Dokonalá víkendová snídaně: 15 receptů pro příjemná rána

Dokonalá víkendová snídaně: 15 receptů pro příjemná rána

Víkendy jsou jako stvořené k tomu, abyste si odpočinuli od každodenního života, strávili čas sami se sebou, rodinou nebo přáteli a nikam nespěchali. Takové pohodové ráno může začít chutnou a vydatnou domácí snídaní. Tento výběr vám poradí, jak si zpestřit nedělní jídelníček: sýrové koláčky s karamelovou polevou nebo míchaná vajíčka na středovýchodní způsob.

Dokonalá víkendová snídaně: 15 receptů pro příjemná rána (Foto: Shutterstock/FOTODOM)

Sendviče se sýrem, klobásou a vejcem

Nápady na snídani nemusí být složité. Abyste na chutné jídlo nemuseli dlouho čekat, doporučujeme začít ráno doma netradičními sendviči. Pečené vejce v samotném středu hnědého chleba vypadá jasně a optimisticky!

Sendviče se sýrem, klobásou a vejcem
Sendviče se sýrem, klobásou a vejci ()

20 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • bílý chléb 250 г
  • slepičí vejce 4 ks.
  • mléčné párky 150 г
  • tvrdý sýr 80 г
  • máslo – 50 г
  • rajče – 1 ks.
  • petržel – 2 větvičky
  • mletý černý pepř – podle chuti
  • sůl podle chuti

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a umístěte jej na střední úroveň trouby, aby se zahřál. Můžete použít velkou nádobu odolnou vůči troubě. Umístěte ji na drátěnou polici.

2. Rajče rozkrojte na polovinu, odstraňte stopku. Půlky nakrájejte na malé kostičky. V případě potřeby můžete z rajčete odstranit slupku. Za tímto účelem rajče příčně rozřízněte, vložte na 1-2 minuty do vroucí vody a poté opláchněte studenou vodou. Poté lze slupku snadno odstranit malým ostrým nožem.

3. Klobásy podélně nakrájejte na tenké plátky a poté je nakrájejte na tenké plátky. brčka nebo malé kostky. Klobásy není nutné předem vařit, potřebnou tepelnou úpravou projdou v troubě.

4. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Na sendviče se hodí jakýkoli druh sýra, například Tilsiter, ruský, parmezán nebo čedar. Můžete smíchat několik druhů sýra.

5. Petrželové listy zbavte stonků a nasekejte je. Mladou petrželku můžete nasekat i se stonky. V případě potřeby můžete petrželku nahradit koriandrem, koprem nebo bazalkou. Několik lístků bylinek si nechte stranou na ozdobu.

6. Ve velké míse smíchejte párky, nakrájená rajčata, bylinky a polovinu nastrouhaného sýra. Dochuťte mletým černým pepřem. Do směsi můžete přidat sušené bylinky, například provensálské nebo italské bylinky, sušený tymián nebo oregano. Směs promíchejte stěrkou.

7. Bílý chléb nakrájejte na plátky silné alespoň 1 cm. Na sendviče můžete použít jakýkoli druh chleba: tvarovaný, toastový, ciabattu nebo bagetu. Bagetu rozkrojte podélně a poté příčně, abyste vytvořili 4 sendvičové základy.

8. Pokud chcete, můžete sendviče připravit i z černého chleba jako základu. Dobré jsou žitné a pšeničné chleby, například Darnitský, Orlovský nebo žitný chléb, případně můžete pokrm připravit i na chlebu Borodino.

9. Jednu stranu plátků chleba potřete máslem a položte na rozpálený plech máslem dolů. Na chlebíčky rozetřete připravenou směs sýra a salámu.

10. Sýrovou směs zploštěte silikonovou stěrkou a uprostřed každého plátku chleba udělejte důlek. Do každého důlku opatrně vlijte jedno vejce. Dochuťte solí a pepřem.

11. Na sendviče rozetřete zbylý strouhaný sýr a dbejte na to, abyste sýrem posypali i vejce. Plech dejte na střední úroveň trouby a sendviče pečte 10-12 minut.

12. Vyjměte plech a zhodnoťte, jak jsou sendviče propečené. Sýr by měl být zcela roztavený, bílek ztuhlý a ztuhlý a žloutek stále polotekutý. V případě potřeby vraťte plech do trouby a pokračujte v pečení sendvičů další 3-4 minuty.

13. Hotové sendviče přendejte na dřevěné prkénko nebo talíř. V případě potřeby je dochuťte uzenou nebo sladkou paprikou a ozdobte lístky petrželky. Sendviče podávejte horké.

Užitečná rada

Místo párků můžete použít jakýkoli uzenářský výrobek – od lékařského salámu po uzenou šunku, hamburgery nebo šunka. A pokud do nádivky přidáte pošírovaný špenát, budete moci. víkendová snídaně bude také zdravá!

Placka z listového těsta se šunkou, sýrem a omeletou

Tento recept na příjemné nedělní ráno ocení milovníci estetiky. Fotografie snídaně si nejspíš bude říkat o sdílení na sociálních sítích. A pak je tu ještě rudý cop s nádivkou. se bude líbit dětem, které mají velmi rády všechny druhy pizzy v obalu.

Pletenec z listového těsta se šunkou, sýrem a omeletou
Pletenec z listového těsta se šunkou, sýrem a omeletou

60 minut

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • Listové těsto bez droždí – 400 g
  • kuřecí vejce – 7 ks.
  • šunka – 250 г
  • tvrdý sýr (gouda, edamam, čedar) – 250 г
  • smetanový sýr s bylinkami – 120 г
  • pepř 1/2 ks.
  • máslo – 1,5 polévkové lžíce.
  • mák 1 lžička.
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • sůl – podle chuti

1. Předehřejte troubu na 175 °C.

2. Připravte náplň. Šunku nakrájejte na malé kostičky. Stejným způsobem nakrájejte také sladkou papriku. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.

3. Do mísy rozklepneme 6 vajec, osolíme, opepříme a lehce rozšleháme metličkou.

4. Přidejte šunku a papriku a promíchejte.

5. Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni a vložte do ní máslo. Do pánve nalijte vaječnou směs a za stálého míchání vařte 2-3 minuty, vejce by měla ztuhnout.

6. Do vajec přidejte smetanový sýr a za stálého míchání vařte 1-2 minuty, dokud se sýr nerozpustí. Odstavte pánev z ohně a náplň mírně zchlaďte.

7. Těsto rozválejte na obdélník o rozměrech 20×40 cm. Těsto položte na pergamen a přeneste na plech.

8. Do středu obdélníku těsta položte náplň v pruhu širokém 10 cm. Posypeme sýrem.

9. Ostrým nožem udělejte do těsta zářezy kolmo k náplni, ve vzdálenosti 2-2,5 cm od sebe na delších stranách obdélníku, o něco kratší než náplň.

10. Pruhy těsta střídavě překrývejte přes náplň a vytvořte cop.

11. V malé misce rozšlehejte zbylé vejce a štětcem jím potřete těsto. Posypeme mákem.

12. Pečte 25-30 minut dozlatova. Nakrájejte na plátky a podávejte teplé.

Užitečný tip

V neděli můžete uplést cop s nádivkou a další dny podávat kousek k snídani. A aby bylo jídlo vyvážené, přidejte k pečivu čerstvou zeleninu nebo zelený salát.

Šakšuka: klasický recept

Tento pokrm je již dlouho všeobecně uznávaný. Místo toho, abyste na shakshuku chodili do kavárny nebo restaurace, připravte si ji doma k snídani. Je to velmi jednoduché a rychlé. Takové neobvyklé Z nedělní snídaně lze udělat malý domácí rituál.

Šakšuka: klasický recept
Shakshuka: klasický recept (Gastronom Publishing House LLC)

40 min.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

Hlavní:

  • slepičí vejce – 5 ks
  • nakrájená rajčata ve vlastní šťávě – 500 g
  • sladká paprika – 1 ks.
  • červená pálivá paprika – 1 ks.
  • cibule – 1 ks.
  • česnek – 2 stroužky
  • petržel – 6-8 snítek
  • rajčatový protlak – 1 polévková lžíce. l.
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce.
  • uzená paprika – 2 lžičky.
  • sušené chilli vločky – 1 lžička.
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř – podle chuti

Na omáčku:

  • tahini (sezamová pasta) – 100 g
  • ledová voda – 100 ml
  • citronová šťáva – 1-1,5 lžíce.
  • olivový olej – 1 lžička.
  • uzená paprika – podle chuti
  • sezamová semínka – podle chuti
  • sůl – podle chuti

1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Sladkou a pálivou papriku zbavte semen a jadérek. Sladkou papriku nakrájejte na středně velké kostky, pálivou papriku nasekejte.

2. Rozpalte pánev s olivovým olejem a osmažte cibuli a česnek do měkka, 5 minut. Přidejte sladkou papriku a chilli papričku a za občasného míchání vařte 5-7 minut. Do pánve vložte uzenou papriku, chilli vločky a rajčatový protlak a smažte 2 minuty.

3. Poté přidejte nakrájená rajčata, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20-25 minut, směs by měla zhoustnout. Podle chuti osolte a opepřete.

4. Zatímco se základ shakshuky vaří, připravte omáčku. Sezamovou pastu dejte do mísy a postupně přilévejte 100 ml ledové vody a dobře míchejte metličkou. Přidejte citronovou šťávu a sůl podle chuti. Ozdobte sezamovými semínky a paprikou a zakápněte olivovým olejem.

5. Do rajčatové směsi na pánvi udělejte důlky. Rozbijte do nich vejce. Vařte na mírném ohni, dokud se bílky nesrazí.

6. Podávejte horké.

Užitečná rada

Šakšuka se obvykle pokládá doprostřed stolu přímo do misky, ve které byla uvařena. Pak se odlomí kousek čerstvé pity a naberou se voňavá míchaná vajíčka přímo z pánve. Tento krásný rituál je ideální pro rodinnou snídani: sjednocuje a vytváří zvláštní náladu.

Banánové palačinky

Skvělá alternativa k obvyklým palačinkám nebo lívancům. – jemné banánové palačinky. Jejich přirozená sladkost pomůže snížit množství cukru ve vašem ranním jídelníčku, a pokud hromádku nadýchaných palačinek ozdobíte šlehačkou, máte jistotu dobrého rána.

Banánové palačinky
Banánové palačinky

30 minut

Na přípravu 7 porcí budete potřebovat:

  • středně velké banány – 2 ks.
  • slepičí vejce – 2 ks.
  • mléko – 500 ml
  • máslo – 80 g
  • mouka – 300 g
  • cukr – 50 g
  • kvásek – 3 lžičky
  • sůl – 1/2 lžičky.
  • rostlinný tuk nebo ghí na vymazání pánve

1. Pro přípravu palačinek oloupejte banány. Banány vložte do mísy, kde se bude míchat těsto, a rozmačkejte je vidličkou na hladké pyré.

2. Přidáme vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Dobře vyšlehejte vidličkou. V samostatné míse smíchejte suché přísady: mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.

3. Suchou směs mouky, cukru, soli a prášku do pečiva přidejte do mísy s banány, vejci, mlékem a máslem. Promíchejte lžící. Palačinkové těsto bude nerovnoměrné a hrudkovité.

4. Pánev, ve které plánujete péct palačinky, vymažte rostlinným olejem nebo olejem ghí a postavte na plotýnku. Zahřívejte na středním ohni.

5. Na rozehřátou pánev rozetřete asi 1/4 hrnku těsta na 1 palačinku. Pečte, dokud se na povrchu neobjeví bublinky a povrch není matný. Spodní část by měla zezlátnout. Lívanečník překlopte stěrkou na druhou stranu.

Užitečná rada

Palačinky můžete podávat s kondenzovaným mlékem, medem nebo džemem. Nejlépe se k nim však hodí domácí ořechová pasta. Je to recept najdete na našich webových stránkách. Další nápad víkendová snídaně do prasátka.

Tvarohové koláče s náplní ze zakysané smetany

Probuďte se s vůní čerstvě upečených tvarohových koláčů – blaženost. A je snadné a jednoduché si tuto oblíbenou pochoutku z dětství zpestřit: upečte cheesecaky v jemné omáčce. Když do ní přidáte špetku vanilky, vůbec se vám nebude chtít z domu.

Tvarohové koláčky v omáčce ze zakysané smetany
Tvarohové koláče s náplní ze zakysané smetany (Gastronomické nakladatelství LLC/E. a S. Morgunovi)

60 min.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • 9% tvaroh – 500 г
  • zakysaná smetana 20% – 200 г
  • 33% krém – 100 ml
  • slepičí vejce – 2 ks
  • krupice – 2 polévkové lžíce. l.
  • pšeničná mouka – 2 polévkové lžíce.
  • cukr – 3 polévkové lžíce.
  • sůl – 1/3 lžičky.
  • rozpuštěné máslo na smažení

1. Tvaroh utřete s lehce rozšlehanými vejci, cukrem, solí, krupicí a prosátou moukou do hladka.

2. Navlhčete si ruce vodou a ze směsi vytvarujte malé kulaté tvarohové koláčky o průměru asi 10 cm a tloušťce 2 cm. Tvarohové koláčky položte na pomoučenou pracovní plochu.

3. Na velké pánvi rozehřejte rozpuštěné máslo. Na středním plameni osmažte sýrové koláčky z obou stran…..

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: