Jarní menu na týden pro zlepšení nálady

Jarní menu na týden pro zlepšení nálady

S každým jarním dnem slunce hřeje víc a víc a vy už nemáte chuť na vydatné a kalorické jídlo. A zatímco v zimě bylo hlavním cílem udržet se v teple a nabití energií, nyní si můžete odpočinout a v klidu si vychutnat lehké komfortní jídlo.

Jarní menu na týden pro zlepšení nálady (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Seznam jídel pro 4 osoby na celý týdenPondělíKuskus s pečenou zeleninou a shiitakeVajíčkové nudle se salámem, s uzenou slaninou a červenou cibulíúterýSoust s kapustou a žampionyTartifletstředaFaçon hummus se zeleninouVepřové kotlety a pšeničná kašečtvrtekRomanský salát a hrášková krémová polévkaRyba s chřestem a olivami v obálcepátekZeleninové řízkyKnedlíčky se 3 druhy masa

Seznam potravin pro 4 osoby na týden

Maso a masné pochoutky:

– 4 vepřové kotlety s kostí;

– Po 350 g jehněčího, hovězího a tučného vepřového masa;

– 200 g salámu;

– 400 g uzené slaniny;

– 50 g uzeného sádla.

Ryby:

– 800 g filé z libovolné tučné ryby

Mléčné výrobky, sýry, vejce:

– 1 balení plnotučné zakysané smetany;

– 1 balení másla;

– 1 balení přepuštěného másla;

– 300 g sýra s červenou nebo bílou kůrkou (Reblochon, Brie, Camembert);

– 500 ml smetany 20-30 %;

– 1 krabice vajec.

Zelenina a ovoce:

– 1 kg brambor

– 600 g čerstvého bílého zelí;

– 200 g kysaného zelí;

– 1 sladká paprika;

– 2 velké cukety;

– 1 balení celeru;

– 1 velká mrkev;

– 200 g chřestu;

– 3 sladké červené cibule;

– 5 velkých cibulí;

– 3 hlavy česneku;

– 1 čerstvý kořen zázvoru;

– 2 citrony.

Zelenina a houby:

– 1 velký hlávkový salát romano nebo 2 menší;

– 1 velký svazek petrželky;

– 1 svazek tymiánu;

– 50 g sušených hub;

– 100 g shiitake.

Mražené potraviny:

– 400 g mraženého zeleného hrášku

Potraviny a alkohol:

– 2 plechovky (po 400 g) bílých fazolí;

– 1 plechovka sezamové pasty tehina;

– 100 g oliv;

– 1 balíček kuskusu;

– 1 balení drcené pšenice (bulgur);

– 400 g vaječných nudlí;

– 1 kg mouky;

– 1 balení krupice;

– 1 láhev suchého bílého vína;

– 1 láhev rafinovaného rostlinného oleje;

– 1 láhev extra panenského olivového oleje.

Koření:

– Sůl;

– černý pepř (miller);

– 1 balíček semen ziry;

– 1 sáček chilli vloček;

– 1 sáček šafránových nití;

– 1 sáček mleté sladké papriky.

Mimochodem: nejlepší je koupit si celé koření a namlít ho doma v hmoždíři nebo umlít v mlýnku na kávu.

Pondělí

Oběd

Kuskus s pečenou zeleninou a shiitake

Chcete-li si oběd udělat vydatnější, nakrájejte sýr Adygea na silné plátky, opečte je na oleji a položte ke kuskusu.

Kuskus s pečenou zeleninou a shiitake
Kuskus s pečenou zeleninou a shiitake

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • kuskus – 1 šálek
  • shiitake – 100 g
  • červená cibule – 1 ks.
  • sladká paprika – 1 ks.
  • cuketa – 1 ks
  • olivový olej
  • mražený zelený hrášek – 100 g
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  1. Kuskus zalijte 1 šálkem vroucí vody a osolte, přikryjte pokličkou a utěrkou a nechte 5 minut odstát.
  2. У shiitake Odstraňte tvrdé stonky a nakrájejte kloboučky na silné plátky. Cibuli oloupejte a spolu s cuketou a sladkou paprikou nakrájejte na malé kostičky.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a zeleninu (včetně hrášku) a houby na něm za stálého míchání smažte 5 minut dozlatova.
  4. Přisypte kuskus, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a 1 až 2 minuty prohřívejte. Ihned podávejte.

Večeře

Vaječné nudle se salámem, uzenou slaninou a červenou cibulí

Tyto nudle se salámem a slaninou podávejte s čerstvou křupavou zeleninou: okurkami, plátky kedluben nebo daikonu.

Vaječné nudle se salámem, uzenou slaninou a červenou cibulí
Vaječné nudle se salámem, uzenou slaninou a červenou cibulí

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • vaječné nudle – 400 g
  • salám – 200 g
  • uzená slanina – 200 g
  • sladká červená cibule – 2 ks.
  • česnek – 4-5 stroužků
  • petržel – 1 svazek
  • sůl, černý pepř
  1. Slaninu nakrájejte na dvoucentimetrové kostičky. Salám nakrájejte na kostičky o velikosti 1,5 cm. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Petrželové listy a česnek nasekejte najemno, petrželové stonky pak nakrájejte zvlášť na tenká kolečka.
  2. Ve velké hluboké pánvi na mírném ohni rozpusťte tuk ze slaniny, 5 minut. Vložte cibuli, zvyšte teplotu a smažte 3 minuty.
  3. Přidejte salám a stonky petržele, smažte 3 minuty. Dochuťte solí a pepřem. Přisypte petrželové listy a česnek, promíchejte a stáhněte z ohně.
  4. Současně uvařte nudle ve velkém množství vroucí osolené vody podle návodu na obalu. Nudle vyklopte do cedníku, vložte do pánve, promíchejte a prohřejte. Podávejte velmi horké.

Úterý

Oběd

Vareniki se zelím a houbami

Ze stejného uzeného sádla připravte škvarky a podávejte je se zelnými knedlíky.

Knedlíky se zelím a houbami
Vareniki se zelím a houbami

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • Těsto na knedlíky/knedlíčky – 600 g
  • čerstvé bílé zelí – 300 g
  • kysané zelí – 200 g
  • sušené houby – 50 g
  • cibule – 1 ks.
  • uzené sádlo – 50 g
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • zakysaná smetana k podávání
  1. Houby zalijte 2 šálky teplé vody a nechte 1 hodinu stát. Poté je propláchněte a nálev sceďte přes gázu do čistého hrnce. Vložíme do něj houby, přivedeme k varu, osolíme, vaříme, dokud houby nezměknou, asi 10-15 min. Poté houby nakrájíme nadrobno, nálev převaříme na polovinu.
  2. Čerstvé zelí nakrájíme nadrobno a poté ho zbavíme jádřinců. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Sádlo nakrájejte nadrobno, vyškvařte tuk, vložte cibuli a smažte ji do měkka, 5-7 minut. Přidáme zelí, zalijeme houbovým vývarem a dusíme na mírném ohni 10 minut.
  3. Kysané zelí propláchneme studenou vodou, silně vymačkáme a nakrájíme na malé kousky. Kysané zelí a houby přidáme do hrnce s čerstvým zelím a společně dusíme pod pokličkou za občasného míchání 10 minut. Odstraňte pokličku a odpařte všechnu tekutinu. Dochuťte solí a pepřem. Nádivku nechte vychladnout.
  4. Těsto rozválejte na 2 mm silnou vrstvu a formičkou nebo hrníčkem vykrajujte kolečka o průměru 5 cm. Do středu každého kolečka dáme lžíci náplně a okraje přimáčkneme, aby vznikl půlkruh.
  5. Mírně odtrhněte okraj těsta a malými špetkami ho omotejte kolem okraje, abyste vytvořili cop. Hotové knedlíky položte na prkénko vysypané moukou. Knedlíky vařte po dávkách v dostatečném množství osolené vroucí vody asi 8 minut po uvaření. Podáváme horké se zakysanou smetanou.

Večeře

Tartiflette

Tartiflette je francouzský bramborový nákyp. Tartiflette podávejte se salátem z okurek, ředkviček a zelené cibulky ochuceným olivovým olejem.

Tartiflette
Tartiflette

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • brambory – 600 g
  • sýr brie – 300 g
  • uzená slanina – 150 g
  • cibule – 150 g
  • tymián (tymián) – 4 větvičky
  • bílé suché víno – 60 ml
  • máslo – 15 g
  • muškátový oříšek podle chuti
  • mletý černý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  1. Brambory důkladně opláchněte kartáčkem. Aniž byste je loupali, vložte je do hrnce, zalijte horkou vodou, přiveďte k varu, přidejte hrubou sůl a vařte 15-20 minut, dokud nebudou téměř úplně uvařené – brambory by měly být propíchnutelné nožem, ale stále pevné.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkolečka nebo čtvrtkolečka. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a smažte ji do průsvitna, asi 4 minuty.
  3. Slaninu nakrájejte na kostičky nebo malé tyčinky. Vložte je do pánve k cibuli a za pravidelného míchání smažte, dokud cibule nezezlátne a slanina nezhnědne.
  4. Do pánve s cibulí a slaninou nalijte bílé suché víno. Z větviček odstraňte lístky tymiánu a přidejte je do pánve. Za stálého míchání vařte na mírném ohni dalších 5 minut.
  5. Cibuli a slaninu ochuťte muškátovým oříškem a mletým černým pepřem. Není třeba solit – slanina má soli dostatek. Když se víno odpaří, stáhněte pánev z ohně.
  6. Z uvařených a mírně vychladlých brambor oloupejte slupku a nakrájejte je na silné plátky. Pokud jsou brambory hodně velké, můžete je pro větší pohodlí nakrájet na velké kostky. Hlavní je, aby všechny brambory byly nakrájeny stejně.
  7. Formu na pečení vymažte kouskem másla. Do formy naaranžujeme plátky brambor, které pokryjeme vrstvou osmažené cibule a slaniny. Můžete to promíchat nebo nechat ve vrstvách.
  8. Plesnivý sýr, který v tartiflette nahradí klasický reblochon, nakrájejte na nepříliš tenké plátky a naaranžujte na směs brambor, cibule a slaniny.
  9. Pošlete na 20-30 minut do trouby vyhřáté na 180-200 °C, dokud se vám omytý sýr s kůrou neroztaví a nevytvoří zlatohnědou kůrku. Tartiflette ihned podávejte.

Středa

Oběd

Fazolový hummus se zeleninou

Pitu nakrájejte na trojúhelníky a sušte v troubě při 200 °C 6-7 minut. Podávejte s fazolovým hummusem spolu s mrkví a celerem.

Fazolový hummus se zeleninou
Fazolový hummus se zeleninou

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • bílé fazole – 2 plechovky (každá 400 g)
  • sezamová pasta tehina – 4 polévkové lžíce.
  • česnek – 4 stroužky
  • čerstvý kořen zázvoru – 2 cm
  • šťáva z poloviny citronu
  • kůra z poloviny citronu
  • olivový olej
  • citronová semínka – 1 polévková lžíce.
  • chilli vločky
  • černý pepř
  • sůl
  • mrkev k podávání
  • celer k podávání
  1. Fazole vyhoďte do cedníku, v případě potřeby je propláchněte studenou vodou.
  2. Sezamovou pastu, polovinu česneku, citronovou šťávu, trochu pitné vody, kůru, sůl a pepř prošlehejte s asi 100 ml olivového oleje. Smíchejte s fazolemi a prošlehejte ponorným mixérem. „Hummus“ rozdělte do misek. Uprostřed udělejte malý důlek.
  3. Oloupejte a nadrobno nakrájejte zbývající česnek a zázvor. V malé pánvi lehce rozehřejte 6-7 lžic olivového oleje a vložte do něj zázvor, česnek a ziru. Smažte na mírném ohni za častého míchání, aby se nic nepřipálilo, asi 1,5 minuty.
  4. Fazolový hummus přelijte horkým pikantním olejem, nechte zcela vychladnout a podávejte s celerovými a mrkvovými tyčinkami.

Večeře

Vepřové kotlety a pšeničná kaše

K této vepřové kotletě se podává zelený listový salát, můžete si ji dát se semínky nebo cherry rajčátky.

Vepřové kotlety a pšeničná kaše
Vepřové kotlety a pšeničná kaše

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • vepřové kotlety s kostí – 4 kusy.
  • bulgur – 1 šálek
  • smetana 20-30% – 150 ml
  • žloutky – 2 ks
  • bílé suché víno – 50 ml
  • šafránové nitě – 1 špetka
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  1. Šafrán namočte na 20 minut do bílého vína. Předehřejte troubu s grilem na 220 °C. Maso lehce potřete solí a pepřem z obou stran. Odřízněte tuk po obvodu kotlet. Kotlety vložte do zapékací misky a dejte pod gril. Pečte 5-7 minut z každé strany v závislosti na tloušťce masa.
  2. V hrnci přiveďte k varu 2 šálky vody, osolte, vsypte krupici a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvaří. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni, dokud se všechna voda nevstřebá.
  3. Mezitím smíchejte smetanu se žloutky dohladka. Do krupice nalijte šafránové víno, žloutky a smetanu. Intenzivně míchejte, aby se barva rovnoměrně rozložila. Vypněte oheň, pánev přikryjte utěrkou a nechte 7-10 minut stát. Kaši podávejte horkou s kotletami.

Čtvrtek

Oběd

Krémová polévka z římského salátu a hrášku

Tato krémová polévka se velmi dobře podává s bagetovými krutony zapečenými se sýrem v troubě.

Krémová polévka se salátem romano a hráškem
Krémová polévka se salátem romano a hráškem

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Květiny Michaela

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: