Nejen hummus a falafel: co všechno si můžete doma připravit z cizrny

Nejen humus a falafel: co všechno si můžete doma připravit z cizrny

Toto je výběr 17 receptů na pokrmy z cizrny, které můžete snadno zopakovat doma. Od salátů a předkrmů přes polévky a polévku až po teplé pokrmy a dokonce i sušenky. Budete překvapeni, jak různorodá může cizrna být. Protože jídla z cizrny Nejde jen o humus a falafel.

Co si můžete doma připravit z cizrny (Foto: Shutterstock/FOTODOM) Co si můžete uvařit z cizrny domaCo si můžete doma připravit z cizrny (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Saláty a svačinky s cizrnou, které si můžete připravit domaPolévky s cizrnou, které si můžete připravit domaHlavní teplá jídla z cizrny pro snadné vaření doma.

Mnoho lidí si myslí, že vaření cizrny doma je obtížné, ale to je mylná představa! Zaprvé, v obchodech se dnes prodává cizrna v plechovkách. Jedná se o hotový výrobek, který výrazně zkracuje dobu potřebnou k přípravě cizrnových pokrmů v domácích podmínkách. Nerozvaří se v polévkách a jíškách, hodí se k přípravě salátů a při pečení si zachovává svůj tvar. Za druhé, pokud si koupíte suchou cizrnu a chcete ji uvařit, stačí udělat tři věci:

  • Cizrnu namočte na 6 minut do vody.12 hodin. Vodu pro vaření cizrny v domácích podmínkách je nejlepší pravidelně měnit.
  • Cizrnu vyhoďte do síta nebo cedníku a propláchněte pod tekoucí vodou. Cizrnu přendejte do hrnce a naplňte ji čerstvou vodou.
  • Vodu přiveďte k varu a vařte bez přidání soli na mírném ohni do změknutí, asi 2 minuty.3 hodiny. Zrna by měla změknout, ale stále si zachovat svůj tvar, a z většiny zrn by měl odtékat čirý film. Vaření cizrny můžete urychlit použitím tlakového hrnce.

Podrobnější návod, jak uvařit cizrnu doma, najdete v našich receptech.

Saláty a svačiny s cizrnou, které si můžete připravit doma

Cizrna pečená v troubě a podávaná s čerstvými a sušenými rajčaty, cuketou a křupavou cibulkou

V tomto pokrmu je samozřejmě pečená cizrna. hlavní složkou, ale potřebuje podporu. Postačí čerstvé bylinky (zelená cibule, fialová bazalka, koriandr) a křupavé ředkvičky.

Cizrna s čerstvými a sušenými rajčaty, cuketou a křupavou cibulkou
Cizrna s čerstvými a sušenými rajčaty, cuketami a křupavou cibulkou

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • vařenou cizrnu – 600 g
  • mletá žira, sladká a uzená paprika – po 1 polévkové lžíci.
  • sušená rajčata v oleji – 100-120 g
  • růžová rajčata – 2 ks
  • cuketa – 2 ks
  • česnek – 4 stroužky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Pro křupavou cibuli:

  • cibule – 2 ks.
  • vejce – 1 ks
  • pitná voda – 1 lžíce. litr.
  • sůl – 1 špetka
  • mouka – 100-150 g
  • strouhanka – 200 g
  • olej na smažení
  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Cizrnu přendejte do mísy a smíchejte ji s olejem z rajčat. Smíchejte všechno koření a sůl a posypte jimi cizrnu. Cizrnu položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě 15 minut.
  3. Sušená rajčata nakrájejte na proužky, čerstvá rajčata a cuketu na proužky. kostky o straně 2-3 cm, česnek tenké kruhy. Na zbylém oleji ze sušených rajčat osmažte česnek a cuketu do hněda. Vložte rajčata (oba druhy) a nechte je dusit na mírném ohni, zatímco se vše ostatní vaří.
  4. Na křupavou cibulku oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velká pírka. Vejce rozšlehejte v misce s vodou a špetkou soli dohladka. V druhé misce osolte a opepřete mouku. Do třetí mísy nasypte strouhanku nebo strouhanku.
  5. Olej na smažení rozehřejte na 170 °C. Cibuli namočte do mouky, vejce a strouhanky a smažte na oleji do křupava. Cibuli položte na papírové utěrky, aby z ní odkapal přebytečný olej.
  6. Cizrnu a zeleninu položte na talíře, posypte cibulí a podávejte. Cizrna se zeleninou, uvařená doma, je hotová.

Sendvič s pečeným hovězím masem a cizrnou

Tento sendvič podávejte se salátem z rajčat a červené cibule ochuceným olivovým olejem a citronovou šťávou. Pokud chcete, můžete tento pokrm připravit s cizrnou a vařeným nebo pečeným kuřecím masem nebo jakýmkoli jiným masem, které máte doma.

Sendvič s pečeným hovězím masem a cizrnou
Sendvič s hovězí pečení a cizrnou

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • hovězí svíčková – 500 g
  • olivový olej
  • česnek – 3 stroužky
  • tymián – 3-4 větvičky
  • pita – 4 ks.
  • konzervovaná cizrna – 1 plechovka (400 g)
  • uzená paprika
  • citronová šťáva
  • jakékoliv klíčky k podávání
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Hovězí roštěnou potřete solí a pepřem, opečte na olivovém oleji s drceným česnekem a tymiánem ze všech stran dohněda. Poté ji zabalte do alobalu a pečte při 150 °C 10-15 minut nebo dokud není propečená. Nechte ji v alobalu vychladnout 2 hodiny.
  2. Každou pitu rozkrojte na 2 kulaté tortilly, potřete je zevnitř olivovým olejem a smažte je na suché pánvi olejem dolů.
  3. Cizrnu vyhoďte do síta, nechte okapat. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vložte na něj cizrnu, osolte a smažte na prudkém ohni 3-5 minut. Cizrnu lehce rozdrtíme paličkou, ochutíme uzenou paprikou, černým pepřem a citronovou šťávou.
  4. Hovězí roštěnou nakrájejte na tenké plátky. Na každou placku položte cizrnu, pokapejte ji olejem a přidejte plátky hovězího masa. Posypte klíčky a ihned podávejte. Tento předkrm nahradí na domácím večírku sendviče a chlebíčky.

Svižně horké a křupavé cizrnové panely

Sicílii si bez těchto cizrnových čtverečků nedokážeme představit. Obvykle se připravují v malých obchůdcích s velkým hrncem vařícího oleje nebo o svátcích doma. Panellas můžete jíst jako předkrm, když požádáte o jejich naskládání na talíř, ale praví Sicilané si určitě koupí panini s panellas. velká houska rozříznutá napůl, uprostřed s kousky panely. Hlavní pravidlo pro panellas měly by být horké a křupavé.

Horké a křupavé cizrnové panely
Sizzling hot and crispy chickpea panellas

K přípravě 3Potřebujete 4 porce:

  • cizrnová mouka – 200 g
  • pitná voda – 600 ml
  • sůl – 1,5 lžičky.
  • petržel – 5 snítek
  • olej na smažení
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Chcete-li si paneer připravit doma, smíchejte cizrnovou mouku s vodou v hrnci a dobře promíchejte, abyste neměli hrudky.
  2. Pánev postavte na mírný oheň. Za stálého míchání vařte, dokud směs mírně nezhoustne (jako polenta). Osolte, opepřete a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.
  3. Odstavte pánev z ohně a pokračujte v míchání po dobu 1 minuty.
  4. Směs nalijte na vymazaný plech a rozetřete do 6-7mm vrstvy. Nechte zcela vychladnout. Směs by měla zhoustnout.
  5. Vzniklou vrstvu nakrájejte na malé obdélníky nebo čtverce (cca 5×7 cm).
  6. V hrnci rozehřejte olej na smažení. Olej by měl být velmi horký. Panely smažte po částech a občas je otočte, dokud nezezlátnou. Hotové panely přendejte na papírové utěrky. Nejlepší způsob, jak podávat panellas doma buď po sicilsku s křupavým chlebem, nebo s čerstvou zeleninou a oblíbenou omáčkou.

Libanonský hummus s pikantními kuřecími srdíčky

Klasický libanonský hummus se připravuje z cizrny rozmačkané na pyré s tahinem (sezamovou pastou), olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Recept na tento cizrnový hummus s kuřecími srdíčky poskytl Vladimir Bogozhavets, brand-chef restaurace 15/17 Bar&Grill. Lze jej snadno připravit i doma ze suché cizrny.

Libanonský hummus s pikantními kuřecími srdíčky
Libanonský hummus s pikantními kuřecími srdíčky

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • Sušená cizrna – 250 g
  • pasta tahini – 200 g
  • šťáva z poloviny citronu
  • kuřecí srdíčka – 400 g
  • rajče – 1 ks
  • mletá červená paprika – 15 g
  • mletá paprika – 15 g
  • mletá skořice – 15 g
  • mletý kardamon – 15 g
  • česnek – 1 stroužek
  • čerstvá chilli paprička bez semínek – 2 g
  • koriandr – 15 g
  • omáčka narsharab – 10 ml
  • zrnka granátového jablka – 15 g
  • sůl
  1. Cizrnu namočte na 56 hodin ve studené vodě. Poté vodu slijte, znovu zalijte čistou vodou v poměru 1:2 a po uvaření vařte na mírném ohni doměkka, 2 hodiny.3 hodiny. Vyjměte do cedníku, vodu z vaření zachovejte.
  2. Srdíčka naložíme do směsi z nadrobno nakrájených rajčat, mleté červené papriky, sladké papriky, kardamonu a skořice. Nechte několik hodin v chladničce.
  3. Cizrnu rozmixujte mixérem. Přidejte trochu vody z vaření a znovu nasekejte. Měli byste mít konzistenci husté zakysané smetany. Přidejte sůl, citronovou šťávu a pastu tahini.
  4. Rozehřejte pánev na vysokém plameni a osmažte na ní srdíčka 45 minut nebo do úplného uvaření s jemně nasekaným česnekem a chilli papričkami. Odstavte z ohně, posypte koriandrem, narsharabem a přidejte semínka granátového jablka. Vše promíchejte a rozetřete na hummus. Restaurační cizrnový pokrm u vás doma je hotový.

Hummus s houbami

Tento pokrm přidává dalšího člena do tradičního schématu cizrna + teina. pečené houby. To je možnost pro ty, kterým se čistý hummus zdá příliš mdlý nebo si jen chtějí zpestřit svůj oblíbený pokrm z cizrny. Kromě toho jsou houby jako orientální svačinka bližší ruskému srdci. Houby položte na pánev v jedné vrstvě tak, aby se spíše smažily než dusily. Recept poskytla restaurace Nofar.

Hummus s houbami
Hummus s houbami

Příprava 4Potřebujete 5 porcí:

  • vařená cizrna – 1 kg
  • pitná voda – 350 ml
  • citronová šťáva – 50 ml
  • sůl – 5 g
  • zira – 5 g
  • sezamová pasta – 300 g

Na houby:

  • Hlíva ústřičná – 250 g
  • hlíva – 250 g
  • česnek – 2 stroužky
  • cibule – 1 ks.
  • Zira – 1 g
  • sůl
  • petržel – 1 svazek
  1. V míse mixéru nebo kuchyňského robotu smíchejte cizrnu s vodou, citronovou šťávou, solí a zirou. Rozšlehejte na hladkou pastu.
  2. Přidejte sezamovou pastu a promíchejte.
  3. Houby nakrájejte na malé kousky, česnek prolisujte a cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Přidejte k nim ziru a vše osmažte na dobře rozpálené pánvi s rostlinným olejem dozlatova.
  4. Na talíře rozetřete humus, navrch dejte houby a ozdobte je nadrobno nasekanými bylinkami.

Teplý salát s pohankou a cizrnou

Olga Vsevolodova z Moskvy, autorka receptu a naše čtenářka: „Vyzkoušejte tento salát a neříkejte, že libové jídlo nemůže být chutné. Stačí, když pro tento pokrm vyberete kvalitní produkty, a vše se spojí v harmonický a jasný obraz. Cizrnu si můžete uvařit předem.“

Teplý salát s pohankou a cizrnou
Teplý salát s pohankou a cizrnou

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

Na salát:

  • jádra – 200 g
  • pitná voda – 400 ml
  • sůl – 1 lžička.
  • lilek – 1 ks.
  • olivový olej – 3 polévkové lžíce.
  • vařená cizrna – 200 g
  • cherry rajčata – 150 g
  • šalotka – 2 ks.
  • listy koriandru
  • sultánky – 50 g

Na dresink:

  • koriandr – 23 větvičky
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej – 1 polévková lžíce.
  • med – 1 polévková lžíce.
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  1. Pohanku uvařte do úplného rozvaření. Odstavte z ohně a nechte 10 minut pod pokličkou.
  2. Lilek nakrájejte na jemné kostičky a smažte na oleji 5 minut. Přidejte cizrnu a smažte dalších 5-6 minut.
  3. Rajčata rozkrojte na polovinu, cibuli nakrájejte na kolečka a lístky koriandru nasekejte nadrobno.
  4. Na zálivku rozšlehejte koriandr, citronovou šťávu, olivový olej a med v mixéru dohladka. Dochuťte solí a pepřem a dresink rozmixujte.
  5. K pohance přidejte lilek s cizrnou, sultánky, cibuli, rajčata. Salát přelijte zálivkou a podávejte teplý. Další cizrnový pokrm připravený doma je hotový.

Cizrnové polévky, které si můžete připravit doma

Harira

Jedná se o jednu z našich nejoblíbenějších polévek. V Africe ji muslimové jedí o ramadánu po dlouhém půstu. A my ji jíme jen tak pro radost a nezapomeňte vedle každého talíře postavit misku s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.

Pokud chcete polévku více okořenit, přidejte při smažení masa po 1 lžičce mleté skořice, kurkumy a zázvoru. Pokud máte rádi pálivou polévku, dejte ji do polévky spolu s cibulí a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: