Přínosy, škody a vedlejší účinky zázvoru

Přínosy, škody a vedlejší účinky zázvoru

Perník, sušenky, maso, zelenina, nudle, omáčky, kompoty – co všechno se nejen ze zázvoru nepřipravuje! Čaje, masti, nálevy – všude tam, kde se přidává pro léčebné účely! Kdysi byl kořen zázvoru vychytávkou a stál hodně peněz, ale dnes ho najdeme téměř v každé kuchyni. Pojďme zjistit, co je v něm užitečného a kdo by ho měl jíst opatrně.

Přínosy, škody a vedlejší účinky zázvoru (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Co je to zázvor? Přínosy zázvoru pro muže a ženyŠkody zázvoru pro lidský organismus a kontraindikace užíváníMůže se zázvor užívat v těhotenství? Jak správně užívat zázvor?

Co je to zázvor?

Zázvor je oddenek tropické vytrvalé rostliny Zingiberofficinalis, tedy nikoliv skutečný kořen (ten roste hlouběji), ale podzemní modifikovaný výhonek s adventivními kořeny. Rostlina patří do čeledi zázvorovitých, takže kardamom a kurkumu lze považovat za sourozence zázvoru.

Přízemní část Zingiberofficinalis může dorůstat až 1,5 m a nádherně kvete, proto ji často využívají krajináři. Zázvoru se nejlépe daří v tropických a subtropických oblastech, kde je dostatek slunce, vlhkosti a teploty nad 15 °C. Zázvorové oddenky jsou připraveny ke sklizni 10 měsíců po začátku růstu rostliny.

V jihovýchodní Asii se zázvor používá již po mnoho tisíciletí. V Rusku se první zmínky o tomto produktu datují do 16. století. Například Domostroj uvádí, že melounové slupky lze konzervovat v kořeněné melase s „inbir“. V té době se však jednalo o potravinu pro pár vyvolených. Teprve ve 20. století se oddenek stal dostupným pro všechny vrstvy.

Přínosy zázvoru pro muže a ženy

Kořen zázvoru stimuluje střevní peristaltiku
Kořen zázvoru stimuluje střevní peristaltiku (Shutterstock/FOTODOM)

Zázvor je považován za zdravou potravinu – a to z dobrého důvodu! Kořen zázvoru obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a aminokyselin: vitaminy B, K a C, železo, draslík, vápník, hořčík, selen, fosfor a zinek. Díky svému bohatému složení má zázvor protizánětlivé, imunomodulační, detoxikační a další prospěšné vlastnosti.

Antioxidační vlastnosti látek obsažených v zázvoru pomáhají neutralizovat volné radikály poškozující buňky a zlepšují imunitu.

Zázvor prospívá srdci. Oddenek Zingiberofficinalis může mít mírný hypotenzní účinek – snižuje krevní tlak. Bylo prokázáno, že jeho pravidelná konzumace může zabránit hypertenzi a ischemické chorobě srdeční a také normalizovat nebo dokonce snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Zázvor zlepšuje průtok krve, čímž zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Zázvor snižuje nevolnost a působí jako antiemetikum: často se doporučuje osobám trpícím mořskou nemocí. Zázvorové nápoje často pomáhají zvládat nevolnost osobám podstupujícím chemoterapii. Tento kořen má obecně příznivý vliv na trávicí trakt: odstraňuje nadýmání a stimuluje střevní peristaltiku.

Ženy zaznamenaly, že konzumace zázvoru může v některých případech pomoci snížit menstruační bolesti. Existují studie, které ukazují, že snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků.

Bylo prokázáno, že zázvor zlepšuje plodnost: u mužů zvyšuje hladinu testosteronu a snižuje riziko problémů s prostatou. Mimochodem, ve východní medicíně se používá jako afrodiziakum.

Zajímavé je, že zázvor normalizuje hmotnost člověka tím, že zrychluje metabolismus. Odborníci na výživu ho často přidávají do jídelníčku těm, kteří chtějí zhubnout.

Škodlivost zázvoru pro lidský organismus a kontraindikace jeho užívání

Ne pro každého je však konzumace kořene zázvoru užitečná. Pojďme se dozvědět, kdo zázvor nemůže a proč.

Alergici – může způsobit vyrážky, svědění, otoky a potíže s dýcháním.

Lidem s onemocněním trávicího traktu, zejména při exacerbaci – dráždí žaludeční stěny a zvyšuje kyselost.

Zázvor může ovlivňovat srážlivost krve, takže pokud jste náchylní ke krvácení a tvorbě hematomů, měl by se užívat s opatrností.

Účinné látky obsažené v oddenku zázvoru mohou interagovat s některými léky, například zesilovat účinky antikoagulancií a léků snižujících krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Můžete jíst zázvor během těhotenství

O tom, zda můžete zázvor v těhotenství konzumovat, je třeba rozhodovat individuálně a zaměřit se na doporučení lékaře.
Rozhodnutí, zda lze zázvor v těhotenství konzumovat, je individuální a vychází z doporučení lékaře (Shutterstock/FOTODOM)

Otázka, zda mohou těhotné ženy konzumovat zázvor, je kontroverzní. Na jedné straně tělo budoucí maminky tento produkt potřebuje, zejména v prvních dvou trimestrech, protože zázvor posiluje imunitní systém a pomáhá zvládat toxikózu. Na druhou stranu – tonizuje a tonizuje se i děložní svalstvo, takže při jeho nadměrné konzumaci se zvyšuje riziko předčasného porodu a dokonce i potratu. Konzumaci zázvoru může doporučit či nedoporučit pouze lékař.

Opatrné by se zázvorem měly být i kojící maminky. Některé látky v něm obsažené se mohou dostat do těla dítěte s mateřským mlékem a způsobit alergickou reakci nebo zažívací potíže.

Jak správně používat zázvor

Čerstvý zázvor je samozřejmě nejužitečnější a nejchutnější. Norma pro zdravého člověka je 50 g denně. Lze ho jednoduše nakrájet na plátky, nastrouhat nebo odšťavnit a přidat do marinád, salátových zálivek nebo zeleninových koktejlů.

Čerstvý kořen zázvoru se často používá k přípravě nálevů, které se přidávají do nápojů: je lepší, když je teplota vody nižší než 90 °C. °Caby se zachovalo více živin.

Výhody nakládaného zázvoru jsou nepodstatné, ale čerstvý fermentovaný zázvor, například ten, který se používá v kimči, si zachovává všechny nejlepší vlastnosti a je obohacen o bakterie mléčného kvašení.

Sušený kořen nemá smysl namáčet, v jihovýchodní Asii ho dávají celý do vývarů, do rosolů, do kompotů. Mletý sušený zázvor lze přidat do jakéhokoli pokrmu podle chuti.

Kandovaný zázvor – plátky a kousky povařené v sirupu a usušené – se může jíst obyčejný, může se namáčet do rozpuštěné čokolády, může se přidávat do jakéhokoli těsta místo mletého zázvoru. Je však méně užitečný než zázvor čerstvý.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ginger #benefit and harm**]. ?

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: