Vaření klasického guláše pro první a druhý chod. A náš oblíbený, s omáčkou jako v dětství.

Vaření klasického guláše pro první a druhý chod. A náš oblíbený, s omáčkou jako v dětství.

Klasický guláš Hustá polévka s „lžící“ masa a zeleniny. Tekutá složka bohatá, hustá, vydatná polévka: omáčka. Takového pokrmu se dá sníst pořádná porce, a to i s knedlíky-čipkami, a jste plní po celý den až do večera.

Vaření klasického guláše pro první a druhý chod. A náš oblíbený, s omáčkou jako v dětství. (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Klasický guláš jako v Maďarsku: jaký pokrmJaké maso je vhodné do gulášeCo se do guláše přidává pro bohatost a chuťCo se do guláše přidáváJak uvařit gulášKlasický guláš-bramboračka s hranolkyChango gulášGuláš s omáčkouGuláš z vepřového masa s fazolemi.

Je ale pravda, že ne každý má o národním jídle maďarských pastevců takovou představu. Mnoho lidí řekne: je to mnohem jednodušší, je to jen guláš s omáčkou. a bude tvrdit, že je to totéž jako guláš. Pojďme si to ale ujasnit a začněme klasickým maďarským gulášem.

Klasický guláš jako v Maďarsku: co je to za jídlo.

Maďarský guláš je považován za brutální, mužské jídlo. A historicky se vyvíjel. Takto vařili jídlo pastevci: v kotlíku, na ohni, z hovězího masa, které měli vždy k dispozici.

Měli bychom vzdát hold fantazii maďarských kuchařů: žádný kanonický, „nejsprávnější“ recept na guláš neexistuje. Jediné, co zůstává neměnné ve všech způsobech jeho přípravy, je to, že se kousky masa osmaží na živočišném tuku, pak se podusí a přidá se paprika.

Nejběžnější je guláš bograč. Hovězí koleno, červená cibule, uzené sádlo na smažení, sladká paprika, česnek, suchá paprika, kmín, brambory, mrkev, kořen petržele. to vše dohromady vytváří chuť guláše. Kousky masa se osmaží spolu s cibulí, ochutí kořením a dusí, dokud se maso nedá krájet lžící. Brambory a kořínky dodají chuť a zasytí.

Chipettes, kousky těsta uhněteného z mouky a vajec a uštípnutého prsty - odtud název.
Chipettes, kousky těsta uhnětené z mouky a vajec a uštípnuté prsty – odtud název.

Malé knedlíčky se přidávají do husté polévky, je také neměnnou ingrediencí a atributem klasického gulášového bograče. Chipettes kousky těsta jsou oškubané prsty (odtud název), prohnětené s moukou a vejci. Gulášový bograč lze připravit i z vepřového masa: bude chutný, ale méně světlý.

Jaké maso je vhodné na guláš

V klasickém hovězím guláši se používají nejjednodušší, neprémiové kusy vhodné k dušení: krkovice, plec, kýta, bůček, koleno, líčka.

Existují recepty na guláš s králíkem, s krůtím stehnem, s kuřetem. V szegedském guláši, který je založen na stejném principu vaření jako guláš bograch, se přidává kysané zelí a červené víno.

Co se do guláše přidává pro bohatost a chuť

Do klasického guláše můžete přidat červenou řepu, celer, kedlubny, fazole, rýži a perlovku. A vůbec to není kulinářský zločin! Hlavní je, aby byl sytý, vydatný a pikantní. Koriandr, kmín, česnek, černý, bílý, pálivý červený pepř, sušená máta. vše dodává historickému maďarskému pokrmu osobitou chuť a vůni.

Ke guláši czango se určitě přidává rýže a kysané zelí.
Čango guláš se musí připravovat s rýží a kysaným zelím.

V čem vařit guláš

Samozřejmě, pokud budeme uvažovat o tradičním způsobu vaření guláše, pak je třeba ho vařit v hrnci a na ohni. Tímto způsobem si můžete guláš dopřát i na venkově, ale pro nás, obyvatele měst, je nejlepším způsobem vaření guláše nádobí se silnými stěnami pro pomalé dušení na domácím sporáku. ideální řešení.

Klasický gulášový bogracz s hranolky

Klasický maďarský guláš, pokud bereme v úvahu jeho přípravu v historickém časovém vývoji, se původně vařil bez rajčat, zejména bez brambor. S příchodem těchto produktů do národní kuchyně se však chuť starobylého pokrmu stala ještě bohatší. Guláš lze vařit v tekutém stavu bude to polévka. Nebo hustá a pak se z něj stane horký druhý chod. Čipety dodají pokrmu sytost a učiní ho „plnohodnotným“. Mimochodem, na guláš je lepší používat brambory s nízkým obsahem škrobu, aby se při vaření nerozvařily.

Klasický gulášový bograč s hranolky
Klasický gulášový bograč s hranolky

K přípravě potřebujete:

  • hovězí maso (holeň, plec) – 600 g
  • rozpuštěné máslo – 2 polévkové lžíce. l.
  • cibulky – 2 ks.
  • česnek – 2 stroužky
  • mrkev – 2 ks
  • kořen pastináku – 1 ks.
  • celer – 2 stonky
  • rajčata – 2 ks
  • rajčatový protlak – 1 polévková lžíce.
  • sladká paprika – 2 ks.
  • brambory – 3 ks
  • mletá sladká paprika – 1 polévková lžíce.
  • mletý kmín – 1 lžička.
  • horká voda – 500-600 ml
  • červené polosladké víno – 100 ml
  • bobkový list – 1 ks
  • pálivé červené chilli papričky – podle potřeby
  • sůl, mletý černý pepř

Na chipettes:

  • mouka – 40 g
  • vejce – 1 ks.
  • sůl – 1 špetka
  • zakysaná smetana a bylinky k podávání
  1. Maso nakrájejte na kostky 3×3 cm.
  2. Cibuli, mrkev a pastinák nakrájejte nadrobno. 1X1 cm kostky, nakrájejte celer, prolisujte česnek.
  3. Brambory, rajčata a sladkou papriku nakrájejte na kostky o velikosti 2×2 cm. Tip. V případě potřeby lze rajčata předem oloupat.
  4. Na pánvi se silným dnem rozehřejte ghí nebo vepřové sádlo na středním plameni. Nakrájené maso osmahněte ve dvou dávkách po 3 až 4 minutách. Vyjměte z pánve.
  5. Na stejné pánvi na středním plameni osmažte cibuli dozlatova. asi čtyři nebo pět minut.
  6. Přidejte mrkev, pastinák, papriku, celer, sladkou papriku, pálivou červenou papriku, česnek, kmín, bobkový list, rajčatový protlak a za stálého míchání vařte 1-2 minuty. Tip. Česnek lze přidat i na konci vaření. takže je v něm více česnekové chuti.
  7. Do hrnce vraťte maso na klasický guláš s hranolky, vložte rajčata, brambory. Promíchejte. Osolte, opepřete podle chuti.
  8. Přilijte horkou vodu, víno. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou. Vařte na mírném ohni, dokud hovězí maso nezměkne. Když je hotové, ochutnejte a osolte. Tip. U druhého, hustšího pokrmu by měla tekutina pokrývat povrch pokrmu o 2-3 cm. V případě potřeby doplňte vodou a vínem.
  9. Zatímco se vaří klasický gulášový bogracz, připravte si chipsy. Vejce rozklepněte vidličkou.
  10. Smíchejte mouku se solí a přidejte vejce. V případě potřeby přidejte trochu (1/4-1/2 lžičky) vody. Uhněteme těsto a necháme ho asi 30-40 minut odpočinout. Znovu prohněťte.
  11. Z těsta odkrajujte malé kousky a pouštějte je do hotového klasického guláše s hranolky.
  12. Gulášový bogracz podávejte se zakysanou smetanou a bylinkami.

Užitečný tip

Pro přípravu chipettes lze těsto stočit do rolády a nakrájet na kousky. Chipettes nezačínejte tvořit najednou, ale rozložte je na stůl v jedné vrstvě a poprašte moukou.

Čango guláš

Chango, changoshi etnická skupina, která tvoří maďarskou národnostní menšinu na území dnešního Rumunska. A jak už to tak bývá, v závislosti na surovinách charakteristických pro danou lokalitu vznikají nová jídla nebo se upravují ta klasická. Například pro ciango gulas se stalo povinným kysané zelí a rýžové nebo perlové knedlíky nahradily čipsy.

Čango guláš
Čango-guláš

K přípravě potřebujete:

  • hovězí líčka – 700 g
  • 20 g vepřového sádla nebo rozpuštěného másla
  • cibule – 1 ks.
  • česnek – 2 stroužky
  • středně pálivá chilli paprička – 1 ks.
  • zeleninový vývar – 1,5 litru
  • paprika – 1 polévková lžíce
  • kmín – 1 lžička.
  • bobkový list – 1 ks.
  • dlouhozrnná rýže – 50 g
  • kysané zelí – 700 g
  • zakysaná smetana k podávání
  1. Hovězí líčka zbavte přebytečného tuku a poté je nakrájejte na 3cm kostky. Hojně je osolte a opepřete.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte. Papriku nakrájejte na plátky.
  3. V kotlíku nebo jiné pánvi se silným dnem rozehřejte na středním plameni olej a vložte do něj plátky hovězího masa v jedné vrstvě. Opečte je z jedné strany (3-4 minuty), poté je otočte a opečte i z druhé strany. Když je hovězí maso propečené, přendejte je do mísy a dejte stranou. Tip. Můžete použít jakýkoli druh tuku: sádlo, ghí nebo rostlinný olej. Nezapomeňte však, že živočišný tuk bude chutnější.
  4. Ztlumte oheň a přidejte do hrnce cibuli a česnek. Přikryjte pokličkou a nechte cibuli dusit, dokud nezměkne (asi 10 minut).
  5. Odstraňte pokličku, přidejte papriky a smažte, dokud cibule nezhnědne.
  6. Přidejte zeleninový vývar, papriku, kmín a bobkový list, přiklopte a hovězí líčka duste na mírném ohni, dokud maso nezměkne (45-60 minut). Tip. Pokud máte jiný kus masa než hovězí líčka, může se maso vařit déle, proto ho zkontrolujte vidličkou: mělo by být měkké.
  7. Když je hovězí maso měkké, přidejte do guláše opranou rýži a kysané zelí. Tip. Pokud je zelí příliš kyselé, propláchněte ho studenou vodou.
  8. Guláš přiveďte k varu na prudkém ohni, vařte 1-2 minuty, pak oheň snižte a vařte na mírném ohni, dokud zelí a rýže nezměknou.
  9. Podle chuti osolte a opepřete.
  10. Guláš podávejte se zakysanou smetanou a vařenými brambory.

Užitečná rada

V receptu jsou použita hovězí líčka, ale guláš můžete připravit z jakéhokoli hovězího masa vhodného k dušení (plec, kýta, bůček, koleno).

Guláš s omáčkou

Nepochybuji o tom, že se každému okamžitě vybaví vzpomínky na sovětské stravování, mateřskou školku nebo školní jídelnu. A ta omáčka omáčka, se kterou se podávalo mnoho pokrmů: řízky, karbanátky, plněné zelí. A i nyní můžete jednoduše stříknout servírovací lžičkou na bramborovou kaši nebo těstoviny. je běžnou praxí i v moderním světě. Vzpomeňme si na nejlepší recept na omáčku a udělejme z ní guláš: maso bude měkké a omáčka hustá a plná chuti.

Guláš s omáčkou
Guláš s omáčkou

K přípravě potřebujete:

  • hovězí maso na dušení (ogusok, okovalok, špachtle) – 500 g
  • cibule – 1 ks.
  • rozpuštěné máslo – 1 polévková lžíce.
  • máslo – 2 polévkové lžíce.
  • pšeničná mouka – 2 polévkové lžíce.
  • rajčatový protlak – 1 polévková lžíce.
  • zakysaná smetana – 100 g
  • bobkový list
  • sůl, pepř podle chuti
  1. Maso nakrájejte na 20-25g kousky.
  2. Maso osolte a opepřete.
  3. V pánvi se silným dnem rozehřejte ghí na středně vysoké teplotě.
  4. Maso opečte do hněda a poté ho přendejte do kastrolu nebo nízké nádoby na dušení.
  5. Maso zalijte horkou vodou (asi 1,5 šálku). Tip. Pokud máte vývar, použijte vývar. Guláš bude chutnější.
  6. Maso dusíme, dokud není napůl uvařené. Hovězí nebo jehněčí 40-50 minut, vepřové a telecí 20-30 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
  7. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi s máslem, až zprůhlední a zezlátne. Přidejte mouku a rajčatový protlak. Za stálého míchání společně 1-2 minuty povařte. Tip. Abyste zabránili tvorbě hrudek, je vhodné mouku předem vysušit na pánvi.
  8. Z hrnce, ve kterém se dusí maso, odeberte 3-4 lžíce vývaru a přidejte ho do pánve k cibuli, rajčatům a mouce. Promíchejte a vařte 2-3 minuty.
  9. Obsah hrnce přendejte do hrnce, kde se dusí maso na gulášovou omáčku, a promíchejte. Přidejte česnek prolisujte nebo jemně nakrájejte, bobkový list a zakysanou smetanu. Opět ochutnejte a v případě potřeby dosolte. Pro vyvážení chuti můžete přidat špetku cukru.
  10. Guláš s omáčkou vařte, dokud není maso měkké.
  11. Podáváme se smaženými nebo vařenými brambory, bramborovou kaší, rýží, těstovinami, pohankovou kaší, zeleninou.

Užitečný tip

Guláš s omáčkou lze připravit z jakéhokoli masa. Hovězí, telecí, jehněčí, vepřové, drůbež. Velmi chutný guláš se připravuje z hovězího nebo vepřového srdce, dobrá jsou i drůbeží srdce v husté omáčce s…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: