Toto je výběr 17 receptů na pokrmy z cizrny, které můžete snadno zopakovat doma. Od salátů a předkrmů přes polévky a polévku až po teplé pokrmy a dokonce i sušenky. Budete překvapeni, jak různorodá může cizrna být. Protože jídla z cizrny – Nejde jen o humus a falafel.
Co si můžete doma připravit z cizrny (Foto: Shutterstock/FOTODOM) Co si můžete doma připravit z cizrny (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Saláty a svačinky s cizrnou, které si můžete připravit domaPolévky s cizrnou, které si můžete připravit domaHlavní teplá jídla z cizrny pro snadné vaření doma.
Mnoho lidí si myslí, že vaření cizrny doma je obtížné, ale to je mylná představa! Zaprvé, v obchodech se dnes prodává cizrna v plechovkách. Jedná se o hotový výrobek, který výrazně zkracuje dobu potřebnou k přípravě cizrnových pokrmů v domácích podmínkách. Nerozvaří se v polévkách a jíškách, hodí se k přípravě salátů a při pečení si zachovává svůj tvar. Za druhé, pokud si koupíte suchou cizrnu a chcete ji uvařit, stačí udělat tři věci:
- Cizrnu namočte na 6 minut do vody.–12 hodin. Vodu pro vaření cizrny v domácích podmínkách je nejlepší pravidelně měnit.
- Cizrnu vyhoďte do síta nebo cedníku a propláchněte pod tekoucí vodou. Cizrnu přendejte do hrnce a naplňte ji čerstvou vodou.
- Vodu přiveďte k varu a vařte bez přidání soli na mírném ohni do změknutí, asi 2 minuty.–3 hodiny. Zrna by měla změknout, ale stále si zachovat svůj tvar, a z většiny zrn by měl odtékat čirý film. Vaření cizrny můžete urychlit použitím tlakového hrnce.
Podrobnější návod, jak uvařit cizrnu doma, najdete v našich receptech.
Saláty a svačiny s cizrnou, které si můžete připravit doma
Cizrna pečená v troubě a podávaná s čerstvými a sušenými rajčaty, cuketou a křupavou cibulkou
V tomto pokrmu je samozřejmě pečená cizrna. – hlavní složkou, ale potřebuje podporu. Postačí čerstvé bylinky (zelená cibule, fialová bazalka, koriandr) a křupavé ředkvičky.
Cizrna s čerstvými a sušenými rajčaty, cuketami a křupavou cibulkou
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- vařenou cizrnu – 600 g
- mletá žira, sladká a uzená paprika – po 1 polévkové lžíci.
- sušená rajčata v oleji – 100-120 g
- růžová rajčata – 2 ks
- cuketa – 2 ks
- česnek – 4 stroužky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Pro křupavou cibuli:
- cibule – 2 ks.
- vejce – 1 ks
- pitná voda – 1 lžíce. litr.
- sůl – 1 špetka
- mouka – 100-150 g
- strouhanka – 200 g
- olej na smažení
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Cizrnu přendejte do mísy a smíchejte ji s olejem z rajčat. Smíchejte všechno koření a sůl a posypte jimi cizrnu. Cizrnu položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě 15 minut.
- Sušená rajčata nakrájejte na proužky, čerstvá rajčata a cuketu na proužky. – kostky o straně 2-3 cm, česnek – tenké kruhy. Na zbylém oleji ze sušených rajčat osmažte česnek a cuketu do hněda. Vložte rajčata (oba druhy) a nechte je dusit na mírném ohni, zatímco se vše ostatní vaří.
- Na křupavou cibulku oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velká pírka. Vejce rozšlehejte v misce s vodou a špetkou soli dohladka. V druhé misce osolte a opepřete mouku. Do třetí mísy nasypte strouhanku nebo strouhanku.
- Olej na smažení rozehřejte na 170 °C. Cibuli namočte do mouky, vejce a strouhanky a smažte na oleji do křupava. Cibuli položte na papírové utěrky, aby z ní odkapal přebytečný olej.
- Cizrnu a zeleninu položte na talíře, posypte cibulí a podávejte. Cizrna se zeleninou, uvařená doma, je hotová.
Sendvič s pečeným hovězím masem a cizrnou
Tento sendvič podávejte se salátem z rajčat a červené cibule ochuceným olivovým olejem a citronovou šťávou. Pokud chcete, můžete tento pokrm připravit s cizrnou a vařeným nebo pečeným kuřecím masem nebo jakýmkoli jiným masem, které máte doma.
Sendvič s hovězí pečení a cizrnou
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- hovězí svíčková – 500 g
- olivový olej
- česnek – 3 stroužky
- tymián – 3-4 větvičky
- pita – 4 ks.
- konzervovaná cizrna – 1 plechovka (400 g)
- uzená paprika
- citronová šťáva
- jakékoliv klíčky k podávání
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Hovězí roštěnou potřete solí a pepřem, opečte na olivovém oleji s drceným česnekem a tymiánem ze všech stran dohněda. Poté ji zabalte do alobalu a pečte při 150 °C 10-15 minut nebo dokud není propečená. Nechte ji v alobalu vychladnout 2 hodiny.
- Každou pitu rozkrojte na 2 kulaté tortilly, potřete je zevnitř olivovým olejem a smažte je na suché pánvi olejem dolů.
- Cizrnu vyhoďte do síta, nechte okapat. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vložte na něj cizrnu, osolte a smažte na prudkém ohni 3-5 minut. Cizrnu lehce rozdrtíme paličkou, ochutíme uzenou paprikou, černým pepřem a citronovou šťávou.
- Hovězí roštěnou nakrájejte na tenké plátky. Na každou placku položte cizrnu, pokapejte ji olejem a přidejte plátky hovězího masa. Posypte klíčky a ihned podávejte. Tento předkrm nahradí na domácím večírku sendviče a chlebíčky.
Svižně horké a křupavé cizrnové panely
Sicílii si bez těchto cizrnových čtverečků nedokážeme představit. Obvykle se připravují v malých obchůdcích s velkým hrncem vařícího oleje nebo o svátcích doma. Panellas můžete jíst jako předkrm, když požádáte o jejich naskládání na talíř, ale praví Sicilané si určitě koupí panini s panellas. – velká houska rozříznutá napůl, uprostřed s kousky panely. Hlavní pravidlo pro panellas – měly by být horké a křupavé.
Sizzling hot and crispy chickpea panellas
K přípravě 3–Potřebujete 4 porce:
- cizrnová mouka – 200 g
- pitná voda – 600 ml
- sůl – 1,5 lžičky.
- petržel – 5 snítek
- olej na smažení
- čerstvě mletý černý pepř
- Chcete-li si paneer připravit doma, smíchejte cizrnovou mouku s vodou v hrnci a dobře promíchejte, abyste neměli hrudky.
- Pánev postavte na mírný oheň. Za stálého míchání vařte, dokud směs mírně nezhoustne (jako polenta). Osolte, opepřete a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.
- Odstavte pánev z ohně a pokračujte v míchání po dobu 1 minuty.
- Směs nalijte na vymazaný plech a rozetřete do 6-7mm vrstvy. Nechte zcela vychladnout. Směs by měla zhoustnout.
- Vzniklou vrstvu nakrájejte na malé obdélníky nebo čtverce (cca 5×7 cm).
- V hrnci rozehřejte olej na smažení. Olej by měl být velmi horký. Panely smažte po částech a občas je otočte, dokud nezezlátnou. Hotové panely přendejte na papírové utěrky. Nejlepší způsob, jak podávat panellas doma – buď po sicilsku s křupavým chlebem, nebo s čerstvou zeleninou a oblíbenou omáčkou.
Libanonský hummus s pikantními kuřecími srdíčky
Klasický libanonský hummus se připravuje z cizrny rozmačkané na pyré s tahinem (sezamovou pastou), olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Recept na tento cizrnový hummus s kuřecími srdíčky poskytl Vladimir Bogozhavets, brand-chef restaurace 15/17 Bar&Grill. Lze jej snadno připravit i doma ze suché cizrny.
Libanonský hummus s pikantními kuřecími srdíčky
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- Sušená cizrna – 250 g
- pasta tahini – 200 g
- šťáva z poloviny citronu
- kuřecí srdíčka – 400 g
- rajče – 1 ks
- mletá červená paprika – 15 g
- mletá paprika – 15 g
- mletá skořice – 15 g
- mletý kardamon – 15 g
- česnek – 1 stroužek
- čerstvá chilli paprička bez semínek – 2 g
- koriandr – 15 g
- omáčka narsharab – 10 ml
- zrnka granátového jablka – 15 g
- sůl
- Cizrnu namočte na 5–6 hodin ve studené vodě. Poté vodu slijte, znovu zalijte čistou vodou v poměru 1:2 a po uvaření vařte na mírném ohni doměkka, 2 hodiny.–3 hodiny. Vyjměte do cedníku, vodu z vaření zachovejte.
- Srdíčka naložíme do směsi z nadrobno nakrájených rajčat, mleté červené papriky, sladké papriky, kardamonu a skořice. Nechte několik hodin v chladničce.
- Cizrnu rozmixujte mixérem. Přidejte trochu vody z vaření a znovu nasekejte. Měli byste mít konzistenci husté zakysané smetany. Přidejte sůl, citronovou šťávu a pastu tahini.
- Rozehřejte pánev na vysokém plameni a osmažte na ní srdíčka 4–5 minut nebo do úplného uvaření s jemně nasekaným česnekem a chilli papričkami. Odstavte z ohně, posypte koriandrem, narsharabem a přidejte semínka granátového jablka. Vše promíchejte a rozetřete na hummus. Restaurační cizrnový pokrm u vás doma je hotový.
Hummus s houbami
Tento pokrm přidává dalšího člena do tradičního schématu cizrna + teina. – pečené houby. To je možnost pro ty, kterým se čistý hummus zdá příliš mdlý nebo si jen chtějí zpestřit svůj oblíbený pokrm z cizrny. Kromě toho jsou houby jako orientální svačinka bližší ruskému srdci. Houby položte na pánev v jedné vrstvě tak, aby se spíše smažily než dusily. Recept poskytla restaurace Nofar.
Hummus s houbami
Příprava 4–Potřebujete 5 porcí:
- vařená cizrna – 1 kg
- pitná voda – 350 ml
- citronová šťáva – 50 ml
- sůl – 5 g
- zira – 5 g
- sezamová pasta – 300 g
Na houby:
- Hlíva ústřičná – 250 g
- hlíva – 250 g
- česnek – 2 stroužky
- cibule – 1 ks.
- Zira – 1 g
- sůl
- petržel – 1 svazek
- V míse mixéru nebo kuchyňského robotu smíchejte cizrnu s vodou, citronovou šťávou, solí a zirou. Rozšlehejte na hladkou pastu.
- Přidejte sezamovou pastu a promíchejte.
- Houby nakrájejte na malé kousky, česnek prolisujte a cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Přidejte k nim ziru a vše osmažte na dobře rozpálené pánvi s rostlinným olejem dozlatova.
- Na talíře rozetřete humus, navrch dejte houby a ozdobte je nadrobno nasekanými bylinkami.
Teplý salát s pohankou a cizrnou
Olga Vsevolodova z Moskvy, autorka receptu a naše čtenářka: „Vyzkoušejte tento salát a neříkejte, že libové jídlo nemůže být chutné. Stačí, když pro tento pokrm vyberete kvalitní produkty, a vše se spojí v harmonický a jasný obraz. Cizrnu si můžete uvařit předem.“
Teplý salát s pohankou a cizrnou
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
Na salát:
- jádra – 200 g
- pitná voda – 400 ml
- sůl – 1 lžička.
- lilek – 1 ks.
- olivový olej – 3 polévkové lžíce.
- vařená cizrna – 200 g
- cherry rajčata – 150 g
- šalotka – 2 ks.
- listy koriandru
- sultánky – 50 g
Na dresink:
- koriandr – 2–3 větvičky
- šťáva z 1 citronu
- olivový olej – 1 polévková lžíce.
- med – 1 polévková lžíce.
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Pohanku uvařte do úplného rozvaření. Odstavte z ohně a nechte 10 minut pod pokličkou.
- Lilek nakrájejte na jemné kostičky a smažte na oleji 5 minut. Přidejte cizrnu a smažte dalších 5-6 minut.
- Rajčata rozkrojte na polovinu, cibuli nakrájejte na kolečka a lístky koriandru nasekejte nadrobno.
- Na zálivku rozšlehejte koriandr, citronovou šťávu, olivový olej a med v mixéru dohladka. Dochuťte solí a pepřem a dresink rozmixujte.
- K pohance přidejte lilek s cizrnou, sultánky, cibuli, rajčata. Salát přelijte zálivkou a podávejte teplý. Další cizrnový pokrm připravený doma je hotový.
Cizrnové polévky, které si můžete připravit doma
Harira
Jedná se o jednu z našich nejoblíbenějších polévek. V Africe ji muslimové jedí o ramadánu po dlouhém půstu. A my ji jíme jen tak pro radost – a nezapomeňte vedle každého talíře postavit misku s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
Pokud chcete polévku více okořenit, přidejte při smažení masa po 1 lžičce mleté skořice, kurkumy a zázvoru. Pokud máte rádi pálivou polévku, dejte ji do polévky spolu s cibulí a…