Vybrat zralé avokádo je náročné. Často je buď příliš tvrdé, nebo příliš měkké. Zde se dozvíte, jak se ujistit, že jste nekoupili špatně.
Jak poznat, že je avokádo zralé – odborník radí podívat se na tyto znaky (Foto: Shutterstock/FOTODOM)
Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vitaminy a minerály. Koneckonců je prostě vynikající, ale jen pokud je zralé. Odborník na výživu a nutriční specialista Roman Prištanský uvedl, že při nákupu ovoce je zbytečné posuzovat barvu slupky – podle odrůdy může být tmavší nebo světlejší.
Důležitější je měkkost avokáda a jeho hmotnost. Plod by se měl při lehkém stlačení prstem poddat, ale neměl by se v ruce „rozlézat“. Příliš lehký plod je pravděpodobně přezrálý, zatímco příliš těžký plod by měl být ještě v zemi. Hledejte něco mezi tím.
Také odborník v rozhovoru pro Radio 1 radil, abyste nezapomněli zhodnotit stopku. Vyjměte ji a podívejte se na skvrny. Žádné černé skvrny, jen jednolitá barva? Klidně si avokádo vezměte.
Při nákupu tvrdého ovoce byste se samozřejmě neměli rozčilovat. Existuje mnoho způsobů, jak to rychle napravit: dříve se Gastronom.ru podělil o několik fungujících tipů a triků.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. **]. ?