V kuchařství se výraz „líný“ nepoužívá v negativním smyslu, ale je určen k označení rychlých a snadno připravitelných pokrmů. Když se počítá každá minuta, jsou takové recepty skutečným darem z nebes. Náš nový výběr rychlých receptů pro lenochy na každý den se určitě bude líbit těm, kteří šetří svou energii a čas!
Rychlá a líná jídla: 15 nejlepších receptů pro ty, kteří neradi vaří (Foto: Shutterstock/FOTODOM)
Klasika líných knedlíků
Líné knedlíky jsou rychlou a chutnou snídaní pro všechny časy. Nemusíte hníst těsto a čekat, až se zpevní, ani zvlášť připravovat náplň. Důležité je pouze koupit dobrý suchý tvaroh, protože právě s ním líné knedlíky dopadnou dokonale. Při podávání je můžeme polít rozpuštěným máslem nebo hustou zakysanou smetanou, posypat cukrem nebo polít oblíbenou marmeládou.
Klasické líné knedlíky ()
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- tvaroh s obsahem tuku nejméně 9 % – 400 g
- mouka – 2-3 polévkové lžíce + trochu více na vyválení těsta
- vejce – 2 ks
- cukr – 1 polévková lžíce.
- mletá skořice – 1 lžička.
- sůl – podle chuti
1. Předběžně zhodnoťte stav tvarohu: fsliz on příliš mokré, dát produkt do čtyřnásobné gázy, zavažte na uzel a vložte do cedníku. Navrch položte závaží a nechte několik hodin na chladném místě.
2. Tvaroh protřete přes jemné síto do velké mísy. Odděleně vyšlehejte vejce s cukrem a skořicí. Přidejte k tvarohu a stěrkou promíchejte dohladka.
3 Mouku se špetkou soli prosejeme přes jemné síto do tvarohové směsi. Těsto důkladně prohněťte a nechte 15 minut odpočívat pod utěrkou.
4 Těsto rozdělte na několik dílů a na pracovní ploše, lehce práškové s moukou, roll out každý na tenké a dlouhé klobásy.
5. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a mírně ji osolte. Párky z těsta nakrájejte příčně na kousky dlouhé asi 2 cm. Ihned je vložte do hrnce s vroucí vodou.
6. Líné knedlíky vařte na mírném ohni bez pokličky 3-4 minuty poté, co vyplavou na povrch. Vyjměte je pomocí škrabky a nechte okapat. Líné knedlíky naaranžujte na servírovací talíře.
Užitečný tip
Kromě skořice pomohou chuť líných knedlíků zpestřit i další koření, například mletý kardamom nebo nasekaná citronová kůra. Líné knedlíky můžete připravit i neslazené. lehce – se sýrem.
Croissant s avokádem a lososem
Croissant s avokádem a lososem je typický restaurační croissant. snídaně pro líné, recept který je velmi jednoduchý. Croissanty lze upéct večer. nebo použijte ty zakoupené v obchodě. Další možností je použít místo nich bagety nebo rohlíky.
Croissant s avokádem a lososem (Gastronom Publishing House LLC)
10 min.
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- croissant – 2 ks.
- zralé velké avokádo – 1 ks.
- uzený nebo lehce solený losos – 4-6 tenkých plátků
- limetková šťáva – 1 lžička.
- majonéza – 1 polévková lžíce.
- limetková kůra 1/2 tsp.
- rybí omáčka – 1/2 tsp.
- čerstvě mletý černý pepř
- salátové listy – nepovinné
1. Avokádo oloupejte a vyjměte pecku. Dužinu rozmačkejte vidličkou, přidejte limetkovou šťávu a kůru, rybí omáčku a majonézu – měla by vám vzniknout pasta s malými kousky.
2. Rybu opepřete. Rohlíky podélně rozkrojte napůl, ne až na doraz, potřete je avokádovou pastou a položte na ně rybu. Podle potřeby je doplňte bylinkami. Ihned podávejte.
Užitečná rada
Další varianta lahodné náplně pro vydatné croissanty – uzené kuře, tvaroh a sladká paprika.
Quesadilla se sýrem a slaninou
Mexické tortilly quesadilla lze připravit s mnoha různými náplněmi. Obvykle se však neobejde bez sýra – ten se roztaví, spojí náplň a přeložené poloviny tortilly – takže je chutnější i lépe se jí. Kromě sýra doporučujeme použít smaženou slaninu a polevu. Pro šťavnatost můžete do náplně podle chuti přidat také čerstvou nebo nakládanou zeleninu či omáčku.
Quesadilla se sýrem a slaninou ()
25 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- tortilla – 4 ks.
- sýr (strouhaný) – 50 g
- kuřecí vejce – 4 ks
- slanina – 8 proužků
- rostlinný olej – 4 polévkové lžíce.
- mikro bylinky – k podávání
1. Na suché pánvi osmažte slaninu do křupava. Přendejte ji na papírové utěrky a nechte vychladnout. Slaninu nakrájejte na kousky velikosti sousta.
2. Na stejnou pánev nalijte 1 lžíci oleje, rozklepněte 2 vejce kousek od sebe a udělejte 2 míchaná vejce.
3. Míchaná vejce vyndejte na talíř, do pánve přidejte další 1 PL oleje a připravte další 2 glazury.
4. Přidejte na pánev zbývající olej a z jedné strany ohřejte tortilly. Obraťte je, každou posypte sýrem, přidejte slaninu a vejce a přeložte na polovinu.
5. Smažte quesadilly asi 30 sekund a lehce je přitlačte stěrkou. Otočte je a smažte dalších 30 sekund. Podávejte horké, ozdobené bylinkami.
Užitečná rada
Ploché chleby lze také ohřívat na suché pánvi bez přidání oleje nebo dokonce péct v troubě předehřáté na 180 °C s náplní.
Pizza smažená na pánvi za 20 minut
Pizza na roštu, a to tak rychle – je to reálné! Není třeba se stydět nekanonická metoda přípravky – výsledek bude vynikající. Stačí udělat těsto z vajec, zakysané smetany, olivového oleje a mouky, nakrájené mozzarelly (dokonale se rozpustí a roztáhne) a rajčat a vše spojit na pánvi. Po 20 minutách si můžete pochutnat na svém oblíbeném pokrmu..
Pizza na pánvi za 20 minut (Gastronom Publishing House LLC)
20 min.
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- mouka – 100-120 g
- kuřecí vejce – 1 ks
- zakysaná smetana – 4 polévkové lžíce.
- olivový olej – 3 polévkové lžíce.
- přírodní rajčatový protlak – 4 polévkové lžíce.
- rajče – 2 ks.
- mozzarella – 120 g
- strouhaný parmazán – 50 g
- bazalka – 2 větvičky
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
1. Připravte těsto na pizzu. Zakysanou smetanu dejte do velké mísy, přidejte vejce, přilijte olivový olej a sůl. Důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem.
2. Do mísy se zakysanou smetanou prosejte mouku. Opět promíchejte mixérem nebo silikonovou stěrkou. Mělo by vám vzniknout poměrně řídké těsto. Mísu přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte 10 minut v teple.
3. Připravte si ingredience na náplň. Vyjměte mozzarellu z nálevu a osušte ji papírovou utěrkou. Položte na prkénko a nakrájejte na silná kolečka. 3-4 mm.
4. Vyberte rajčata přibližně stejné velikosti průměry – optimálně 4-5 cm. Rajčata nakrájejte na tenká kolečka. K úhlednému řezu použijte pilku.
5. Větvičky bazalky omyjte a osušte papírovou utěrkou. Oddělte listy od stonku. Malé lístky odložte stranou na posypání pizzy, větší lístky nasekejte nadrobno.
6. Na varné desce nastavte středně vysoký žár. Do pánve o průměru 28 cm nalijte 1 polévkovou lžíci. l olivového oleje a dobře zahřejte. Nalijte těsto na pánev a ihned jej zarovnejte silikonovou stěrkou.
7. Snižte teplotu na nízkou, pánev přikryjte pokličkou a základ na pizzu připravujte 2 minuty. Povrch těsta by měl být neprůhledný a spodní strana těsta by měla zhoustnout.
8. Na chlebový základ rovnoměrně rozetřete rajčatový protlak, posypte nasekanou bazalkou a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Navrch naaranžujte plátky mozzarelly a rajčat.
9. Pánev přikryjte pokličkou a pizzu 5 minut pečte. Posypte strouhaným parmazánem a pokračujte ve vaření pod pokličkou dalších 15-17 minut. Mozzarella a parmazán by měly být zcela rozpuštěné.
10. Hotovou pizzu opatrně přeneste na dřevěné prkénko nebo talíř, pokapejte zbylým olivovým olejem, lehce opepřete a ozdobte lístky bazalky. Nakrájejte na klínky a podávejte horké.
Užitečná rada
Na našich webových stránkách najdete recepty krok za krokem na línou pizzu na bochníku v troubě. nebo na pánvi, stejně jako rychlá pizza na pita chlebu.
Rychlá krevetová polévka
Tato polévka je chuťově podobná slavné thajské tom yum. Přestože je její recept zjednodušený a přizpůsobený naší kuchyni, bez specialit. on se nedostal kolem. Vrcholem pokrmu je kokosové mléko, dobře se hodí ke kari a pálivým papričkám. Pokud chcete polévku pikantnější, přidejte i chilli papričky.
Rychlá krevetová polévka (My Magnet)
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- syrové mražené krevety – 250 g
- rýže – 150 g
- kari – 2 lžičky.
- zelená cibule – 8 snítek
- kokosové mléko – 400 ml
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Krevety rozmrazte. Do hrnce nalijte 2 lžíce olivového oleje, vsypte rýži a za stálého míchání ji 3 minuty smažte.
2. Přidejte nadrobno nakrájenou zelenou cibulku a kari, vařte další 2 minuty. 3. Do pánve nalijte kokosové mléko, přidejte 400 ml horké vody a vařte na mírném ohni s přiklopenou pokličkou 8 minut.
3. Do polévky vložte rozmražené krevety a pokračujte ve vaření dalších 6 minut. Když je rýže hotová, polévku osolte a opepřete. Naberte do talířů a ozdobte zelenou cibulkou. Před podáváním zakápněte olivovým olejem.
Užitečný tip
Krevety v polévce lze nahradit kuřecím filé nakrájeným na tenké proužky. Přidejte ho spolu s rýží, osmažte s kari a cibulí a vařte do měkka asi 15 minut.
Rychlá lavaš achma
Achma je gruzínský koláč se slaným sýrem, který se tradičně připravuje z vařeného těsta. Ale v líný recept v troubě je to docela jednoduché: místo těsta se používá tenký pita chléb. A tento experiment se povedl: je to skvělý pokrm k snídani, vydatné svačině nebo večeři.
Rychlá achma z pita chleba ()
40 minut
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- pita – 3 listy
- drobivý tvaroh – 300 g
- brynza – 200 g
- kefír – 500 ml
- slepičí vejce – 2 ks
- máslo – 30 g
- bylinky (nepovinné) – 1 malý svazek
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse lehce rozšlehejte vejce, přilijte kefír a promíchejte. Dochuťte trochou soli.
2. Stretch brynzu a tvaroh vidličkou promíchejte, lehce opepřete. V případě potřeby přidáme nadrobno nasekané bylinky.
3. Obdélníkovou zapékací mísu o rozměrech 20×30 cm lehce vymažte olejem. Do formy vložte jeden plát pity tak, aby volné konce visely po stranách dolů.
4. Na pitu nalijte 3-4 lžíce kefírové směsi a rovnoměrně ji rozetřete po dně formy. Rozetřete asi třetinu tvarohové náplně. Náplň přikryjeme dalším plátem pity, který opět potřeme 3-4 lžícemi kefírové směsi.
5. Vrstvy opakujte, poslední by měla být pita. Zastrčte převislé okraje, nalijte zbytek kefírové náplně a povrch potřete kostkami másla.
6. Formu s achmou vložte do trouby a pečte 35-40 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte ve formě mírně vychladnout. Achmu podávejte teplou nebo zcela vychladlou.
Líné chačapuri
Tenký lavaš je geniální surovina, s jejíž pomocí lze rychle připravit řadu pokrmů. Recept na achma jste už viděli, ale gruzínská kuchyně nás drží v chodu: známe, jak se dělá líný pita khachapuri s tvarohovou náplní – návod níže. Pokud potřebujete variantu s PP, najdete ji také na našich webových stránkách.
Lazy khachapuri
20 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- tenkou (arménskou) pitu – 2 listy
Na smažení:
- vejce – 2 ks.
- rostlinný olej – po…