Víte, co je to quiche? S největší pravděpodobností ano, protože v dnešní době se takové koláče často prodávají v pekárnách a kavárnách. Pokud quiche neznáte, jsme připraveni toto neblahé nedorozumění napravit právě teď. Krása tohoto koláče spočívá v jeho zvláštní všestrannosti: lze jej podávat nejen k čaji, ale použít i jako snídani, oběd a dokonce i večeři. Vše záleží na složení náplně, kterých existuje mnoho variant!
Quiche: co to je, jak ho uvařit, nejlepší receptyO čem vám budeme vyprávět v článku:Jak vznikl quiche: historický exkurzJaký je rozdíl mezi quichem a jinými otevřenými koláčiQuiche a jeho variantyRecepty na quicheKlasický quiche lorraineQuiche s dýní, kuřecím masem a dor bleuQuiche se šunkou a cuketouQuiche s brokolicíKuřecí quiche
Jak vznikl quiche: historický přehled
Základem quiche je listové těsto, pískové těsto nebo kynuté těsto, které se položí do formy a vytvoří „košík“ se stranami.
Pokud se podíváte do jedné z nejpopulárnějších internetových encyklopedií, dočtete se, že quiche je francouzský otevřený koláč, který má svůj původ v quiche lorraine neboli lotrinském koláči. A už v této definici bude člověk znalý evropské historie tušit nějaký trik, protože Lotrinsko bylo kdysi součástí Německa. Mimochodem, jak se ukázalo, samotný název je modifikací německého Kuchen („koláč“).
Pokud jde o Lotrinsko, hraniční oblast mezi Francií a Německem, v průběhu let své historie přecházela z jedné země do druhé a zase zpět. V souladu s tím byl (a stále je) tento region obýván Francouzi a Němci. Ti druzí, šetrní a velmi spořiví hostitelé, si v žádném případě nemohli dovolit bezmyšlenkovité vyhazování zbytků od oběda či večeře. Tak byl vynalezen recept na koláč, který umožňoval použít kousky šunky, masa, drůbeže a zeleniny. Základem bylo jednoduché těsto (nebo i plátky chleba), na něj se dala náplň a zalila se směsí vajec a mléka. To znamená, že ze včerejšího oběda-večeře byla nová večeře! Souhlasíte, že je to geniální?
A pak, zatímco Lotrinsko měnilo majitele (po druhé světové válce si tuto oblast definitivně zajistila Francie), recept na quiche se usadil v kuchyních obou zemí. Začaly se objevovat nejrůznější varianty tohoto koláče, včetně sladkých. V 19. století se quiche „dostal“ do Paříže a během několika let si podmanil hlavní město kulinářské kultury. Tento koláč se stal nejen oblíbeným, ale i velmi módním a nejlepší francouzští kuchaři přicházeli se stále novými recepty.
Ve XX. století se o quiche dozvěděli i za oceánem, tedy v Americe. Samozřejmě i tam si získal neuvěřitelnou oblibu díky své demokratičnosti a univerzálnosti. Mimochodem, Američané si quiche nejraději dávají k snídani (ostatně podstatou náplně je omeleta) ve studené podobě. Francouzi tyto koláče raději jedí teplé nebo teplé k obědu či večeři. V místních kavárnách a pekárnách se koláč peče ve velkých obdélníkových formách a poté se krájí na porce.
Pokud chcete ochutnat pravý, nefalšovaný quiche lorraine, vydejte se do Nancy, kde se koláč připravuje podle starého receptu a zdobí se lorrainským křížem se dvěma příčkami.
Jak se quiche liší od ostatních otevřených koláčů
Podívejme se však na quiche, jak se říká, pod mikroskopem a pochopme, proč se tento koláč liší od ostatních. Jeho základem je pískové (nebo kynuté či listové) těsto, které se vyválí a vloží do formy, čímž vznikne „košík“ s vysokými boky. Na něj se rozprostře náplň a zalije se směsí vajec a mléka. Poté se quiche pošle do trouby, kde se peče asi 40 minut.
Jaký je rozdíl mezi quiche a například stejným koláčem? U druhého jmenovaného se nejčastěji nejprve upeče základ z těsta a poté se naplní připravenou náplní. O náplni nemůže být řeč, i když například ve sladké verzi může být vychlazený koláč potřen krémem. Běžné otevřené koláče se pečou společně s náplní.
Někdy se quiche považuje za zvláštní případ koláče: stejné tenké těsto plus náplň, plus náplň. I tento názor má právo na existenci, ale klasický pohled na kulinářskou terminologii jsme již nastínili výše.
Quiche a jeho odrůdy
Sladký quiche se připravuje z ovoce, bobulovin, džemů, ale i tvarohu, ořechů atd.
Co jsou to quiche? Nesladké (svačina) a sladké (dezert). A už v rámci těchto velkých skupin existuje mnoho variant. Co se týče těsta, jak už bylo zmíněno, existuje pískové, listové a dokonce i kynuté. S náplněmi si můžete nejen pohrát, ale také si s nimi do sytosti pohrát.
Do neslazeného quiche se používá slanina, šunka, vepřové maso, kuřecí maso, ryby, houby, zelenina (cuketa, mrkev, brokolice, květák atd.), mleté maso, sýr v různých kombinacích. Pokud mluvíme o sladkých koláčích, patří mezi náplně jakékoli ovoce a bobuloviny, tvaroh, ořechy, mandle a dokonce i džemy. V případě dezertních koláčů se může s náplní volně pracovat: může to být jednoduchá vaječná a mléčná náplň nebo vynikající krém.
Mimochodem, otázka, zda se má do neslazených koláčů přidávat sýr, je nejednoznačná a ani mezi francouzskými kuchaři na ni neexistuje jednotná odpověď. V Lotrinsku je tato přísada považována za zbytečnou, v Paříži přidávají strouhaný gruyere. V jiných zemích se sýrem posypává náplň, aby získala krásnou kůrku.
Jak a kdy quiche podávat? Neslazené verze jsou tak vydatné, že se skvěle hodí k obědu nebo večeři. Sladké quiche jsou ideální přílohou k čaji, kávě nebo horké čokoládě.
Recepty na quiche
„Budu schopen připravit quiche vlastníma rukama?“ – ptá se začínající kuchař. S největší pravděpodobností ano, protože tento koláč je téměř nemožné zkazit. Pravděpodobně právě díky své jednoduchosti quiche dobyl svět. Pokud tedy máte po ruce dobrý recept (poskytneme vám ho), můžete se bez obav pustit do přípravy quiche a nepochybujte o vynikajícím výsledku.
Klasický quiche lorraine
Původně prý náplň quiche lorraine tvořila pouze syrová uzená šunka. Ta se položila na pískové těsto a zalila se směsí vajec a smetany. Později se však ke slanině přidával pórek, kořeněné bylinky a dokonce i houby. Naše verze je kompromisem, ale rozhodně má právo nárokovat si autenticitu.
Klasický quiche lorraine
Na přípravu 8-10 porcí budete potřebovat:
Na náplň:
- polotvrdý sýr – 100 g
- 20% smetana – 250 ml
- velká vejce – 3 ks
- mletý muškátový oříšek – na špičku nože
- sůl, čerstvě mletý černý pepř – podle chuti
Na nádivku:
- slanina nebo syrová uzená šunka – 200 g
- pórek (bílá část) – 200 g
- máslo – 20 g
Na těsto:
- mouka – 250 g
- 20% zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce.
- máslo – 100 g
- vejce – 1 ks.
- sůl – na špičku nože
1. Připravte těsto. Do široké mísy prosejte mouku a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Rukama třete dohromady, abyste vytvořili drobivou směs. Vmíchejte vejce, přidejte zakysanou smetanu. Uhněťte těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
2 Vyjměte těsto a rozválejte ho na velkou tenkou placku. Vložte ho do formy tak, abyste měli okraj. Přikryjte ji listem pečicího papíru a naplňte fazolemi nebo jinými luštěninami. Pečeme 15 minut při teplotě 200 °C. Odstraňte papír s fazolemi. Základ quiche nechte mírně vychladnout.
3 Nakrájejte slaninu (šunku) na plátky a pórek na kolečka na náplň. Slaninu (šunku) osmažte na másle dohněda. Přidejte pórek. Za stálého míchání vše společně smažte 3 minuty. Nechte vychladnout a náplň položte na upečený základ quiche.
4 Na náplň vyšlehejte vejce se smetanou metličkou. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Náplň nalijte na základ. Sýr nastrouhejte na středně hrubém struhadle. Posypte jím vrchní část. Pečte 40-45 minut při teplotě 190 °C.
Užitečné rady
Suché luštěniny, které v našem případě hrají roli zátěže zabraňující nafouknutí těsta při pečení, lze použít k určenému účelu i dodatečně. Stačí je nechat vychladnout, nasypat do sáčku a nechat je do určitého okamžiku odležet.
Do náplně quiche můžete přidat jakékoliv uzené maso, až po klobásy: díky tomu bude chuť intenzivnější a zajímavější. Místo pórku můžete použít šalotku, která má jemnou chuť.
Quiche s dýní, kuřecím masem a dor bleu
Quiche s dýní, kuřecím masem a sýrem dor bleu je skutečným dárkem pro gurmána, který miluje odvážné kombinace surovin a nikdy neodmítá zkoušet nové věci. Příprava tohoto koláče se hodí zejména na podzim a v zimě, kdy si tělo i duše žádají vydatné teplé pokrmy. Pokud tedy právě teď přemýšlíte, čím pohostit své blízké, vezměte si k srdci náš recept.
Quiche s dýní, kuřecím masem a dor bleu
Na přípravu 8-10 porcí budete potřebovat:
- dýňová dužina – 500 g
- kuřecí řízky – 200 g
- sýr bleu – 100 g
- máslo – 160 g
- vejce – 4 ks.
- 20% smetana – 200 ml
- mouka – 200 g
- česnek – 1 stroužek
- olivový olej – 1 polévková lžíce.
- sušený tymián – 1/2 lžičky.
- sůl, čerstvě mletý červený pepř podle chuti
1 – Připravte těsto. V míse smíchejte mouku, měkké máslo, 1 vejce a špetku soli. Uhněťte těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dejte asi na 30 minut do chladničky.
2 Předehřejte troubu na 190 °C. Vyválejte těsto a vložte ho do formy tak, aby okraje těsta byly v jedné rovině s okrajem formy, a propíchejte ho vidličkou. Vložíme list pečicího papíru a nasypeme náplň: fazole, rýži apod. Je to nutné, aby dno budoucího „košíku“ z těsta bylo rovné. Těsto pečeme 10 minut. Odstraňte papír se „zátěží“.
3. Dužinu dýně nakrájejte na malé kousky, kuřecí řízky na kousky. – nahrubo nakrájené. Česnek nasekejte, sýr rozdrobte vidličkou.
4 Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm česnek. Vložte dýni a kuřecí maso a smažte 5-7 minut. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a vařte další 2-3 minuty. Odstavte z ohně. Nechte mírně vychladnout. Položte na těsto ve formě.
5 – Smetanu ušlehejte se zbývajícími vejci (3 kusy). Dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Vzniklou směsí přelijte náplň. Pečte 40-45 minut do úplného propečení. Quiche podávejte teplý.
Užitečná rada
Do náplně lze přidat uzené kuřecí řízky (lze je vynechat): chuť koláče bude ještě bohatší a zajímavější.
Aby bylo těsto na quiche obzvlášť křehké, použijte při pečení studené máslo. Potřete ho nebo nakrájejte na kostičky a rukama ho rozetřete na drobky. Poté přidejte vejce. Pokud je těsto příliš suché, přilijte trochu ledové vody.
Quiche se šunkou a cuketou
Před vámi je další velmi roztomilá verze quiche, která láká svou jednoduchostí a rychlostí přípravy. Jde o to, že zde použijete hotové listové těsto. Pokud jste si koupili mražené, nespěchejte: nechte ho pomalu rozmrazit v lednici, ne při pokojové teplotě. V takovém případě se těsto ukáže jako vločkové, velmi jemné, křupavé.
Quiche se šunkou a cuketou
Na přípravu 8-10 porcí budete potřebovat:
- hotové listové těsto bez droždí – 200 g
- malá cuketa – 1 ks.
- 20% smetana – 200 ml
- kozí sýr – 150 g
- žloutky – 3 ks.
- vařená šunka – 150 g
- cibule – 1 ks.
- sůl, čerstvě mletý černý pepř podle chuti
1 Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. Šunku nakrájejte na plátky, abyste ji mohli …