Omáčky mohou z obyčejného rybího pokrmu udělat skutečné kulinářské mistrovské dílo. Důležité je jen správně ji vybrat a připravit. Hlavní zásady jsou následující: čím tučnější je ryba, tím ostřejší a kyselejší by omáčka měla být. Čím jemnější ryba, tím jemnější omáčka. Čím výraznější je chuť ryby, tím neutrálnější by omáčka měla být. – a naopak. Správná omáčka vyváží chuť a dodá jí rafinovanost. Měla by být lehkou přílohou, neměla by zakrývat jemnou chuť ryby ani přebíjet její přirozenou chuť.
rybí omáčka (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:6 vyzkoušených receptů ze sbírky Klasická tatarská omáčkaJogurtová kari omáčkaŠťovíková omáčkaMandarinková salsa na tučné rybySmetanová ořechová omáčka na rybySmetanová česneková omáčka na ryby.
6 vyzkoušených receptů ze sbírky
Klasická tatarská omáčka
Klasická tatarská omáčka není ani tak výsledkem přátelství mezi národy, jako spíše jejich aktivní interakce v dávných dobách. Název pochází od slova „tatar“: tyto kočovné národy způsobovaly Evropanům mnoho potíží. Stejní Francouzi považovali bojovné jezdce na koních za divochy a přisuzovali jim podivné zvyky včetně chuti. A tak v době rozkvětu kuchařství v této zemi (konec 19. století) vynalezli kuchaři mnoho vynikajících omáček: stále rafinovanějších a důmyslnějších. Byla však mezi nimi i poněkud pikantní omáčka na bázi majonézy s kapary a okurkami. Tato omáčka se od všech ostatních lišila svou jasnou sytou, „divokou“ chutí, proto se jí říkalo „tatarská“, tedy „tatarská“. Její příprava je velmi snadná, o čemž se doporučujeme přesvědčit právě teď.
Klasická tatarská omáčka
K její přípravě potřebujete:
- chlazená zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce.
- střední nakládané okurky – 3 ks.
- kapary – 4 polévkové lžíce. l.
- domácí majonéza – 150 ml
- několik peříček zelené cibule
- Připravte si ingredience na tatarskou omáčku. Kapary a okurky nakrájejte velmi najemno. Zelenou cibuli omyjte, dobře osušte papírovou utěrkou a nakrájejte nadrobno.
- Všechny připravené suroviny (kapary, nakládanou cibuli a zelenou cibulku) vložte do mísy. Přidejte majonézu a důkladně promíchejte stěrkou.
- Vložte zakysanou smetanu a znovu promíchejte. Tatarskou omáčku dejte vychladit do lednice. Před podáváním můžeme omáčku lehce osolit a ochutit čerstvě mletým pepřem.
Užitečná rada
Tatarskou omáčku lze připravit na základě domácí majonézy. Vezměte 2 vejce, rozšlehejte je s 1 lžičkou citronové šťávy a pak postupně, aniž byste přestali šlehat, přilévejte tenkým pramínkem 280 ml rostlinného oleje. Zbývá majonézu ochutit podle chuti, odměřit potřebné množství a použít podle našeho receptu.
Jogurtová kari omáčka
Indická kuchyně vždy překvapí kombinací jednoduchosti a chuti. Tato lehká a chuťově výrazná omáčka není výjimkou. Podávejte ji jako přílohu k předkrmům nebo ji použijte k hlavním chodům, především k rybím pokrmům.
Jogurtová kari omáčka
K její přípravě potřebujete:
- přírodní jogurt – 140 ml
- rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
- šalotka – 1 ks.
- kari koření – 2 lžičky.
- mletý kmín – 1/2 lžičky.
- špetka vloček červené pálivé papriky
- šťáva a kůra z poloviny limetky
- sůl podle chuti
- Připravte si ingredience na jogurtovou kari omáčku. Šalotku nakrájejte co nejjemněji. Rozehřejte rostlinný olej a osmahněte cibuli do měkka.
- Přidejte kari, pálivou papriku a kmín. Smažte asi 1 minutu, aby se uvolnilo aroma koření.
- Odstavte z ohně, vmíchejte jogurt, šťávu a limetkovou kůru. Podle chuti osolte.
Šťovíková omáčka
Pouze omáčka dokáže z nejjednoduššího kousku smažené, pečené nebo dušené ryby udělat mistrovské dílo (to vše samozřejmě musí být provedeno velmi správně). Omáčka má jemnou smetanovou chuť a nevtíravou kyselost, která zvýrazní chuť ryby.
Šťovíková omáčka
K její přípravě potřebujete:
- svazek šťovíku – 1 ks.
- máslo – 150 г
- žloutky – 3 ks.
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- Šťovík omyjte, vložte do síta, ponořte na 1 minutu do vroucí vody, vyjměte a zalijte ledovou vodou. Scedíme a nakrájíme velmi najemno.
- V hrnci rozpusťte máslo. Žloutky rozšlehejte v mixéru (asi 20 sekund) a za stálého šlehání přilévejte tenkým proudem horké máslo. Šlehejte, dokud není omáčka hladká.
- Přidejte citronovou šťávu a šťovík, osolte a opepřete a šlehejte dalších 20 sekund.
Mandarinková salsa na tučné ryby
Tato mandarinková salsa se skvěle hodí k pečenému lososovi. Odstíní a osvěží chuť tučné ryby. Velmi neobvyklá kombinace šťavnatých mandarinek, pikantních bylinek, pálivé papriky a zázvoru. Rozhodně stojí za vyzkoušení!
Mandarinková salsa
K přípravě budete potřebovat:
- mandarinky – 6 ks.
- estragon nebo koriandr – 4 snítky
- šalotka – 1 ks
- čerstvý kořen zázvoru – 2 cm
- bílý vinný ocet – 1 polévková lžíce.
- hrubá sůl – 0,5 lžičky.
- půlka červené chilli papričky
- půlka zelené chilli papričky
- Šalotku a zázvor oloupejte a nakrájejte velmi najemno. Zalijte octem a dochuťte špetkou soli. Chilli a bylinky nakrájejte nadrobno.
- Nastrouhejte kůru ze 2 mandarinek na jemném struhadle. Mandarinky zcela oloupejte a každou nakrájejte na 3-4 plátky.
- Všechny připravené ingredience smícháme a necháme 15 minut stát v chladničce. Dochuťte solí a podávejte.
Krémová arašídová omáčka na ryby
Krémová omáčka z vlašských ořechů se hodí k libovým bílým rybám, jako je treska, tilapie nebo platýs, k mořským plodům a těstovinám. Omáčka obsahuje 20 % smetany, vlašské ořechy, tvrdý sýr, česnek a petrželku. Má tedy krémovou, ale pikantní chuť a nasekané vlašské ořechy a nasekané bylinky dodávají omáčce drsnou strukturu. Recept je vhodný nejen pro ty, kteří jsou v kuchyni jako ryba ve vodě, ale i pro začátečníky. I když už máte ve svém arzenálu několik oblíbených omáček, zkuste si připravit naši krémovou, ořechovou omáčku. – pomůže zpestřit mnoho známých jídel a pokrmů.
Krémová omáčka z vlašských ořechů k rybám
K její přípravě potřebujete:
- 20% smetana – 250 ml
- vlašské ořechy – 100 g
- strouhaný sýr – 50 g
- česnek – 3 stroužky
- petržel – 3-4 větvičky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Připravte si ingredience na krémovou ořechovou omáčku. Ořechy opražte na pánvi, přendejte na prkénko a nasekejte. Petrželové listy oddělte od stonků a nasekejte je. Česnek prolisujte přes lis.
- Vraťte ořechy na pánev, přidejte česnek a polovinu petrželky. Přilijte smetanu a na mírném ohni přiveďte k varu. Vložte sýr, osolte a prohřejte, 30 sekund. Sýr by se měl rozpustit.
- Omáčku stáhněte z ohně, přidejte zbylou petrželku, dochuťte pepřem a promíchejte. Omáčku skladujte v lednici maximálně 24 hodin.
Užitečná rada
Experimentujte s chutí – do omáčky přidejte trochu citronové kůry.
Krémová česneková omáčka na ryby
Krémová česneková omáčka se skvěle hodí k rybám a zelenině. Pokud však čekáte hosty, začněte tím, že jim nabídnete občerstvení: hranolky, smažené sýrové tyčinky, krutony, čerstvou mrkev, celer, okurku, rajče. A podávejte je s tímto snadným smetanovo-česnekovým dipem. Jeho přípravou strávíte minimum času a výsledek předčí vaše očekávání. Na rozdíl od obdoby v obchodě recept nepředpokládá přidávání konzervačních látek, barviv, dochucovadel. Sada produktů je dostupná a minimální. To nejdůležitější – kupujte dobrou smetanu: kvalitní, čerstvou a s krátkou dobou trvanlivosti. Pak si můžete být stoprocentně jisti úspěchem pokrmu.
Smetanová česneková omáčka
K její přípravě potřebujete:
- 33% smetana – 200 ml
- mouka – 30 g
- česnek – 2 stroužky
- máslo – 30 g
- sůl – 3 g
- černý pepř – 3 g
- cukr – 3 g
- Připravte si ingredience na smetanovou a česnekovou omáčku. Oloupejte stroužek česneku ze slupky. Prolisujte ho přes lis. Rozehřejte pánev s máslem, vložte česnek a vařte 1 minutu, dokud nezprůhlední.
- Opatrně, za stálého míchání, tenkým pramínkem postupně přisypáváme do pánve mouku. Za stálého míchání ji smažte, dokud nezíská zlatavou barvu. Neměly by se v ní tvořit žádné hrudky.
- Stejně opatrně přilijte smetanu: pomalu a postupně, za stálého míchání. Ujistěte se, že v omáčce nejsou žádné hrudky. Pokud se objeví, rozbijte je metličkou nebo stěrkou.
- Snižte teplotu na minimum a omáčku za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Bude to trvat asi 10 minut. Omáčku dochuťte pepřem, solí a cukrem.
- Odstavte z plotny a nechte omáčku mírně vychladnout. Propasírujte ji přes síto, abyste se zbavili případných hrudek. Produkt by měl být hustý a homogenní.
- Smetanovo-česnekovou omáčku zcela vychladíme, přelijeme ji do kastrolu a podáváme s rybou nebo zeleninou. Můžete ji ozdobit libovolnými nasekanými bylinkami.
Užitečný tip
Zkuste si připravit omáčku z pečeného česneku. Budete potřebovat celou hlavičku. Odřízněte vršek, osolte a opepřete, zalijte olivovým olejem a zabalte do fólie. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 30 minut. Do omáčky navrstvěte česnekové pyré.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #socuce #rybí omáčka**]. ?