Bílá fazolová polévka (Foto: Gastronom Publishing House LLC) K receptu
Suchá polévka z bílých fazolí je vydatná a dobře vyvážená a podobné recepty na první chody najdete v mnoha národních kuchyních. Bílé fazole mají jemnou chuť, a proto se dobře kombinují s ostatními složkami polévky. Doporučujeme připravit pokrm na francouzský způsob: na vývaru s kyticí garni a uzeným masem. Lahodná vůně shromáždí celou domácnost u stolu dlouho předtím, než vypnete sporák. Můžete experimentovat s množstvím polévkových ingrediencí a upravit tak její hustotu.
Složitost: Polévku můžete připravit i v kuchyni: střední Kalorie: 228,37 kcal/porce Porce: 6 Vaření: 2h 30 min. B/L/U: 11,81 g/11,39 g/19,56VařeníFrancouzská kuchyněObědPrvní chodPolévkaPŘÍSADY PRO 6 PORCÍ100 g suchých bílých fazolí0,5 cibule3-4 pupeny hřebíčku1 kytička česneku100 g syrové uzené kýty vcelkučtvrtka zelí1 mrkev1 tuřín200 g brambor1 stonek pórku (bílá část)2 stroužky česneku1 červená cibule1 polévková lžíce ghí2 uzená kuřecí stehna50 g fazolových luskůsůlpepř Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovka
Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.
Krok 1
Bílé fazole omyjte, zalijte velkým množstvím studené vody a nechte je přes noc odležet. Druhý den vodu slijte a fazole znovu propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Do hrnce s fazolemi vložte cibuli a hřebíček v polovině oloupané cibule, bouquet garni a bůček. Zalijte čerstvou studenou vodou, trochu osolte a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, snižte teplotu na středně nízkou a vařte pod pokličkou 45 minut.
Krok 2
Mezitím si připravte zeleninu. Zelí rozeberte na listy, opláchněte je a opatrně vyřízněte tvrdý jádřinec. Listy nakrájejte na tenké plátky. Pórek omyjte a nakrájejte na půlkolečka. Mrkev, brambory a tuřín oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Oloupejte a nakrájejte červenou cibuli a česnek.
Krok 3
Na pánvi rozehřejte ghí. Na něm 3 minuty smažte česnek, cibuli a pórek. Přidejte mrkev a tuřín a vařte 4 min. Zeleninu vložte do hrnce s fazolemi, osolte, opepřete, promíchejte a vařte pod pokličkou 15 minut.
Krok 4
Nakrouhané listy savojského zelí vložte do cedníku a ponořte je na 1,5 minuty do vroucí vody, poté je rychle přendejte do mísy s ledovou vodou. Díky této operaci si listy zachovají svou zářivou barvu.
Krok 5
Do hrnce přidejte brambory a zelí a vařte dalších 15 minut. Z hrnce vyjměte bouquet garni, bůček, cibuli a hřebíček. Nakrájejte hřbet na malé kousky a vraťte ho do polévky.
Krok 6
Z kuřecích stehen odstraňte kůži a poté uvolněte maso od kostí. Do polévky přidejte zelené fazolky a kuřecí maso a vařte 5 minut. Ihned nalijte do talířů.
PRO HOSTITELKU
V receptu na suchou bílou fazolovou polévku lze zelí nahradit čínským zelím nebo kapustou a pórek šalotkou nebo bílou cibulí. A místo kuřecího masa můžete na závěr přidat libovolné uzené maso. Například osmaženou slaninu.
QUOTE
Bouquet garni je vynález francouzských kuchařů. Tradičně se skládá z bobkového listu, tymiánu a petrželky, ale může být doplněna koprem, estragonem, celerem a rozmarýnem.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Zdroj: Gastronomická škola, č. 18 (212) září 2012 #kuře #fazole #repa #brambory #francouzská kuchyně #vaření #polévka #oběd #setkání s přáteli #první chod #savojské zelí #jídla s luštěninami #kukuřice #kuřecí stehno*******]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích