Likéry jsou oblíbené a drahé nápoje, které patří na sváteční stůl nebo do ranního šálku kávy. Ukazuje se však, že některé z nejznámějších likérů si můžete vyrobit doma a můžete si být jisti, že jde o kvalitní výrobek.
Limoncello, Baileys a 3 další lahodné likéry, které si můžete rychle vyrobit doma (Foto: shutterstock ) O čem budeme v článku hovořit:Domácí limoncelloLikér „Mary Stuart „Likér „Malinový zvon „Rychlý BaileysAnise a hruškový likérTvrzenka na dezerty
Domácí limoncello
Limoncello je citronový likér, druhý nejoblíbenější (po Campari) mezi lihovinami v Itálii. Italové pijí limoncello čisté, jako digestiv a v koktejlech. Před pitím se likér chladí, někdy se přidává led nebo se podává v matných malých panácích. Princip výroby limoncella je tak jednoduchý, že téměř každá italská rodina, nemluvě o restauracích, má svůj vlastní recept na tento likér. Vzhledem k tomu, že alkohol se louhuje na citronové kůře, 3–5 dní, limoncello obsahuje hodně vitamínu C. A když ho vyluhujete s pomerančovou kůrou, získáte orancello.
Domácí limoncello
Likér Maria Stuart
Brusinky na brandy byly kdysi velmi oblíbené nejen mezi dámami, ale i mezi jejich kavalíry. Zapomenutý recept jsme nejen resuscitovali, ale výrazně rozšířili a prohloubili. Takto se zrodil „Maria Stuart„ – červená tinktura-liqueur.
Maria Stuart Liqueur
Malinový zvonkový likér
Maliny velmi dobře propůjčují svou chuť, barvu a vůni jakémukoli nápoji, včetně alkoholických. Likér „Malinový zvonek„ lze dokonce považovat za vitaminizované, protože maliny jsou mimořádně zdravé bobule, a to i mražené. Mimochodem, brandy můžete v tomto receptu nahradit ginem – likér tak vyjde o něco „sušší“. A maliny můžete nahradit třešněmi nebo černým rybízem.
Malinový zvonkový likér
Rychlý Baileys
Baileys se začala průmyslově připravovat před 45 lety v Irsku a základem je samozřejmě irská whiskey. Tento krémový likér si můžete připravit i doma, ale budete se muset trochu víc snažit. Místo mandlové příchuti lze likér obohatit o tóny skořice, zázvoru nebo muškátového oříšku.
Quick Baileys
Anýzový a hruškový likér
Voňavé anýzové semínko, tzv. badia, se často používá k přípravě různých nálevů a nálevek, z nichž nejznámější je anýzová vodka. V tomto receptu na anýzovo-hruškový likér se bez vodky také obejdeme, ale likéru to jen prospěje. Podle stejného schématu lze připravit likér z broskví nebo meruněk a anýzové tóny budou vhodné i v něm.
Anýzový a hruškový likér
Dezertní pevnost
Likér je alkoholický nápoj získaný spojením silných nápojů (vodky, alkoholu, ginu, někdy rumu nebo whisky) s rostlinnými surovinami (bylinami, ovocem, kořeny) a sirupem. Obsah cukru se pohybuje od 100 do 400 g/l, obsah alkoholu od 15 do 70 %. Nepřeberné množství likérů se dělí do 3 skupin.
Silné (35-70 %) se připravují na nejvíce aromatických surovinách (anýz, máta, badyán, káva), čímž se vyrovnává alkoholový „duch“ alkoholu.
Dezertní (25-35 %) mají zpravidla ovocný nebo bobulový základ, cukr je v nich přítomen v poměru 1:1 s alkoholem.
Krémové (15-25 %) jsou relativně novou kategorií. A jestliže první dvě mají svůj původ ve středověkých apatykářských tinkturách, třetí „vyrostla“ z horkých alkoholických koktejlů v Irsku až v 70. letech minulého století. „Hustoty“ se u smetanových koktejlů dosahuje tím, že se do alkoholu přidává hustá smetana nebo vejce. Takové likéry se na rozdíl od svých „rostlinných“ protějšků dlouho neskladují. Pokud otevřete láhev Irish Cream, je lepší ji vypít okamžitě. Nebo ji zazátkujte, dejte do lednice a spotřebujte nejpozději do 2 týdnů.
Každý likér je digestiv. Podává se v malých panácích na konci jídla. Není zvykem likéry chladit (s výjimkou silných citrusových likérů, jako je limoncello). Většina likérů odhalí svou vynikající chuť lépe při pokojové teplotě: pijí se pomalu, popíjejí se a vychutnávají. Smetanové likéry se mohou podávat s černou kávou, zatímco ovocné likéry lze doplnit plátky ovoce nebo zmrzlinou. V tomto případě není jídlo pochutinou, ale spíše foodpairingem, tedy logickým doplňkem chuti samotného nápoje.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #brusinkové nápoje #limoncello #domácí likér**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích