Hroznové listy: výhody a škody pro lidské tělo

Hroznové listy: přínosy a škodlivost pro lidský organismus

Vyřezávané listy, na nichž jsou namalovány šťavnaté hrozny, se hodí nejen do herbáře, ale i do kuchyně. Prozradíme vám, jak užitečné jsou hroznové listy pro lidský organismus, jaké jsou přesně jejich užitečné vlastnosti, kdo by si na ně měl dávat větší pozor, k přípravě jakých pokrmů a nápojů je lze použít.

(Foto: shutterstock ) O čem budeme v článku hovořit:Složení a kalorie hroznových listůHroznové listy: léčivé účinkyKontraindikace a škodlivost Recepty na pokrmy s hroznovými listyMarinované hroznové listyDolma klasikaČaj z hroznových listů

Hrozny – všichni známe a milujeme lahodné plody a nápoje z nich. Mnoho lidí používá olej z jeho semen ke kulinářským a kosmetickým účelům. Ale co listy hroznů – jaké jsou jejich prospěšné vlastnosti? Ukazuje se, že je to také ve všech směrech úžasný produkt, bohatý na cenné látky.

Složení a kalorie hroznových listů

Překvapivé, ale faktem je, že zelené jsou v mnoha ohledech užitečnější než ovoce. Obsahuje totiž mnohem více vitaminů a minerálních látek. Porovnejme tyto dva produkty podle některých ukazatelů.

Složka (vitamin/minerál)Obsah v plodech (bobulích), v % denní dávky Obsah v listech, v % denní dávky Vitamíny Vitamin A 0,50,6154Beta-karoteny (provitamin A)0,5325B2120В64,420С6,812Е2,613К1291Minerály Vápník 336Křemík 400Hořčík 4,224Fosfor 2,811Mangan 4,5143Měď 842

Je zřejmé, že zelená část rostliny vítězí nad bobulemi v mnoha ohledech. Je vynikajícím zdrojem vitaminu A a karotenů, a proto poskytuje podporu pleti, zraku a imunity, vitaminu K – tento prvek je cenný pro prevenci trombózy a pevnost kostí.

Čím jsou listy vinné révy pro lidský organismus ještě prospěšné, je vysoký obsah manganu – jednoho z klíčových minerálů pro zdraví kostí. Vzhledem k tomu, že jsou bohatší také na vápník a hořčík, stojí za to věnovat jim zvláštní pozornost u lidí s onemocněním pohybového aparátu. K podpoře kostního systému přispívá také měď a tento stopový prvek je mimořádně důležitý také pro zdraví nervového systému, cév, plic a silného imunitního systému.

Překvapivě jsou listy kaloričtější než plody. V závislosti na odrůdě obsahují plody 45 až 60 kcal/100 g, zatímco energetická hodnota zelených listů je 93 kcal/100 g. V závislosti na odrůdě je energetická hodnota listů vyšší než energetická hodnota zelených listů.95 kcal/100 g. Tato situace souvisí především s tuky – jestliže ve 100 g hroznů je pouze půl gramu lipidů, ve stejné porci listů – více než 2 g. Přitom hovoříme o velmi cenných tucích – fytosterolech, omega-3 a omega-6 mastných kyselinách, nezbytných pro zdraví cév a mozku.

Ve 100 g produktu je o 5 g více bílkovin (0,5 – v bobulích, 5,5 – v zelené části), ale téměř o 10 g méně stravitelných sacharidů (6,3 a 15 g).16), což umožňuje nepřetěžovat slinivku břišní a zabránit prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. Porovnáme-li BGU (poměr bílkovin, tuků a sacharidů) ovoce a listů, vzorec druhého jmenovaného vypadá velmi vyváženě – 1:0,4:1,1, zatímco plody mají výrazný „sklon“ k sacharidové složce – 1:1:25,6. V případě ovoce je to 1:1:25,6, zatímco u listů je to 1:0,4:1,2.

Přitom obsah nestravitelných sacharidových látek – vlákniny – je v listové části 11 g/100 g (v bobulích jen 1,6) – to je třetina doporučené denní dávky vlákniny. Produkt je také bohatý na antioxidanty, protizánětlivé látky.

Hroznové listy: léčivé vlastnosti

Hroznové listy obsahují více vitamínů a minerálů než samotné hrozny.
Hroznový list obsahuje více vitamínů a minerálů než samotné hrozny (shutterstock)

  1. Zlepšení průtoku krve, prevence vzniku krevních sraženin.
  2. Pomoc při žilních otocích, prevence krevní a lymfatické stáze.
  3. Podpora střev, pomoc při poruchách trávení a zácpě.
  4. Detoxikace organismu.
  5. Přispívají k normalizaci metabolických procesů, prevenci inzulínové rezistence, obezity, diabetu mellitu.
  6. Zpevnění cévních stěn, prevence aterosklerózy, srdečních a cévních onemocnění.
  7. Zlepšení stavu pokožky.
  8. Podpora nervového systému a mozku.
  9. Posílení imunity.
  10. Podporuje celkové omlazení.

Kontraindikace a poškození

Hroznové listy by se měly konzumovat s opatrností v případě problémů se srážlivostí krve.
Hroznové listy by se měly konzumovat s opatrností při problémech se srážlivostí krve (shutterstock)

Hlavní nebezpečí konzumace zelené části rostliny je způsobeno vysokým obsahem vitaminu K.1 (fylochinon) – 108,5 µg/100 g, což téměř zcela pokrývá denní normu – 120 µg. Tato látka se v lékařské praxi používá k „ředění“ krve. Pokud tedy člověk již užívá nějaké prostředky proti trombóze, může další porce fylochinonu vyvolat krvácení. V tomto ohledu se doporučuje užívat s opatrností rostliny bohaté na vitamin K, včetně všech druhů zelí, špenátu, fermentovaných potravin.

Přínosy produktu, jako jsou listy vinné révy, ve většině případů převažují nad možným poškozením lidského organismu. Zejména množství vlákniny je pro většinu lidí nepopiratelným přínosem. Nízký obsah vlákniny v moderní stravě je jednou z příčin zažívacích potíží, poruch střevní mikroflóry, hromadění nadbytečného cholesterolu a toxinů v těle.

Stejná vlastnost však dělá z listů poměrně hrubou potravinu, která může škodit při gastritidě, gastroduodenitidě, pankreatitidě, žaludečních a dvanácterníkových vředech, zánětlivých procesech ve střevě. Proto je důležité se před jejich zařazením do jídelníčku poradit s lékařem.

Recepty na pokrmy s hroznovými listy

Pro obyvatele zemí, kde si mohou zralé hrozny natrhat přímo na zahradě, jsou listy stejně známým produktem pro vaření jako pro nás zelí. V našich kuchyních jsou však často vnímány jako exotika. A přitom se v pokrmech odhalují blahodárné účinky hroznových listů na lidský organismus.

Téměř všechny recepty vyžadují nakládané listy: zpravidla se v této podobě prodávají v mnoha obchodech a dokonce i na tržištích. Co dělat, když na vašem zahradním pozemku bujně vyrostla vinná réva a vy chcete zeleninu zužitkovat? Nakládejte si je sami – čerstvé listy jsou hořké a pro naše kulinářské snažení se nehodí.

Nakládané vinné listy

Pokud se rozhodnete své hosty překvapit a potěšit pokrmy s nakládanými listy, naplánujte si jídlo předem. Samotný postup vaření nezabere mnoho času, ale bude trvat téměř několik týdnů, než zelenina dosáhne své kondice.

Doba vaření: 2 h 30 min

Na přípravu 1 porce potřebujete:

  • 1 kg hroznových listů
  • středně velký svazek máty
  • 1/2 šálku soli
  1. Mladé vinné listy dobře opláchněte, nechte je chvíli (20-30 minut) ve studené vodě a poté je omyjte pod tekoucí vodou.
  2. Připravené listy přeložíme na 10 dílů, doprostřed vložíme snítku máty a srolujeme do pevných ruliček. Vložte závitky do horkých sterilizovaných sklenic tak, aby stály těsně u sebe.
  3. Připravte si nálev. Do hrnce s 1 litrem dobré vody – filtrované nebo balené – přidejte sůl, povařte, sceďte a nalijte do sklenic s listy. Sklenice ihned zavíčkujte a nechte vychladnout. Listy jsou hotové za 10-12 dní.

Klasická dolma

I člověk, který má k vaření daleko, už o dolmě něco slyšel, někdo ji měl možnost ochutnat v restauraci nebo na dovolené. Přitom pro obyvatele Balkánu, Zakavkazska a asijské oblasti je tento pokrm stejně známý jako pro nás plněné zelí. Vlastně je to to samé, jen se do mletého masa přidává více ingrediencí a balí se do… správně, do hroznových listů.

Doba vaření: 1 h 30 min, další čas 1 h

Na přípravu 6 porcí potřebujete:

Na dolmu:

  • jehněčí maso 1kg
  • nakládané vinné listy 600 г
  • cibule 2 ks.
  • rýže 150 г
  • mincovna 30 г
  • koriandr 30 г
  • fialová bazalka 30 г
  • mletý koriandr 1,5 lžičky.
  • pálivá červená paprika
  • mletý černý pepř
  • sůl

Na omáčku:

  • matsoni 200 г
  • česnek 3 hřebíčky
  1. Rýži propláchněte v několika vodách (poslední by měla být čistá). Poté ji nasypte do mísy a zalijte teplou vodou. Nechte ji namočenou 1 hodinu.
  2. Nakládané vinné listy na dolmu namočte na 30 minut do studené vody a poté je opláchněte, abyste odstranili přebytečnou sůl. Vyklopte je do cedníku a nechte okapat.
  3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na čtvrtky. Osušte jehněčí maso. Maso nakrájejte na malé kousky. Společně s cibulí ho protáhněte mlýnkem na maso.
  4. Bylinky nasekejte najemno. Rýži vyklopte do cedníku a propláchněte studenou vodou. Mleté maso, rýži a bylinky smícháme, dobře osolíme, ochutíme koriandrem, černým pepřem a pálivou paprikou. Zalijte 60-100 ml studené vody a promíchejte. Mleté maso by nemělo být příliš husté.
  5. Hroznový list položte žilkami nahoru. Odstraňte řapík, pokud ho má. Na spodní část listu u řapíku, mírně od okraje, položte 1 lžíci náplně. List zabalte: náplň přikryjte spodním okrajem listu, pak pravým a levým koncem a nakonec horním.
  6. Dolmu pevně vložte do širokého hrnce, přitlačte talířem a zalijte vodou tak, aby zakrývala kousky 1-2 cm. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 1 hodinu.
  7. Připravte omáčku. Česnek oloupejte a nakrájejte velmi najemno. Smíchejte ho s matsoni. Horkou dolmu dejte na talíře a ihned podávejte s omáčkou.

Čaj z hroznových listů

Listy na čaj si můžete koupit nebo nasušit sami.
Čajový lístek si můžete koupit nebo usušit sami (shutterstock)

Pouhých 15 kcal – a moře užitečných látek: tento nápoj bude po chuti všem, kteří si hlídají postavu a dbají na zdraví. Díky přítomnosti antioxidantů, vitaminů, minerálů, fytosterolů pomáhá čaj udržovat tělo i mozek mladé.

Aby byla chuť bohatá a obsah cenných látek vysoký, je třeba lístky usušit. Je lepší používat mladé lístky malé velikosti, tj. optimální doba pro sběr je konec jara a začátek léta. Zelené listy omyjeme, oklepeme z nich vlhkost, trochu je osušíme ručníkem a pošleme je do sušárny nebo do sušičky, teplota – 60 °C. °C. Proces obvykle trvá 100120 minut: surovinu je nutné pravidelně míchat a kontrolovat připravenost. Po vysušení se může skladovat vcelku i nasekaná v papírových sáčcích v plechových nebo skleněných nádobách nebo v plátěných sáčcích.

Čaj z fermentovaných listů má údajně nejbohatší chuť. Vlastní příprava surovin pro takový nápoj je poměrně pracný proces. Listy se suší při pokojové teplotě, poté se na 12 hodin zmrazí, projdou mlýnkem na maso a suší se až do připravenosti v sušičce. Pokud se nechcete namáhat, můžete si koupit hotové fermentované listy a uvařit si je.

Samotný čaj se připravuje velmi jednoduše: 1 lžička se přelije sklenicí horké vody (teplota 90 °C).95 °C), louhujte 10 minut – a můžete pít!

Čaj z hroznových listů – samé výhody a žádná škoda! Je užitečný pro zlepšení průtoku krve, zdraví žil, bojuje proti otokům, má mírný protizánětlivý účinek, jemně tonizuje a posiluje imunitní systém.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #hrozny #zdravé potraviny #hroznové listy #zdravý životní styl #bylinné čaje**]

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: