Nejlepší králičí pokrmy: 12 osvědčených receptů

Nejlepší jídla z králíka: 12 vyzkoušených receptů

Vtip o tom, že králíci nejsou jen cennou kožešinou, není vůbec vtipem: maso tohoto zvířete je uznáváno jako jedno z nejužitečnějších. A je také velmi chutné, pokud je ovšem správně připravené. Pomohou vám naše rady a 12 receptů na králičí pokrmy.

Nejlepší jídla z králíka: 12 nejlepších ověřených receptů (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:K čemu je králičí maso užitečnéJak nejlépe připravit králičí masoK čemu podávat králičí masoRecepty na pokrmy z králičího masa

K čemu je dobré králičí maso

Začněme tím, že je dokonale stravitelné, ne-li přímo dokonalé. Je v něm málo nasycených tuků, takže králičí maso se doporučuje zejména lidem s kardiovaskulárními chorobami. A v tomto mase není téměř žádný sodík, zato je v něm dostatek vitaminů skupiny B, hořčíku, železa a zinku, což přispívá k dobré funkci celého oběhového systému.

Králičímu masu by měli věnovat pozornost i ti, kteří si hlídají postavu. Toto maso není tučné a má příznivý vliv na trávení. Pokud se rozhodnete věnovat fitness, určitě zařaďte králičí maso do svého jídelníčku: vysoký obsah bílkovin poskytne svalům stavební materiál pro růst. A vápník pomůže posílit kosti a vazy. Abyste však mohli maso konzumovat králičí přináší maximální užitek, měl by být spíše pečený nebo dušený než smažený. V každém případě je však důležité vzít v úvahu některé detaily přípravy tohoto produktu.

Jak nejlépe připravit králíka

Králičí maso se dusí i smaží na pánvi nebo griluje a peče.
Králičí maso se dusí, smaží na pánvi nebo griluje a peče (Shutterstock/FOTODOM)

Již jsme zmínili, že králičí maso obsahuje velmi málo tuku. V důsledku toho ho lze jen stěží označit za šťavnaté. To je skutečně pravda, ale nedoporučovali bychom králičí maso namáčet, jak již dříve radili kuchaři, jinak se bude podobat kuřecímu nebo krůtímu masu. To nemá smysl, proto navrhujeme připojit jiný kulinářský způsob přípravy produktů, a to marinování.

Jen prosím, žádný ocet nebo neředěnou citrusovou šťávu či kyselé víno. Marináda by měly být jemné, na bázi olivového oleje nebo suché – s pikantními bylinkami a kořením. Dodá králičímu masu příjemnou vůni a zjemní vlákna, ale „nerozpustí“ je.

Co se týče způsobu úpravy, ať už jde o filety, stehna (zadní část jatečně upraveného těla) nebo celé jatečně upravené tělo, je lepší zvolit dušení – cenově nejdostupnější variantu. Pokud vám to čas dovolí, pečte králíka v troubě při nízkých teplotách (70-160 °C) po dobu 4-6 hodin: získáte tak úžasně měkké maso. Můžete použít techniku „suvid“? Perfektní! Nejjednodušší je však králíka dusit 1,5-2 hodiny ve vývaru nebo omáčce. Nespěchejte: v tomto případě je lepší to přehnat a vařit maso déle. Aby bylo králičí maso obzvlášť chutné a aromatické, doplňte ho zeleninou, kořenovou zeleninou a nejrůznějšími kořeněnými bylinkami.

S čím podávat králíka

Existuje obrovské množství možností: může to být jednoduchý salát upravený nerafinovaným olejem, stejně jako nakrájená čerstvá zelenina, bramborová kaše, rýže nebo těstoviny. Vařený květákVhodný je také květák, růžičková kapusta a brokolice: skvělý pokrm pro ty, kteří dodržují zásady správné výživy.

Recepty na králičí maso

Dušený králík

Tato příprava vám umožní připravit polévku nebo druhé jídlo přibližně za 30 minut. Dušené králičí maso je velmi aromatické, chutné a vydatné a také nízkotučné – ideální pokrm.

Dušené králičí maso
Dušený králík (Shutterstock/FOTODOM)

5 hod.

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • králičí jatečně upravená těla – 2 ks.
  • bobkový list – 2 ks.
  • černý pepř hrášek – 4 ks.
  • nové koření – 2 ks
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Králičí jatečně upravené tělo nakrájejte na kousky a maso opatrně odřízněte od kostí. Kosti lze použít na vývar. Maso nakrájejte na malé plátky.
  2. Králičí maso lehce osmahněte a přendejte do mísy multifunkčního nebo tlakového hrnce. Přilijte 300 ml teplé vody. Přidejte zrnka pepře a bobkový list. Osolte a opepřete. Vařte 4 hodiny.
  3. Zkontrolujte maso: mělo by se rozpadat na vlákna. Králičí maso rozložte do sterilizovaných sklenic spolu s tekutinou. Uzavřete, obraťte na utěrku a přikryjte teplým plédem. Nechte vychladnout a poté vyjměte na tmavé a chladné místo k uskladnění.

Užitečná rada

Pokud máte autokláv, vložte králičí maso do sterilizovaných sklenic, do každé nalijte trochu vody, přidejte koření a dušené maso uvařte přímo v tomto zařízení, poté ihned zaviňte.

Pečený králík v zakysané smetaně

Po upečení v troubě získáte skvělou pečínku: maso bude křehké a šťavnaté a králík se bude cítit dobře. brambory bude nasycena chutí koření a masových šťáv. Doporučujeme použít stehna, ale pro ještě efektnější prezentaci můžete připravit i celého králíka.

Pečený králík v zakysané smetaně
Pečený králík v zakysané smetaně ()

2 hodiny

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • králičí stehna – 4 ks.
  • brambory – 800 g
  • cibule – 200 g
  • mrkev – 200 g
  • česnek – 4 stroužky
  • zakysaná smetana 20% – 200 g
  • olivový olej – 3 polévkové lžíce.
  • bobkový list – 2 ks.
  • sušené provensálské bylinky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Opláchněte králičí stehna pod studenou vodou a osušte je papírovou utěrkou. Oloupejte brambory, cibuli a mrkev. Velké brambory nakrájejte na dva nebo tři kusy, malé brambory nechte tak, jak jsou, cibuli nakrájejte na půlkolečka a mrkev na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Králičí stehna rychle opečte ze všech stran dozlatova. To pomůže utěsnit šťávu uvnitř masa a po dušení bude šťavnatější. Osmažená stehna přendejte do žáruvzdorné misky.

3. Na stejné pánvi, kde jste opékali králíka, zpěňte cibuli a mrkev. Přidejte česnek a ještě minutu smažte, aby se uvolnila jeho chuť. Opečenou zeleninu přendejte ke králíkovi ve formě. Poté přidejte brambory.

4. Smíchejte zakysaná smetana se solí, pepřem a provensálskými bylinkami, přidejte bobkový list. Touto směsí přelijte králíka a zeleninu. Vše dobře promíchejte, aby byl každý kousek pokrytý omáčkou ze zakysané smetany.

5. Formu zakryjte fólií nebo pokličkou a pošlete ji do trouby vyhřáté na 180 °C. Králíka a brambory dusíme asi 1,5 hodiny.

6. 15 minut před dopečením odstraňte fólii, aby horní vrstva brambor a králíka mírně zhnědla. Maso a brambory zkontrolujte nožem – měly by být měkké a křehké.

Užitečná rada

Pokud chcete králíka uvařit vcelku, zvyšte množství brambor a zeleniny tak, aby byly rovnoměrně rozloženy kolem jatečně upraveného těla. Před dušením králíka marinujte 2-3 hodiny ve směsi zakysané smetany, česneku, koření a soli – díky tomu bude maso ještě křehčí a chutnější. Králíka dusíme vcelku, přikrytého alobalem, asi 2-3 hodiny při 180 °C.

Králík pečený v rukávu v troubě

Kulinářský rukáv zajistí křehké králičí maso s dokonalou konzistencí. Pečení probíhá prakticky ve vlastní šťávě, díky čemuž je maso obzvláště zdravé a chutné.

Králík pečený v rukávu v troubě
Králík pečený v rukávu v troubě (Shutterstock/FOTODOM)

2 hodiny

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • brambory – 7 ks.
  • králík – 1 kg
  • cibule – 1 ks.
  • česnek – 3 stroužky
  • olivový olej – 3 lžíce l.
  • hořčice – 1 lžička.
  • adžika – 1 lžička.
  • 10% smetana – 2 polévkové lžíce.
  • brusinky – 50 g
  • sušené bylinky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Králičí maso nakrájejte na porce. Přidáme hořčici, smetanu, adžika, brusinky, sůl a koření podle chuti. Dobře promícháme a necháme 2-3 hodiny marinovat.

2 – Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno. Zeleninu smíchejte v hluboké míse, zalijte olivovým olejem, prolisujte česnek, osolte a okořeňte podle chuti. Promíchejte.

3. Vložte maso a zeleninu do rukávu. Svažte je nebo sešijte. Pečte 1,5 hodiny při 180 °C.

Užitečný tip

Pečeného králíka můžete podávat s se salátem s čerstvou zeleninou nebo s nakládanou zeleninou.

Dušený králík

Jako základ pro tento pokrm používáme králičí stehna: jsou poměrně rychle hotová. Aby bylo maso obzvlášť chutné, hojně jsme ho doplnili zeleninou – dopadlo to krásně.

Dušené králičí maso
Dušený králík

1 hodina 30 min

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • králičí stehna – 6 ks.
  • sladká paprika – 2 ks
  • velká rajčata – 2 ks
  • cuketa – 2 ks
  • šalotka – 6 ks
  • česnek – 6 stroužků
  • bílé suché víno – 150 ml
  • Zakysaná smetana 25-30 % tuku – 500 g
  • máslo – 50 g
  • mouka – 2 polévkové lžíce.
  • mletá zira – 1/2 lžičky.
  • sušené oregano – 1/2 lžičky.
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř
  1. Králíka potřete směsí oregana, zirasOsolte a opepřete ze všech stran a nechte 30 minut odležet pod potravinovou fólií.
  2. Oloupejte sladkou papriku a nakrájejte ji na 2cm plátky. Stejným způsobem nakrájejte také cukety a rajčata. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. V hrnci se silným dnem nebo v pánvi na smažení rozpusťte máslo. Vložte šalotku a za stálého míchání ji 3-4 minuty smažte na mírném ohni. Přidejte česnek a smažte 1 minutu.
  4. Do pánve vložte králičí stehna a smažte je 5 minut. Přidejte zeleninu. Vše společně smažte 5 minut. Přilijte víno, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 20 minut.
  5. Na čisté pánvi osmahněte mouku dozlatova. Smíchejte ji se zakysanou smetanou. Směs nalijte na králíka a na mírném ohni vařte 45 minut. Pokud se omáčka vyvaří, přidávejte po troškách horkou vodu.

Užitečná rada

Zakysanou smetanu lze nahradit krém 10 nebo 20 procent tuku. Pokud je maso po 45 minutách stále tvrdé, dusíme ho dalších 20-30 minut.

Králík na bílém víně

Tento pokrm k nám přišel z francouzské kuchyně: tam se nazývá „fricassee“. Podle klasického receptu se králičí tělo s kostmi nakrájí na středně velké kousky, lehce osmaží na másle dozlatova, popráší moukou a dusí se až do uvaření ve víně, vývaru nebo smetaně.

Králík na bílém víně
Králík na bílém víně (Gastronom Publishing House LLC)

1 hodina a 15 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • králičí stehna – 4 ks.
  • pórek – 1 ks
  • kuřecí vývar – 300 ml
  • bílé suché víno – 300 ml
  • česnek – 5 stroužků
  • mouka – 2 polévkové lžíce.
  • rozpuštěné máslo – 2 polévkové lžíce.
  • 20% smetana – 200 ml
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Pro bouquet garni:

  • tymián – 3 větvičky
  • petržel – 3 snítky
  • pórek – 2 ks
  • řapíkatý celer – 1 ks.
  • bobkový list – 1 ks.
  1. Bílou část pórku nakrájejte na tenká půlkolečka. Česnek nakrájejte nožem. Všechny ingredience na garni shromážděte dohromady a svažte provázkem.
  2. Rozdělte králičí stehna na stehna a kýtu. V hluboké pánvi se silným dnem rozehřejte trochu rostlinného oleje a část ghí. Přidejte pórek a za občasného míchání ho restujte 5-7 minut. Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
  3. Vyjměte z pánve do mísy. Do pánve přidejte zbývající rozpuštěné máslo a prohřejte. Osmažte králičí stehna z obou stran dozlatova.
  4. Do pánve s masem vraťte cibuli a česnek, zasypte je moukou a za stálého míchání 1-2 minuty povařte. Přilijte víno a vše důkladně promíchejte. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se víno neodpaří na polovinu.
  5. Do pánve přilijte vývar (všechna tekutina by měla maso pokrýt do poloviny), osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Přidejte bouquet garni, snižte teplotu na teplotu těsně pod střední, přikryjte pokličkou a…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: