Filet ze sumce: jak vybrat a připravit v troubě

Filet ze sumce: jak vybrat a připravit v troubě

K přípravě filetu ze sumce v troubě nepotřebujete zvláštní kulinářské dovednosti. Ale pochopit jemnosti zacházení s touto rybou se rozhodně vyplatí. V našem materiálu – vše o filé ze sumce a o tom, jak ho správně vybrat a uvařit.

Filet ze sumce: jak vybrat a připravit v troubě (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Jak vybrat sumčí filéJak připravit sumčí filé na pečení (marinování a další záludnosti)Jak a kolik péct sumčího filé v troubě, aby bylo šťavnaté a chutnéRecepty: Jak připravit sumčí filé na pečení?

Vyplatí se vařit sumce

Sumec je velká ryba s velmi zvláštním vzhledem: z tlamy mu trčí hrozivé tesáky. Sumec se vyznačuje zásadami stravování: jeho jídelníček se skládá téměř výhradně z bílkovinné potravy a rostlinnou potravu polyká jen náhodně. Proto je maso sumce, ať už modrého, pruhovaného nebo skvrnitého, bohaté na bílkoviny.

Ty, kteří oceňují ekologicky šetrné výrobky, potěší, že sumec prakticky neobsahuje stopy těžkých kovů a jiných továrních odpadů: tato volně žijící ryba žije v hlubinách chladných moří.

Potěšeni budou i zastánci zdravé výživy: tato ryba má vysoký obsah cenných nenasycených tuků a také vitaminů A, D a vitaminů skupiny B. A sumec je také bohatý na železo, hořčík, vápník, jód – minerály, které zajišťují normální fungování téměř všech systémů těla. Stručně řečeno, takto hodnotná ryba stojí za bližší pozornost.

Jak vybrat filet ze sumce

Při výběru filé ze sumce dbejte na jeho barvu: maso by mělo být bílé (ne šedé nebo žluté).
Při výběru filé ze sumce dbejte na jeho barvu: maso by mělo být bílé (ne šedé nebo žluté) (Shutterstock/FOTODOM)

Sumce loví rybářské lodě daleko v severních mořích. Je obtížné dostat čerstvého sumce na břeh, aniž by se tato olejnatá ryba zkazila. A dopravit ho chlazeného tisíce kilometrů daleko do obchodů je nereálný úkol. Proto se zpracovává na lodích: vykuchá se, nakrájí na steaky nebo se oddělí kosti od filé a okamžitě se zmrazí. Spotřebitel má tedy co do činění se zmrazeným sumčím filé.

Při výběru sumce je třeba se řídit stejnými pravidly jako u jakéhokoli jiného mraženého výrobku:

  1. Na rybě by neměla být příliš silná vrstva ledu, jinak po uvaření zůstane o něco více než polovina kilogramu filetů.
  2. Barva masa sumce by měla být rovnoměrně bílá, nikoli šedá nebo žlutá.
  3. Na těle ryby by neměly být žádné nerovnosti: to může znamenat, že produkt byl již rozmrazen.

Jak připravit filety ze sumce na pečení (marinování a další jemnosti)

S rozmrazováním sumce je třeba začít asi 12-15 hodin před pečením. Nejdříve rozmrazujte filé v lednici, a teprve když změkne, je třeba ho vyjmout a nechat při pokojové teplotě. Nespěchejte, jinak se maso sumce po tepelné úpravě změní téměř v bramborovou kaši.

Když ryba rozmrzne, nakrájejte filet na velké porcované kousky. Lze je ihned naložit do marinády nebo vhodit do solného roztoku (100 g soli na 1 litr vody) a nechat asi 30 minut odležet. Tím se maso sumce stane hutnějším a zůstane tak i po pečení v troubě.

Před odesláním ryby k pečení ji lze marinovat. Ne však proto, aby se ještě více změkčila její jemná vlákna, ale aby ryba získala zajímavější chuťové odstíny. A nezabere to mnoho času: stačí 20-30 minut.

Na marinádu můžete použít olivový olej lehce rozšlehaný s citronovou šťávou v poměru 3:1. Na marinádu se hodí olivový olej. Případně ho smíchejte s jemně nasekaným koprem (sušené provensálské bylinky). Filet ze sumce můžete jednoduše posypat čerstvě mletým pepřem a solí, zejména pokud jste si jisti dobrou chutí ryby. Pokud máte čas, připravte si marinádu na bázi pomerančové šťávy smíchané s malým množstvím medu, česneku a rostlinného oleje podle chuti.

Než pošlete sumce do trouby, otřete ho papírovými utěrkami, abyste zabránili zvýšení vlhkosti již tak křehké ryby.

Jak a jak dlouho péct filet ze sumce v troubě, aby byl šťavnatý a chutný

Pečte filety ze sumce v troubě asi 20 minut.
Filety ze sumce pečeme v troubě asi 20 minut[Shutterstock/FOTODOM].

Sumec vyžaduje velmi šetrnou tepelnou úpravu, proto jsou při práci s ním důležité dva aspekty. Zaprvé, rybu byste měli připravovat pouze na kůži. Za druhé, pečte po částech, například v „lodičkách“ z pečicího papíru. Hodí se i malé pečicí sáčky nebo alobal. V žádném případě je však není nutné těsně uzavírat, aby se šťáva mohla odpařit, jinak nebude sumčí filet pečený, ale prakticky vařený, a na pružnou strukturu můžete zapomenout.

Sumce můžete péct v troubě maximálně 20 minut. Pokud chcete tuto rybu připravovat se zeleninou, vyberte takovou, která během této doby dosáhne měkkosti. Produkty můžete také předem krátce povařit nebo nakrájet na tenké plátky (obě řešení jsou vhodná pro brambory).

Perfektní přílohou k pečení sumčích filetů budou pikantní bylinky. Pokud chcete super PPP pokrm, položte na list pergamenu na pečení vrstvu silných snítek kopru nebo petrželky (1 cm) a na ni položte kousek rybí kůže. Okraje papíru srolujte, abyste vytvořili „lodičky“. Rybu okořeňte a pečte asi 15 minut při 200 °C. V tomto případě se sumec nejen nasytí kořeněným aroma a stane se velmi chutným, ale také si zachová hustotu vláken, protože přebytečná tekutina přejde pod vrstvu stonků bylinek. Další možnost: pod filet na kůži položte vrstvu nakrájené cibule a nastrouhané mrkve. Ale tenké plátky lehce vařených brambor (10 minut) je lepší rozložit na sumce a přikrýt alobalem asi na 10 minut, pak vyjmout, zeleninu přelít šťávou z ryby a péct až do hotova.

Pokud chcete mít na zapečené rybě krásnou kůrčičku, 5 minut před jejím úplným dopečením posypte filet ze sumce strouhaným sýrem, aby se roztavil. Tento lákavý pokrm podávejte s bramborovou kaší – zdá se, že neexistuje ideálnější kombinace.

Recepty

PP květák pečený s citronovou šťávou a chilli papričkami

Snažíte se správně stravovat a hlídat si postavu? Pak je tento recept určitě pro vás. Nejkaloričtější složkou pokrmu je olivový olej, jehož malé množství se použije na marinádu.

Pečený zubáč pečený s citronovou šťávou a chilli papričkami
Zapečená cuketa zapečená s citronovou šťávou a chilli papričkami (Shutterstock/FOTODOM)

40 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • filet ze sumce s kůží – 500 g
  • chilli paprička – 1 ks.
  • česnek – 1 stroužek
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej – 3 polévkové lžíce.
  • zelená bazalka k podávání
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Filet ze sumce nakrájejte na 2 porce. Chilli papričky nakrájejte na tenká kolečka. Pokud nemáte rádi pálivou chuť, můžete odstranit semínka.
  2. Česnek prolisujte přes lis. Smíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem podle chuti. Přidejte olivový olej a chilli papričku a promíchejte.
  3. Sumce přendejte do formy. Zalijte marinádou a nechte 15 minut odležet.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C. Ryby přelijte marinádou z formy a přikryjte je fólií. Pečte 10 minut. Poté alobal odstraňte a sumce pečte dalších 5-7 minut.

Užitečná rada

Pokud nemáte rádi pálivou chuť, odstraňte z marinády chilli papričku. K dochucení pokrmu postačí česnek.

Sumec v „lodičkách“ z kulinářského pergamenu

Další dietní pokrm, který má velmi pěknou prezentaci. Sumec se zeleninou se peče v „lodičkách“ z kuchyňského pergamenu, ve kterých se pak podává. Pohodlné pro každého a velmi chutné!

Sumec v
Sumec v „lodičkách“ z kuchyňského pergamenu (Shutterstock/FOTODOM)

30 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • filet ze sumce s kůží – 500 g
  • středně velký citron – 1 ks.
  • smetanová rajčata – 2 ks.
  • středně velká sladká paprika – 1 ks.
  • tymián – 2 větvičky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Filety ze sumce nakrájejte na 2 kusy. Položte je na list pergamenu na vaření. Konce papíru svažte provázkem a vytvořte „lodičky“.
  2. Polovinu citronu nakrájejte na kolečka a z druhé poloviny vymačkejte šťávu. Rybu pokapejte, osolte a opepřete.
  3. Rajčata nakrájejte na kolečka a sladkou papriku na kroužky. Položte je na sumčí filé spolu s plátky citronu. Posypte lístky tymiánu.
  4. „Lodičky“ se sumcem a zeleninou položte na plech. Pečte 15-17 minut při 200 °C.

Užitečný tip

Místo sladké papriky můžete použít cibuli nakrájenou na silná kolečka, cibuli šalotku nebo bílou cibuli.

Filet ze sumce se zeleninovou směsí

V tomto receptu je jemná, neutrální chuť ryby podtržena zeleninou, která je zároveň zodpovědná za jasnější vizuální složku pokrmu. Výsledek je krásný, aromatický a velmi chutný.

Filet ze sumce se zeleninovou směsí
Filet ze sumce s míchanou zeleninou (Shutterstock/FOTODOM)

40 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • filet ze sumce s kůží – 500 g
  • červená cibule – 100 g
  • mrkev – 100 g
  • cuketa – 100 g
  • cherry rajčata – 100 g
  • česnek – 1 stroužek
  • šťáva z ½ citronu
  • olivový olej – 4 polévkové lžíce.
  • petržel – 1 snítka
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Filety ze sumce nakrájejte na 2 porce a každou položte na samostatný kus alobalu.
  2. Česnek nasekejte. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, mrkev a cuketu na malé kostičky.
  3. Připravenou zeleninu a cherry rajčátka rovnoměrně rozložte na filety ze sumce. Osolte a opepřete. Pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem.
  4. Konce fólie zastrčte dovnitř a vytvořte hnízdo. Přikryjte je malými pláty alobalu. Okraje spojte k sobě, ale pevně je neslepujte. Filet ze sumce se zeleninou pečte 10 minut při 200 °C.
  5. Odstraňte horní část alobalu. Rybu přelijte šťávou z formy a jemně vmíchejte zeleninu. Pečte dalších 10 minut.

Užitečná rada

Zeleninu pro tento recept je důležité nakrájet velmi najemno, zejména mrkev. Můžete ji dokonce jen nastrouhat na hrubém struhadle.

Filet ze sumce s bramborami, cherry rajčátky a omáčkou pesto

Tento teplý pokrm lze podávat i k večeři: je poměrně vydatný, ale snadno stravitelný. Omáčka pesto dodá pokrmu zvláštní originální chuť.

Filet ze sumce s brambory, cherry rajčátky a omáčkou pesto
Filet ze sumce s bramborami, cherry rajčátky a omáčkou pesto (Shutterstock/FOTODOM)

40 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • filet ze sumce s kůží – 500 g
  • malé brambory – 400 g
  • cherry rajčata na větvi – 250 g
  • česnek – 1 stroužek
  • šťáva z ½ citronu
  • olivový olej – 3 polévkové lžíce.
  • omáčka pesto – 4 polévkové lžíce. l.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Filety ze sumce nakrájejte na 2 díly a vložte je do porcovaných pečicích forem.
  2. Brambory oloupejte a vařte vcelku v mírně osolené vodě 10 minut. Scedíme je.
  3. Na marinádu prolisujte česnek přes lis. Smíchejte ho s citronovou šťávou a olivovým olejem.
  4. Brambory a cherry rajčátka vložte do forem spolu se sumcem. Zalijte je marinádou. Osolte a opepřete. Přikryjte alobalem a pečte 10 minut při 200 °C.
  5. Alobal odstraňte. Rybu a zeleninu přelijte šťávou z formy. Navrch rozetřete omáčku pesto. Pečte 10 minut při stejné teplotě.

Užitečný tip

Pokud jsou brambory mladé, neloupejte je, ale pouze je omyjte tuhým kartáčem – tak si zachovají více tělu prospěšných látek.

Filet ze sumce pod sýrovou krustou

A toto je recept, kdy žádná dieta nepřipadá v úvahu. Rybu jednoduše upečeme v troubě, poté, co ji…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: