Toto ovoce je ztělesněním svátku: zářivé, šťavnaté, s omamnou vůní a báječnou chutí. V naší oblasti neroste, ale naštěstí se prodává v každém obchodě. Povíme vám o pomerančích: jaké jsou jejich výhody a škodlivost pro zdraví a lidský organismus, kde mohou být užitečné pecky a kůra pomeranče, co je dobrého v pomerančové šťávě.
Přínosy a škody pomerančů (Foto: Gastronom Publishing House LLC) O čem vám budeme vyprávět v článku:Trocha historie, zeměpisu a botaniky Kalorický obsah a složeníPřínosy pro zdraví: 8 příznivých účinků Přínosy a škodlivost pro ženy Přínosy pro mužeKomu mohou škoditKolik jich lze denně sníst Pomerančová kůra: přínosy a škodlivost Pomerančová šťáva: přínosy a škodlivost, zda ji pít ránoJak vybírat a skladovatJak vybírat a skladovatPoužití v medicíněPoužití v kuchyni Časté otázky
Trocha historie, zeměpisu a botaniky
Za jejich domovinu je považována jižní Čína a Indočína, v Evropě byly tyto zářivě zbarvené plody známy již ve starověku a mohly být předobrazem zlatých jablek z řeckých bájí. Zajímavé je, že sladké ovoce, které dnes známe a milujeme, se tak původně „nenarodilo“: je výsledkem staletých pokusů s křížením různých citrusových plodů. Studie ukazují, že v genomu moderního ovoce se „propletlo“ asi 60 % genů z pomela a asi 40 % genů z mandarinek.
Někteří badatelé se domnívají, že až do 15. století znali Evropané pouze hořkou verzi těchto zástupců citrusového světa, dokud je portugalští obchodníci neseznámili se sladkou verzí. Ruský název pochází z holandského appelsien – „jablko z Číny“, ale anglické „orange“ má kořeny v sanskrtu: ve staré Indii se pomerančovníku říkalo „nāraṅga“.
Dnes jsou pomeranče nejoblíbenějším ovocem na světě, každoročně se jich „narodí“ více než 75 tun a Brazílie dává světu pětinu tohoto „zlatého fondu“, přičemž Indie a Čína jsou o něco pozadu. Ruská federace patří mezi pět největších vývozců tohoto voňavého ovoce na světě: na naše pulty se dostávají především z Turecka, Egypta, Maroka a Pákistánu.
Mimochodem, z pohledu botaniků jsou univerzálními favority vícehnízdné plody: „hnízdy“ se rozumí samotné laloky, díky nimž lze plod snadno rozdělit na části. Nicméně i ti, kteří si jsou vědomi správného zařazení, na něj raději zapomínají – v rozhovorech a populárních článcích se šťavnaté dary stále obvykle nazývají plody.
Kalorie a složení
Pomeranče zůstaly po staletí exotickým a vzácným ovocem.
Energetická hodnota je poměrně nízká: ve 100 g těch, které jsou mírnější, je 40 %.–44 kcal, zatímco sladké mohou mít kalorickou hodnotu až 50 kcal. Malé ovoce „ušetřené“ slupky váží v průměru 150 g, větší 250 g. To znamená, že s každou „jednotkou“, v závislosti na její velikosti a stupni „cukernatosti“, můžete získat od 60 do 130 kcal – to není mnoho. Proto i ti, kteří drží dietu, nejčastěji zařazují pomeranče do svého jídelníčku, zejména proto, že jsou zdrojem velkého množství cenných látek.
- Vitamin C. Lví podíl (více než 60 %) na složení vitaminu v „mnohohlavém ovoci“ má kyselina askorbová, ve 100 g téměř 70 % denní normy.
- Hodně vitaminů skupiny B – B1, В2, В3, В4, В5, В6, В9 (kyselina listová).
- Malé množství vitaminů rozpustných v tucích A a E, beta-karoten.
- Ve 100 g jedna pětina denní dávky křemíku, nezbytného pro vlasy, kosti, klouby, kůži.
- Pomáhá naplnit denní potřebu mědi, draslíku, kobaltu, vápníku, fosforu, zinku.
- Každé ovoce obsahuje 3–4 g vlákniny, rozpustné i nerozpustné: tato kombinace pomáhá účinně regulovat hladinu cholesterolu, odstraňovat toxiny.
- Dužina i bílá vrstva (albedo) jsou bohaté na bioflavonoidy, silné protizánětlivé a antioxidační látky.
Zdravotní účinky: 8 zdraví prospěšných látek
- Posílení imunity díky vysoké koncentraci kyseliny askorbové a vysokému obsahu bioflavonoidů.
- Prevence kardiovaskulárních onemocnění: posílení a omlazení cévních stěn, odstranění špatného cholesterolu, ochrana buněk před útoky volných radikálů.
- Udržení mladistvého vzhledu pleti: vitamin C stimuluje tvorbu kolagenu, komplex antioxidantů pomáhá zvládat oxidační stres.
- Zlepšení trávení – tomu napomáhá vláknina, která stimuluje střeva a obnovuje zdravou rovnováhu střevní mikroflóry.
- Silná detoxikace organismu, regenerace jater, lymfatická očista.
- Podpora nervového systému: vitaminy skupiny B zlepšují činnost neuronů, podílejí se na syntéze neurotransmiterů (serotonin, dopamin atd.), příznivě ovlivňují emoční stav, zlepšují paměť.
- Snižují aktivitu chronického zánětu, který je základem vzniku mnoha onemocnění souvisejících s věkem a urychluje stárnutí.
- Podpora zrakových funkcí, zlepšení mikrocirkulace v sítnici.
Přínosy a škody pro ženy
Pomeranče – užitečná a nízkokalorická pochoutka, zdroj cenných látek pro ženy (shutterstock)
- Pomáhají uspokojit chuť na sladké, aniž by zatěžovaly organismus dalšími kaloriemi.
- Pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi: i ty nejsladší druhy mají glykemický index (schopnost ovlivnit koncentraci glukózy v plazmě po konzumaci) nižší než 50, zatímco ty kyselé mají glykemický index asi 35. Tato vlastnost umožňuje jejich užívání v případech, kdy jsou buňky méně citlivé na inzulin.
- Obsahují celý komplex látek, které přispívají k zachování mládí: na pozadí pravidelného užívání zlepšují stav pokožky, vlasů, kloubů.
- Přispívají k nápravě anémie – chudokrevnosti, protože vysoký obsah kyseliny askorbové stimuluje vstřebávání železa z potravin, léků, doplňků stravy.
- Během těhotenství jsou dobrým zdrojem kyseliny listové, nezbytné pro tvorbu orgánů a tkání plodu.
Negativní účinky mohou být spojeny s alergickými reakcemi a kyseliny a vláknina v příliš vysoké „dávce“ mohou způsobit podráždění trávicího traktu, vyvolat zhoršení zánětlivých procesů, nadměrnou tvorbu plynů.
Přínosy pro muže
Pro zástupce silnějšího pohlaví je sluneční ovoce zdrojem rychlé energie, pomáhá „dobít vnitřní baterie“ během dne, před tréninkem. Cenné sloučeniny pomáhají stabilizovat nervový systém a zvyšují odolnost vůči stresu. Díky pozitivnímu vlivu na cévy a srdce se snižuje hrozba mrtvice a infarktu.
Kyselina askorbová je užitečná pro sexuální funkce: podílí se na tvorbě testosteronu. Antioxidační a protizánětlivé látky podporují činnost mozku a zlepšují funkci prostaty.
Komu může ublížit
Nejčastějším důvodem odmítnutí pamlsku je alergie na citrusové plody. Reakci mohou způsobit vitaminy a některé další sloučeniny, například bílkovinná složka glykoprotein. Projevuje se kožními vyrážkami a poruchami trávicího traktu – nadýmáním, průjmem. K záchvatu může dojít v důsledku působení chemických látek používaných k ošetření ovoce za účelem lepší konzervace.
Také od konzumace je třeba upustit při akutním zánětu v trávicí soustavě a zhoršení chronické gastritidy, gastroduodenitidy, pankreatitidy.
Kolik můžete sníst denně
Pár „čínských jablek“ denně stačí k tomu, abyste získali všechny užitečné látky, zejména denní dávku kyseliny askorbové, pořádnou porci vlákniny, aniž by to vyvolalo vedlejší účinky. Klíčovou zásadou zdravé stravy je pestrost: ani ty nejlepší dary přírody nám nemohou poskytnout vše, co potřebujeme, v plném rozsahu.
Pomerančová kůra: výhody a škody
Pomerančová kůra je stejně užitečná jako dužina
Pokud 100 g dužiny ovoce pomůže pokrýt 65–70 % lidské potřeby vitaminu C, pak podobná porce kůry ji uspokojí na 150 %. To znamená, že kůra obsahuje ještě více biologicky aktivních molekul než „hnízda“, včetně vyšší koncentrace polyfenolů.
Kůra je bohatá na bioflavonoidy, mezi nimiž převládá hesperidin – tvoří až 2 % sušiny. Schopnost hesperidinu snižovat křehkost kapilár a zlepšovat průtok krve v orgánech a tkáních byla prokázána v mnoha studiích a má také antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.
Iles Dammak,
Odborník na potravinářské a enzymové inženýrství, docent na Fakultě vědy a technologie Univerzity v Kairouanu (Tunisko).
Studie ukazují, že sacharidy obsažené v kůře mají prebiotické vlastnosti: stimulují růst prospěšných bakterií ve střevech a potlačují růst patogenní flóry.
Dalším bonusem světlých „kůrek“ jsou esenciální oleje s rozpoznatelnou sváteční vůní a silnými antibakteriálními, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Jsou hojně využívány ve fytoterapii, aromaterapii a kosmetologii.
Nežádoucí účinky – alergické reakce, které jsou často ještě výraznější než při použití buničiny. Zejména oleje mohou vyvolat edém dýchacích cest.
Pomerančová šťáva: výhody a škody, zda se vyplatí pít ji po ránu
V jistém smyslu je džus tekutým ovocem, alespoň pokud je právě vymačkaný. Pokud analyzujete složení a energetickou hodnotu celého ovoce a freshe, rozdíly jsou minimální. V souladu s tím zůstávají pozitivní účinky, včetně omlazujících, protizánětlivých, antioxidačních vlastností a mírného diuretického účinku.
Je tu však jedna významná nuance: i když dužinu neodstraníte, obsah vlákniny v nápoji je desetkrát nižší. Tento aspekt ovlivňuje užitečnost. Vždyť právě vysoké koncentraci vlákniny vděčí šťavnaté bobule za svou schopnost odstraňovat toxiny, regulovat hladinu cholesterolu, stimulovat střeva a udržovat zdravou mikroflóru.
Vláknina navíc zpomaluje vstřebávání cukrů a zasytí, ale po sklenici džusu cukr v krvi poměrně rychle klesá a pocit hladu se projeví dříve než po konzumaci ovoce.
V nápoji je také vyšší koncentrace ovocných kyselin, které dráždí žaludeční sliznici. Z tohoto důvodu odborníci na výživu a gastroenterologové nedoporučují pít pomerančový džus na lačný žaludek, zejména v kombinaci s kávou, která vyvolává tvorbu žaludečních šťáv. Na závěr snídaně však můžete vypít sklenici džusu.
Jak vybrat a skladovat
Zralé ovoce se vyznačuje jasnou chutí (shutterstock)
- Prohlédněte si kůru: neměla by být poškozená a skvrnitá.
- Věnujte pozornost poměru hmotnosti a velikosti: pokud je plod velký a lehký, znamená to, že slupka zabírá velký objem, lepší je vzít malý a těžký, je pravděpodobnější, že bude sladký.
- Vůně: jasná vůně ukazuje na zralost.
- Při pokojové teplotě lze výrobek bezpečně skladovat po dobu jednoho týdne, pokud je to nutné…..