Výhody a škody krevet

Přínosy a škodlivost krevet

Královské nebo tygří, čerstvé nebo mražené: dnes už nemusíte žít na pobřeží, abyste si mohli dopřát své oblíbené mořské plody. Prozradíme vám, proč si krevet ceníme, jaké jsou jejich přínosy a škodlivost pro zdraví žen a mužů, v jakém věku je můžete dát svému dítěti a co z mořských plodů uvařit.

(Foto: shutterstock ) O čem budeme v článku hovořit:Jak se krevety staly oblíbenýmiSložení a kalorický obsah krevetPřínosy a škody krevet pro lidský organismus Pozitivní účinky Co může být nebezpečnéKrevety: přínosy a škody pro ženyKrevety: přínosy a škody pro mužeKolik krevet lze sníst za denPoužití při nemocechJak vybírat a skladovat krevetyRecepty Olivier s krevetamiSpagety s krevetamiČasté dotazy

Jak se krevety staly populárními

Evoluce říká, že jsme všichni přišli z moře, a zdá se, že lidstvo si na své cestě vzalo krevety. Vědci nacházejí zkamenělé pozůstatky těchto korýšů na místech, kde žili naši nejvzdálenější předkové. Ve starověkém Řecku a Římě je Aristoteles a Plinius Starší považovali za statusovou potravinu hodnou zmínky, ve středověké Evropě se těšily pověsti delikatesy.

V Rusku byly mořské plody dlouho známé obyvatelům přímořských oblastí, na zbytku území zůstávaly exotikou. Popularizaci se aktivně věnoval Petr Veliký v 18. století, čemuž napomohl rozvoj mořeplavby. Po mnoho let však byl jed dostupný pouze privilegovaným vrstvám společnosti. V SSSR dosáhla produkce nové úrovně a koncem 70. let minulého století byly pulty obchodů doslova pokryty přívalem korýšů ulovených v Barentsově moři.

V posledních desetiletích je tato pochoutka u nás na vrcholu popularity: v obchodech najdete argentinské, mexické, indonéské, čínské krevety. Na území Ruské federace se produkují v Černém, Azovském a Baltském moři, ale hlavní podíl mají stále severní oblasti: největší úlovky „pocházejí“ z Barentsova a Ochotského moře, menší z Japonského a Bílého moře. Co se týče druhů, všeobecně oblíbené jsou tygří ryby – nejmasitější a největší, a také královské ryby, přičemž místně nejoblíbenější jsou sibiřské ryby.

Dnes se na naše stoly tento dar moře dostává v celé své kulinářské rozmanitosti: vařený, smažený, pečený a dokonce i sušený (jako koření), samostatnou pochoutkou je kaviár. Ale spektrum využití korýšů je mnohem širší: chitin z ulit – substrát pro léky, doplňky stravy, obvazy na rány; ulity a maso se přidávají do krmiva pro kočky a psy. Existují dokonce okrasné druhy, které slouží jako dekorace akvárií.

Složení a kalorie krevet

Energetická hodnota se v závislosti na druhu může pohybovat od 80 do 110 kcal, ale průměr se pohybuje v rozmezí 85 až 90 kcal. 8085 % kalorií pochází z bílkovin, přičemž ve 100 g je 19 až 24 g bílkovin – to je velmi vysoký obsah. Dokonce i chobotnice, která je považována za důležitý zdroj bílkovin, je o něco pozadu, se 17 g bílkovin.18 g/100 g. Za zmínku stojí také široké aminokyselinové spektrum, vysoká koncentrace esenciální aminokyseliny argininu, která se využívá pro regeneraci tkání a metabolické procesy.

Hmotnostní podíl tuku 1214 %, včetně prospěšných omega-3 mastných kyselin. Nejméně sacharidů: 0,5 %.1,5 g/100 g. Glykemický index je 0, takže krevety jsou vynikající pro hubnoucí a diabetiky. Také s každou porcí „mořské pochoutky“ získáme spoustu důležitých vitaminů a minerálních látek, jejich množství se liší v závislosti na druhu, době a místě získávání.

Vitamíny a minerální látkyProcento denní hodnoty ve 100 gB12až 55B4 (cholin)25-30PP (kyselina nikotinová)až 25B5610В6712E15A711Selenium5590Copper2685Fosfor1525Zinc1419Magnesium915Vápník911Jód79

Astaxantin, jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, je další sloučeninou, pro kterou vědci a lékaři mořskou pochoutku chválí. Bylo prokázáno, že tento karotenoid je v boji proti volným radikálům desetkrát účinnější než karotenoidy v ovoci a zelenině. K tomuto procesu přispívá selen, který je součástí aktivních center antioxidačních enzymů.

Přínosy a škodlivost krevet pro lidský organismus

Krevety mají hodně bílkovin a prakticky žádné sacharidy.
Krevety mají vysoký obsah bílkovin a prakticky žádné sacharidy (shutterstock)

Jsou bohatým zdrojem aminokyselin, omega-3 mastných kyselin, antioxidantů, vitamínů a minerálů: to vše je základem jejich výrazných zdravotních účinků.

Pozitivní účinky

  1. Zdroj kvalitních bílkovin potřebných pro budování svalů, biologicky aktivních molekul (hormonů, enzymů atd.), opravu poškození a obnovu tkání.
  2. Prevence aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění: omega-3 lipidy pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, astaxanthin chrání výstelku cév před útoky volných radikálů.
  3. Podporuje nervový systém díky vysokému obsahu B12 a dalších vitaminů z této skupiny.
  4. Posílení imunity: výrobek je bohatý na selen a další mikroživiny, které podporují obranyschopnost.
  5. Zlepšení funkce mozku, stimulace paměti, prevence demence.
  6. Prevence metabolických poruch, obezity, diabetes mellitus.
  7. Podpora štítné žlázy díky přítomnosti selenu a jódu.

Jaká mohou být nebezpečí

Přínosy i škodlivost krevet pro člověka závisí na individuálních vlastnostech. Nebezpečí může být například spojeno s přecitlivělostí na bílkoviny ve složení výrobku: častěji se jedná o tropomyosin a parvalbumin. Alergií na tyto a další mořské produkty trpí v průměru 23 ze 100 osob, což je jedna z nejvyšších hodnot mezi provokatéry alergií. Kontakt s alergenem může způsobit závažné komplikace až život ohrožující edém dýchacích cest.

Další potenciální rizika

  • Možnost otravy. Pokud jsou korýši chyceni v ekologicky nepříznivých oblastech, mohou hromadit olovo a některé další nebezpečné toxiny.
  • Riziko zvýšené hladiny cholesterolu. Při narušení metabolismu lipidů v těle nebo při nadměrné závislosti na této pochoutce může dojít k posunu rovnováhy tuků v krvi, což z dlouhodobého hlediska vede ke vzniku aterosklerotických plátů, infarktu a mrtvici.
  • Trávicí problémy. Existuje individuální nesnášenlivost, která se projevuje nadýmáním břicha, poruchou stolice.

Samostatně je třeba hovořit o nebezpečí používání krevet v syrové podobě: existuje možnost nákazy parazity (hlístice, tasemnice, prvoci), bakteriemi (E. coli, salmonely, původci vibriózy), viry (hepatitida A, norovirus). A samozřejmě nikdy nekonzumujte produkt, jehož čerstvost je pochybná: otrava může být velmi vážná!

Krevety: přínosy a škodlivost pro ženy

Ve složení krevet je mnoho látek pro zachování mládí a krásy.
Krevety obsahují mnoho látek pro zachování mládí a krásy (shutterstock)

  • Vhodný produkt pro dietu zaměřenou na hubnutí nebo udržení štíhlé postavy. Krevety dodávají pocit sytosti při nízkém obsahu kalorií, nezpůsobují „nárůst“ hladiny glukózy v krvi, což pomáhá při prevenci inzulinové rezistence.
  • Podporují krásu pleti. Mořské plody obsahují aminokyseliny nezbytné pro obnovu pokožky, tuky pro tvorbu buněčných membrán a antioxidanty, které chrání před oxidačním stresem a předčasným stárnutím.
  • Krevety se doporučují zařadit do jídelníčku žen starších 50 let. Bílkoviny pomáhají předcházet sarkopenii, s věkem souvisejícímu poklesu objemu kosterního svalstva, který je hlavní příčinou pádů a úrazů; přispívají ke snížení rizika aterosklerózy a systémového zánětu, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a demence.

Tyto mořské plody mají dobrý vliv na reprodukční systém, doporučují se k zařazení do jídelníčku těhotných žen jako zdroj stavebních látek pro tvorbu tkání plodu, mnoha makro- a mikroživin. Je třeba dbát na to, aby neexistovaly alergické predispozice, nikdy nejíst syrové a dbát na to, aby syrové i vařené potraviny byly čerstvé a kvalitní.

Korýši z moří a oceánů jsou pro těhotné ženy vhodní zejména kvůli vysokému podílu omega-3 mastných kyselin: jsou nezbytné pro nervový systém a další orgány dítěte. Nastávající maminky by je však měly do svého jídelníčku zařazovat pouze vařené, protože syroví korýši často obsahují potenciálně škodlivé patogeny.

Brittany Lubecková: „V případě, že se jedná o mořské živočichy, je nutné, abyste se s nimi seznámili,

Odbornice na výživu, Univerzita v Memphisu (USA)

Krevety: přínosy a škody pro muže

  1. Vyvážený zdroj bílkovin, který pomáhá udržovat svalovou hmotu při sportu, fyzické práci.
  2. Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, které ve středním věku často dohánějí příslušníky silnějšího pohlaví; udržují mladistvost tepenných stěn, zabraňují trombóze a poruchám prokrvení tkání.
  3. Selen a zinek se aktivně podílejí na syntéze spermií a zajišťují jejich vysokou kvalitu, potenci.
  4. Užitečné tuky jsou v těle využívány k produkci testosteronu.
  5. Zdroje živin pro ochranu mozku před stárnutím způsobeným chronickým zánětem a nadměrnou oxidací nervových buněk a vláken volnými radikály.

Kolik krevet můžete denně sníst

Doporučuje se krevety rozmrazovat pod tekoucí teplou vodou nebo v chladničce, nikoli je nechávat dlouho v teple.
Krevety by se měly rozmrazovat spíše pod tekoucí teplou vodou nebo v lednici, než je nechávat dlouho v teple (shutterstock)

Odborníci na výživu považují za optimální množství, které vám umožní získat vše cenné a „nepřetížit“ se kaloriemi a cholesterolem, porci o hmotnosti 100 kg.150 г. Zároveň se doporučuje jíst mořské plody ne každý den, ale 2krát denně.3x týdně.

Použití při onemocněních

Artritida, osteoartritida

Proč by se lidé trpící kloubními problémy měli zajímat o mořské raky? Základem jeho užitečnosti jsou bioaktivní molekuly, zdravé tuky a antioxidanty. Chrání jemnou kloubní tkáň před agresivními formami kyslíku a potlačují chronické záněty. Aminokyseliny jsou nezbytné pro „záplatování“ poškozených míst a vytvoření podmínek pro rychlou regeneraci.

Cystická fibróza

Při cystické fibróze, dědičném onemocnění žláz, potřebují lidé získat dostatek aminokyselin pro „opravné práce“ v orgánech, takže zdroj mořských bílkovin ve stravě přijde vhod. Také dobré omega-3 kyseliny jako zdroj energie a stavební materiál pro membrány a komplex vitaminů a minerálů podpoří činnost enzymů. Současně se u tohoto onemocnění mohou vyskytnout problémy se vstřebáváním složek výživy, takže dieta by měla být koordinována s ošetřujícím lékařem.

Diabetes mellitus

Vynikající přípravek pro diabetiky, nevyžaduje prakticky žádný inzulín, rychle zasytí, dodává sloučeniny pro obnovu tkání, zlepšuje prokrvení orgánů, snižuje riziko komplikací, jako je diabetická noha, poškození cév v očích atd. Je to velmi „užitečný“ přípravek pro diabetiky. Antioxidační vlastnosti jsou velmi „důležité“, protože tato patologie zvyšuje koncentraci volných radikálů, stejně jako schopnost posilovat…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: