Hruška je sladké ovoce, které zdobí podzim svou jemnou vůní a šťavnatostí. Lze ji jíst obyčejnou nebo ji použít při vaření – na studené občerstvení a vynikající koláče se slanými sýry. V tomto materiálu vám poradíme, jak udržet hrušky dlouho čerstvé, abyste měli čas připravit vše z kulinářského seznamu třešní.
Skladování hrušek (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:K čemu jsou hrušky dobréJak připravit hrušky ke skladováníIdeální podmínky pro skladování hrušekMohou se hrušky skladovat v chladničceKde ještě skladovat hruškyNěkolik užitečných tipů.
K čemu jsou hrušky dobré
Září a říjen jsou nejvhodnějším obdobím pro hrušky. Podzimní odrůdy dozrávají na začátku sezóny, zatímco zimní odrůdy dozrávají až v její polovině. Zároveň se hrušky dobře skladují, i když se nechají při pokojové teplotě. To vám dává možnost nakoupit ovoce v předstihu nebo si většinu úrody ponechat (místo abyste se ji snažili rozdat).
Hrušky jsou bohaté na draslík, vlákninu, vitaminy (od A a C po K a PP), železo, zinek, hořčík a další živiny. Ovoce a zelenina jsou důležitou součástí stravy. WHO doporučuje, aby dospělí jedli alespoň 400 g ovoce denně. To není tak obtížné, pokud dáváte přednost sezónním produktům.
Hrušky jsou nejen zdravé, ale také chutné. Jsou sladké a šťavnaté, zejména některé odrůdy – například čínské a konferenční. Mimochodem, odrůda Conference je velmi ceněná i v kuchyni. Právě z hrušek této odrůdy se získávají vynikající kanapky, saláty, svačinky. Křupavá a zrnitá Conference je dobrá i ve vrstveném dortu se sýrem brie a na pizze s gorgonzolou.
Jak připravit hrušky ke skladování
Skladovatelnost hrušek závisí na jejich odrůdě. Čím jsou plody šťavnatější a měkčí, tím rychleji se kazí. Hrušky prodávané v obchodech se často sklízejí těsně před dozráním – to je pro skladování vhodné. Pokud si vypěstujete vlastní úrodu, nemusíte se nutně vzdát chuti. Teprve na vrcholu zralosti se plody rozvinou tak, jak je příroda zamýšlela. Stačí vybrat tvrdší hrušky ke skladování a měkké nejprve sníst.
Obecně platí, že plody by se měly sklízet jako první. Měkké a poškozené hrušky nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování. Pokud je úroda bohatá, vyplatí se hrušky roztřídit podle velikosti a zralosti. Není třeba je omývat.
Ideální podmínky pro skladování hrušek
Hrušky lze skladovat jak doma, tak ve sklepě nebo suterénu. Odborníci však pro šťavnaté ovoce doporučují určité podmínky: chlad, tj. teplotu od 0 do 5 stupňů Celsia, a vysokou vlhkost vzduchu – asi 80 %.
Běžný pokoj v bytovém domě není z tohoto hlediska ideální. Jedná se o poslední možnost, kterou je třeba zvážit. Ovoce nevydrží v teple déle než 1 rok.–2 týdny.
Zralé a šťavnaté hrušky je nejlepší neskladovat příliš dlouho (Shutterstock/FOTODOM)
Vhodnějším místem je sklep nebo suterén. Tam je chladno a vlhko. Doporučuje se místnost předem vydezinfikovat a poté pravidelně větrat, aby se zabránilo tvorbě plísní. V takových podmínkách mohou hrušky ležet až 4 měsíce. Pravidelně kontrolujte plody a odstraňte ty, které se začaly kazit a hnít.
Kdy se mají hrušky sundat ze stromu a uskladnit? Pokud chcete úrodu uchovat delší dobu, je nejlepší zabránit dozrávání plodů a sklízet je o něco dříve. Při pokojové teplotě hrušky obvykle velmi dobře dozrají během několika dní, zejména pokud je postavíte vedle banánů. Čím je ovoce pevnější, tím déle vydrží. Také zimní odrůdy jsou vhodnější pro dlouhodobé skladování. Ty rané je nejlepší nejprve sníst nebo uvařit.
Lze hrušky skladovat v chladničce?
Ano, ale je důležité vědět, že teploty pod 0 ℃ nejsou pro hrušky vhodné. Proto používejte pouze chladicí oddíl – hlavní prostor nebo zásuvky pro čerstvost.
Ovoce by se mělo vkládat neumyté a s neporušenými stopkami. Nebalte je do sáčku, jinak se v něm bude hromadit vlhkost, která dříve či později vyvolá hnilobu dužiny. Hrušky vkládejte do papírového sáčku, do nádoby bez víka nebo jednoduše do speciální krabice.
V chladničce lze hrušky skladovat déle než měsíc, některé odrůdy až 2 měsíce. Doporučuje se zásoby pravidelně kontrolovat a odstraňovat zkažené ovoce. Mimochodem, nakrájené hrušky se skladují pouze v chladničce: při pokojové teplotě nejdéle 2 hodiny, poté by se ovoce mělo přemístit do chladu. A konzumovat je lze maximálně po 24 hodinách.
Kde jinde skladovat hrušky
Jak skladujete hrušky, pokud je neskladujete doma? Hrušky se dobře skladují ve sklepních prostorách s dobrou vlhkostí. Zde je několik nápadů, jak je správně uskladnit:
- Vyberte prostorné bedny, zejména pokud je hrušek hodně.
- Dno truhlíku můžete vyložit pilinami nebo slámou. Mnoho hospodyněk také používá kartonové krabice, jako jsou ty na vejce. Ty je třeba koupit nové. Použité kartony na vejce jsou nebezpečné, protože se v nich může šířit salmonela.
- Hrušky je vhodné skladovat v papíru. Každé ovoce můžete zabalit a vložit do krabice v několika vrstvách. O něco horší je položit papír přes vrstvy ovoce. Čím méně jsou plody ve vzájemném kontaktu, tím déle vydrží.
- Bedna na ovoce by měla být zakryta látkou nebo jiným materiálem, který neomezuje přístup vzduchu. Případně na ni rozprostřete suché piliny nebo slámu.
Několik užitečných tipů
- Pro uchování úrody hrušek platí pravidlo, že není nutné ukládat všechny plody do chladu. Ihned je roztřiďte podle velikosti, zralosti a odrůdy. Dlouhodobě skladovat byste měli pouze kvalitní a celé plody.
- Přímé světlo a nízká vlhkost kazí hrušky. Na to je třeba pamatovat, i když se rozhodnete nechat je při pokojové teplotě.
- Zkuste hrušku lehce zmáčknout v ruce. Pokud je pevná a pružná, vydrží déle.
- Dobré hrušky jsou cítit lehkou, příjemnou vůní. Pokud je vůně silná, ovoce je pravděpodobně zralé a je třeba ho co nejdříve sníst.
- Pokud se na hrušce objeví plíseň, raději se ji nepokoušejte odříznout. Nelitujte toho: mnohem bezpečnější je takové ovoce vyhodit.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #hrušky #jak skladovat**]. ?