Rychlá a líná jídla: 15 nejlepších receptů pro ty, kteří neradi vaří

Rychlá a líná jídla: 15 nejlepších receptů pro ty, kteří neradi vaří

V kuchařství se výraz „líný“ nepoužívá v negativním smyslu, ale je určen k označení rychlých a snadno připravitelných pokrmů. Když se počítá každá minuta, jsou takové recepty skutečným darem z nebes. Náš nový výběr rychlých receptů pro lenochy na každý den se určitě bude líbit těm, kteří šetří svou energii a čas!

Rychlá a líná jídla: 15 nejlepších receptů pro ty, kteří neradi vaří (Foto: Shutterstock/FOTODOM)

Klasika líných knedlíků

Líné knedlíky jsou rychlou a chutnou snídaní pro všechny časy. Nemusíte hníst těsto a čekat, až se zpevní, ani zvlášť připravovat náplň. Důležité je pouze koupit dobrý suchý tvaroh, protože právě s ním líné knedlíky dopadnou dokonale. Při podávání je můžeme polít rozpuštěným máslem nebo hustou zakysanou smetanou, posypat cukrem nebo polít oblíbenou marmeládou.

Klasické líné knedlíky
Klasické líné knedlíky ()

20 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • tvaroh s obsahem tuku nejméně 9 % – 400 g
  • mouka – 2-3 polévkové lžíce + trochu více na vyválení těsta
  • vejce – 2 ks
  • cukr – 1 polévková lžíce.
  • mletá skořice – 1 lžička.
  • sůl – podle chuti

1. Předběžně zhodnoťte stav tvarohu: fsliz on příliš mokré, dát produkt do čtyřnásobné gázy, zavažte na uzel a vložte do cedníku. Navrch položte závaží a nechte několik hodin na chladném místě.

2. Tvaroh protřete přes jemné síto do velké mísy. Odděleně vyšlehejte vejce s cukrem a skořicí. Přidejte k tvarohu a stěrkou promíchejte dohladka.

3 Mouku se špetkou soli prosejeme přes jemné síto do tvarohové směsi. Těsto důkladně prohněťte a nechte 15 minut odpočívat pod utěrkou.

4 Těsto rozdělte na několik dílů a na pracovní ploše, lehce práškové s moukou, roll out každý na tenké a dlouhé klobásy.

5. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a mírně ji osolte. Párky z těsta nakrájejte příčně na kousky dlouhé asi 2 cm. Ihned je vložte do hrnce s vroucí vodou.

6. Líné knedlíky vařte na mírném ohni bez pokličky 3-4 minuty poté, co vyplavou na povrch. Vyjměte je pomocí škrabky a nechte okapat. Líné knedlíky naaranžujte na servírovací talíře.

Užitečný tip

Kromě skořice pomohou chuť líných knedlíků zpestřit i další koření, například mletý kardamom nebo nasekaná citronová kůra. Líné knedlíky můžete připravit i neslazené. lehce – se sýrem.

Croissant s avokádem a lososem

Croissant s avokádem a lososem je typický restaurační croissant. snídaně pro líné, recept který je velmi jednoduchý. Croissanty lze upéct večer. nebo použijte ty zakoupené v obchodě. Další možností je použít místo nich bagety nebo rohlíky.

Croissant s avokádem a lososem
Croissant s avokádem a lososem (Gastronom Publishing House LLC)

10 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • croissant – 2 ks.
  • zralé velké avokádo – 1 ks.
  • uzený nebo lehce solený losos – 4-6 tenkých plátků
  • limetková šťáva – 1 lžička.
  • majonéza – 1 polévková lžíce.
  • limetková kůra 1/2 tsp.
  • rybí omáčka – 1/2 tsp.
  • čerstvě mletý černý pepř
  • salátové listy – nepovinné

1. Avokádo oloupejte a vyjměte pecku. Dužinu rozmačkejte vidličkou, přidejte limetkovou šťávu a kůru, rybí omáčku a majonézu – měla by vám vzniknout pasta s malými kousky.

2. Rybu opepřete. Rohlíky podélně rozkrojte napůl, ne až na doraz, potřete je avokádovou pastou a položte na ně rybu. Podle potřeby je doplňte bylinkami. Ihned podávejte.

Užitečná rada

Další varianta lahodné náplně pro vydatné croissanty – uzené kuře, tvaroh a sladká paprika.

Quesadilla se sýrem a slaninou

Mexické tortilly quesadilla lze připravit s mnoha různými náplněmi. Obvykle se však neobejde bez sýra – ten se roztaví, spojí náplň a přeložené poloviny tortilly – takže je chutnější i lépe se jí. Kromě sýra doporučujeme použít smaženou slaninu a polevu. Pro šťavnatost můžete do náplně podle chuti přidat také čerstvou nebo nakládanou zeleninu či omáčku.

Quesadilla se sýrem a slaninou
Quesadilla se sýrem a slaninou ()

25 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • tortilla – 4 ks.
  • sýr (strouhaný) – 50 g
  • kuřecí vejce – 4 ks
  • slanina – 8 proužků
  • rostlinný olej – 4 polévkové lžíce.
  • mikro bylinky – k podávání

1. Na suché pánvi osmažte slaninu do křupava. Přendejte ji na papírové utěrky a nechte vychladnout. Slaninu nakrájejte na kousky velikosti sousta.

2. Na stejnou pánev nalijte 1 lžíci oleje, rozklepněte 2 vejce kousek od sebe a udělejte 2 míchaná vejce.

3. Míchaná vejce vyndejte na talíř, do pánve přidejte další 1 PL oleje a připravte další 2 glazury.

4. Přidejte na pánev zbývající olej a z jedné strany ohřejte tortilly. Obraťte je, každou posypte sýrem, přidejte slaninu a vejce a přeložte na polovinu.

5. Smažte quesadilly asi 30 sekund a lehce je přitlačte stěrkou. Otočte je a smažte dalších 30 sekund. Podávejte horké, ozdobené bylinkami.

Užitečná rada

Ploché chleby lze také ohřívat na suché pánvi bez přidání oleje nebo dokonce péct v troubě předehřáté na 180 °C s náplní.

Pizza smažená na pánvi za 20 minut

Pizza na roštu, a to tak rychle – je to reálné! Není třeba se stydět nekanonická metoda přípravky – výsledek bude vynikající. Stačí udělat těsto z vajec, zakysané smetany, olivového oleje a mouky, nakrájené mozzarelly (dokonale se rozpustí a roztáhne) a rajčat a vše spojit na pánvi. Po 20 minutách si můžete pochutnat na svém oblíbeném pokrmu..

Smažená pizza na pánvi za 20 minut
Pizza na pánvi za 20 minut (Gastronom Publishing House LLC)

20 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • mouka – 100-120 g
  • kuřecí vejce – 1 ks
  • zakysaná smetana – 4 polévkové lžíce.
  • olivový olej – 3 polévkové lžíce.
  • přírodní rajčatový protlak – 4 polévkové lžíce.
  • rajče – 2 ks.
  • mozzarella – 120 g
  • strouhaný parmazán – 50 g
  • bazalka – 2 větvičky
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

1. Připravte těsto na pizzu. Zakysanou smetanu dejte do velké mísy, přidejte vejce, přilijte olivový olej a sůl. Důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem.

2. Do mísy se zakysanou smetanou prosejte mouku. Opět promíchejte mixérem nebo silikonovou stěrkou. Mělo by vám vzniknout poměrně řídké těsto. Mísu přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte 10 minut v teple.

3. Připravte si ingredience na náplň. Vyjměte mozzarellu z nálevu a osušte ji papírovou utěrkou. Položte na prkénko a nakrájejte na silná kolečka. 3-4 mm.

4. Vyberte rajčata přibližně stejné velikosti průměry – optimálně 4-5 cm. Rajčata nakrájejte na tenká kolečka. K úhlednému řezu použijte pilku.

5. Větvičky bazalky omyjte a osušte papírovou utěrkou. Oddělte listy od stonku. Malé lístky odložte stranou na posypání pizzy, větší lístky nasekejte nadrobno.

6. Na varné desce nastavte středně vysoký žár. Do pánve o průměru 28 cm nalijte 1 polévkovou lžíci. l olivového oleje a dobře zahřejte. Nalijte těsto na pánev a ihned jej zarovnejte silikonovou stěrkou.

7. Snižte teplotu na nízkou, pánev přikryjte pokličkou a základ na pizzu připravujte 2 minuty. Povrch těsta by měl být neprůhledný a spodní strana těsta by měla zhoustnout.

8. Na chlebový základ rovnoměrně rozetřete rajčatový protlak, posypte nasekanou bazalkou a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Navrch naaranžujte plátky mozzarelly a rajčat.

9. Pánev přikryjte pokličkou a pizzu 5 minut pečte. Posypte strouhaným parmazánem a pokračujte ve vaření pod pokličkou dalších 15-17 minut. Mozzarella a parmazán by měly být zcela rozpuštěné.

10. Hotovou pizzu opatrně přeneste na dřevěné prkénko nebo talíř, pokapejte zbylým olivovým olejem, lehce opepřete a ozdobte lístky bazalky. Nakrájejte na klínky a podávejte horké.

Užitečná rada

Na našich webových stránkách najdete recepty krok za krokem na línou pizzu na bochníku v troubě. nebo na pánvi, stejně jako rychlá pizza na pita chlebu.

Rychlá krevetová polévka

Tato polévka je chuťově podobná slavné thajské tom yum. Přestože je její recept zjednodušený a přizpůsobený naší kuchyni, bez specialit. on se nedostal kolem. Vrcholem pokrmu je kokosové mléko, dobře se hodí ke kari a pálivým papričkám. Pokud chcete polévku pikantnější, přidejte i chilli papričky.

Rychlá krevetová polévka
Rychlá krevetová polévka (My Magnet)

20 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • syrové mražené krevety – 250 g
  • rýže – 150 g
  • kari – 2 lžičky.
  • zelená cibule – 8 snítek
  • kokosové mléko – 400 ml
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Krevety rozmrazte. Do hrnce nalijte 2 lžíce olivového oleje, vsypte rýži a za stálého míchání ji 3 minuty smažte.

2. Přidejte nadrobno nakrájenou zelenou cibulku a kari, vařte další 2 minuty. 3. Do pánve nalijte kokosové mléko, přidejte 400 ml horké vody a vařte na mírném ohni s přiklopenou pokličkou 8 minut.

3. Do polévky vložte rozmražené krevety a pokračujte ve vaření dalších 6 minut. Když je rýže hotová, polévku osolte a opepřete. Naberte do talířů a ozdobte zelenou cibulkou. Před podáváním zakápněte olivovým olejem.

Užitečný tip

Krevety v polévce lze nahradit kuřecím filé nakrájeným na tenké proužky. Přidejte ho spolu s rýží, osmažte s kari a cibulí a vařte do měkka asi 15 minut.

Rychlá lavaš achma

Achma je gruzínský koláč se slaným sýrem, který se tradičně připravuje z vařeného těsta. Ale v líný recept v troubě je to docela jednoduché: místo těsta se používá tenký pita chléb. A tento experiment se povedl: je to skvělý pokrm k snídani, vydatné svačině nebo večeři.

Rychlá lavaš achma
Rychlá achma z pita chleba ()

40 minut

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • pita – 3 listy
  • drobivý tvaroh – 300 g
  • brynza – 200 g
  • kefír – 500 ml
  • slepičí vejce – 2 ks
  • máslo – 30 g
  • bylinky (nepovinné) – 1 malý svazek
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse lehce rozšlehejte vejce, přilijte kefír a promíchejte. Dochuťte trochou soli.

2. Stretch brynzu a tvaroh vidličkou promíchejte, lehce opepřete. V případě potřeby přidáme nadrobno nasekané bylinky.

3. Obdélníkovou zapékací mísu o rozměrech 20×30 cm lehce vymažte olejem. Do formy vložte jeden plát pity tak, aby volné konce visely po stranách dolů.

4. Na pitu nalijte 3-4 lžíce kefírové směsi a rovnoměrně ji rozetřete po dně formy. Rozetřete asi třetinu tvarohové náplně. Náplň přikryjeme dalším plátem pity, který opět potřeme 3-4 lžícemi kefírové směsi.

5. Vrstvy opakujte, poslední by měla být pita. Zastrčte převislé okraje, nalijte zbytek kefírové náplně a povrch potřete kostkami másla.

6. Formu s achmou vložte do trouby a pečte 35-40 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte ve formě mírně vychladnout. Achmu podávejte teplou nebo zcela vychladlou.

Líné chačapuri

Tenký lavaš je geniální surovina, s jejíž pomocí lze rychle připravit řadu pokrmů. Recept na achma jste už viděli, ale gruzínská kuchyně nás drží v chodu: známe, jak se dělá líný pita khachapuri s tvarohovou náplní – návod níže. Pokud potřebujete variantu s PP, najdete ji také na našich webových stránkách.

Líné khachapuri
Lazy khachapuri

20 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • tenkou (arménskou) pitu – 2 listy

Na smažení:

  • vejce – 2 ks.
  • rostlinný olej – po…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: