gorgonzolou?
Jaký druh sýra je gorgonzola
Blízké seznámení s národními kuchyněmi jiných zemí nám dalo mnoho neznámých, ale chutných produktů. Patří mezi ně sýry s plísní – vyzrálé, světlé, s charakterem. Některé z nich mohou odpuzovat štiplavým zápachem nebo výraznou ostrostí. Existují však i zasloužené favority – např, camemberta brie a gorgonzola.
Za existenci tohoto podniku je třeba poděkovat obyvatelům Lombardie, regionu v severní Itálii. Gorgonzola se vyrábí z kravského mléka s bakterií penicíllium roquefórti neboli „penicillium roquefórti“. Tato plísňová kultura se speciálně pěstuje v laboratořích pro ušlechtilé sýry. Má výraznou chuť a vůni, kterou nejlépe vystihuje sýr Roquefort.
Mladá gorgonzola je naočkována peniciliemi – tak se plíseň zvětšuje a získává své charakteristické zelenomodré žilky. Sýr zraje 2 roky.–4 měsíce, poté je možné ji předložit.
Gorgonzola se dodává v jemné (dolce), hutnější a vyzrálé variantě. Výrazná ostrost zrajícího sýra z něj činí ideální kombinaci s červeným suchým vínem. Měkčí a sladší gorgonzola se lépe páruje s bílým vínem. Gorgonzola však může být i dezertem.
Proč hruška a gorgonzola
Gorgonzolu může nahradit vlastně jakýkoli sýr s modrou plísní – dor blu, rokfór, cambozola nebo jiná varianta podle vaší chuti. Hruška je vhodná pro všechny. Tajemství spočívá v kombinaci protikladů: ovocná sladkost hrušky vyvažuje bouřlivou ostrost zrajícího sýra. Výsledkem je nesrovnatelný mix: gorgonzola se dobře rozpouští, rozplývá, chutě se prolínají a mění. Proto je pizza s hruškou a nivou tak oblíbená.
Mimochodem, v italštině existuje ustálený výrazPro sedláka je lepší, když neví, jak chutný je sýr a hrušky. Tato fráze má složitý sociálně-politický podtext: sýr a hrušky je znamenitá a velmi úspěšná kombinace, kterou si ne každý mohl dovolit.
Recepty s hruškami a gorgonzolou
Pizza s hruškou a gorgonzolou
Domácí pizza může svou chutí předčit pizzu z restaurace. Jsme si jisti, že klasiku s rajčatovým protlakem, uzeným salámem a polotvrdým sýrem už zvládáte. Nyní můžete použít zajímavější kombinaci.
Pizza s hruškou a modrým sýrem
K přípravě budete potřebovat:
- základ na pizzu – 1 kus.
- mozzarella – 125 g
- hruška – 1 ks.
- sýr s modrou plísní – 50 g
- vlašské ořechy – 40 g
- olivový olej
- med
- Předehřejte troubu na 200 °C. Základ pizzy položte na plech.
- Mozarellu a hrušku nakrájejte na plátky, ořechy nasekejte nahrubo. Rozdrobte sýr s modrou plísní.
- Základ pizzy pokapejte olivovým olejem a rozložte na něj mozzarellu. Navrch položte plátky hrušek a posypte je modrým sýrem a ořechy.
- Pečte 8-10 minut, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte horké a pokapané medem.
Salát z hrušek s gorgonzolou a vlašskými ořechy
Jednoduchý recept pro všechny příležitosti – k rodinné večeři, místo svačiny, na slavnostní stůl. Použijte ty nejšťavnatější a nejzralejší hrušky, které jsou právě k dispozici. A ze sýrů je ideální gorgonzola dolce.
Salát z hrušek s gorgonzolou a vlašskými ořechy
K přípravě budete potřebovat:
- hrušky – 2 ks.
- citronová šťáva – 2 polévkové lžíce.
- vlašské ořechy – 40 g
- rukola – 120-150 g
- ořechový nebo olivový olej – 2-3 polévkové lžíce.
- sýr s modrou plísní – 100-150 g
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- Hrušky podélně rozkrojte, odstraňte jádřinec a pak je napříč nakrájejte na silné plátky. Okořeňte je pepřem, pokapejte citronovou šťávou a nechte 10 minut stát.
- Ořechy nasekejte tak, aby v nich byly velké i malé kousky. Rukolu naaranžujte na talíře. Na ni naaranžujte hrušky. Tekutinu a ořechy si nechte.
- Tekutinu z hrušek trochu osolíme, přidáme máslo a intenzivně vyšleháme. Nalijte na salát.
- Na salát rozdrobte sýr. Ihned podávejte.
Těstoviny s hruškami, medem a gorgonzolou
Skvělá možnost, jak zpestřit večeře. Je to i restaurační jídlo – vaši blízcí si ho zamilují! Experimentujte s podáváním a nešetřete gorgonzolou.
Těstoviny s hruškou, medem a gorgonzolou
K přípravě potřebujete:
- hrušková dužina – 120 g
- linguini nebo fettuccini – 260 g
- sýr s modrou plísní – 70 g
- máslo – 20 g
- 22% smetana – 120 ml
- čerstvý tymián – 2 snítky
- med – 50 g
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- vlašské ořechy – 15 g
- sůl
- Hrušku nakrájejte na tenké plátky. Polovinu z ní dejte stranou.
- V hluboké pánvi rozehřejte máslo a polovinu vařených hrušek na něm 2 až 3 minuty smažte, dokud nezměknou a nezezlátnou.
- Přilijte 50 ml pitné vody. Přidejte 40 g medu, tymián a černý pepř. Dusíme 1 minutu bez prudkého varu.
- Těstoviny vařte 3-4 minuty ve vroucí osolené vodě a přidejte do nich omáčku.
- Přilijte smetanu.
- Přidejte 50 g modrého sýra nakrájeného na kostičky.
- Těstoviny dejte na talíř. Ozdobte zbylým medem, vlašskými ořechy, černým pepřem, modrým sýrem a hruškou. Ihned podávejte.
Bruschetta s hruškou a gorgonzolou
Hruška a gorgonzola se hodí k jakémukoli těstu. Pizzu a těstoviny už jsme zvládli, teď je čas na bruschettu. Jsou ideální pro útulná posezení s přáteli. Jen nezapomeňte vařit s rezervou.
Bruschetta s hruškou a gorgonzolou
K přípravě potřebujete:
- chléb – 4 kusy
- hrušky – 2 ks
- červená cibule – 1 ks.
- olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
- sýr s modrou plísní – 80 g
- tekutý med – 2 polévkové lžíce.
- sůl
- Předehřejte troubu s grilem na 180 °C. Hrušky rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky a nakrájejte je na 5 mm silné plátky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na 3-4 mm silné plátky. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a na středním plameni na něm 5 minut smažte cibuli. Měla by začít mírně karamelizovat a objevit se na ní hnědé skvrny. Přidejte na pánev hrušky a vařte dalších 10 minut. Hrušky by měly změknout, ale nerozpadnout se. Přidejte špetku soli a stáhněte pánev z ohně.
- Plátky chleba potřete olivovým olejem a položte na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte na 2-3 minuty pod rozehřátý gril, aby chléb lehce zezlátl. Mezitím rozdrobte sýr vidličkou na malé kousky.
- Na opečený chléb položte hrušky a cibuli a posypte je sýrem. Opět vložte toasty pod gril a opékejte, dokud se sýr nezačne rozpouštět, 2 až 3 minuty. Hotové toasty vyjměte a pokapejte tenkou vrstvou medu. Přendejte na talíř a podávejte horké. Zkuste k sýru přidat opražené nasekané lískové oříšky.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #grucha #pizza #modrý sýr #gorgonzola**]. ?