S každým jarním dnem slunce hřeje víc a víc a vy už nemáte chuť na vydatné a kalorické jídlo. A zatímco v zimě bylo hlavním cílem udržet se v teple a nabití energií, nyní si můžete odpočinout a v klidu si vychutnat lehké komfortní jídlo.
Jarní menu na týden pro zlepšení nálady (Foto: Shutterstock/FOTODOM) O čem budeme v článku hovořit:Seznam jídel pro 4 osoby na celý týdenPondělíKuskus s pečenou zeleninou a shiitakeVajíčkové nudle se salámem, s uzenou slaninou a červenou cibulíúterýSoust s kapustou a žampionyTartifletstředaFaçon hummus se zeleninouVepřové kotlety a pšeničná kašečtvrtekRomanský salát a hrášková krémová polévkaRyba s chřestem a olivami v obálcepátekZeleninové řízkyKnedlíčky se 3 druhy masa
Seznam potravin pro 4 osoby na týden
Maso a masné pochoutky:
– 4 vepřové kotlety s kostí;
– Po 350 g jehněčího, hovězího a tučného vepřového masa;
– 200 g salámu;
– 400 g uzené slaniny;
– 50 g uzeného sádla.
Ryby:
– 800 g filé z libovolné tučné ryby
Mléčné výrobky, sýry, vejce:
– 1 balení plnotučné zakysané smetany;
– 1 balení másla;
– 1 balení přepuštěného másla;
– 300 g sýra s červenou nebo bílou kůrkou (Reblochon, Brie, Camembert);
– 500 ml smetany 20-30 %;
– 1 krabice vajec.
Zelenina a ovoce:
– 1 kg brambor
– 600 g čerstvého bílého zelí;
– 200 g kysaného zelí;
– 1 sladká paprika;
– 2 velké cukety;
– 1 balení celeru;
– 1 velká mrkev;
– 200 g chřestu;
– 3 sladké červené cibule;
– 5 velkých cibulí;
– 3 hlavy česneku;
– 1 čerstvý kořen zázvoru;
– 2 citrony.
Zelenina a houby:
– 1 velký hlávkový salát romano nebo 2 menší;
– 1 velký svazek petrželky;
– 1 svazek tymiánu;
– 50 g sušených hub;
– 100 g shiitake.
Mražené potraviny:
– 400 g mraženého zeleného hrášku
Potraviny a alkohol:
– 2 plechovky (po 400 g) bílých fazolí;
– 1 plechovka sezamové pasty tehina;
– 100 g oliv;
– 1 balíček kuskusu;
– 1 balení drcené pšenice (bulgur);
– 400 g vaječných nudlí;
– 1 kg mouky;
– 1 balení krupice;
– 1 láhev suchého bílého vína;
– 1 láhev rafinovaného rostlinného oleje;
– 1 láhev extra panenského olivového oleje.
Koření:
– Sůl;
– černý pepř (miller);
– 1 balíček semen ziry;
– 1 sáček chilli vloček;
– 1 sáček šafránových nití;
– 1 sáček mleté sladké papriky.
Mimochodem: nejlepší je koupit si celé koření a namlít ho doma v hmoždíři nebo umlít v mlýnku na kávu.
Pondělí
Oběd
Kuskus s pečenou zeleninou a shiitake
Chcete-li si oběd udělat vydatnější, nakrájejte sýr Adygea na silné plátky, opečte je na oleji a položte ke kuskusu.
Kuskus s pečenou zeleninou a shiitake
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- kuskus – 1 šálek
- shiitake – 100 g
- červená cibule – 1 ks.
- sladká paprika – 1 ks.
- cuketa – 1 ks
- olivový olej
- mražený zelený hrášek – 100 g
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- Kuskus zalijte 1 šálkem vroucí vody a osolte, přikryjte pokličkou a utěrkou a nechte 5 minut odstát.
- У shiitake Odstraňte tvrdé stonky a nakrájejte kloboučky na silné plátky. Cibuli oloupejte a spolu s cuketou a sladkou paprikou nakrájejte na malé kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a zeleninu (včetně hrášku) a houby na něm za stálého míchání smažte 5 minut dozlatova.
- Přisypte kuskus, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a 1 až 2 minuty prohřívejte. Ihned podávejte.
Večeře
Vaječné nudle se salámem, uzenou slaninou a červenou cibulí
Tyto nudle se salámem a slaninou podávejte s čerstvou křupavou zeleninou: okurkami, plátky kedluben nebo daikonu.
Vaječné nudle se salámem, uzenou slaninou a červenou cibulí
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- vaječné nudle – 400 g
- salám – 200 g
- uzená slanina – 200 g
- sladká červená cibule – 2 ks.
- česnek – 4-5 stroužků
- petržel – 1 svazek
- sůl, černý pepř
- Slaninu nakrájejte na dvoucentimetrové kostičky. Salám nakrájejte na kostičky o velikosti 1,5 cm. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Petrželové listy a česnek nasekejte najemno, petrželové stonky pak nakrájejte zvlášť na tenká kolečka.
- Ve velké hluboké pánvi na mírném ohni rozpusťte tuk ze slaniny, 5 minut. Vložte cibuli, zvyšte teplotu a smažte 3 minuty.
- Přidejte salám a stonky petržele, smažte 3 minuty. Dochuťte solí a pepřem. Přisypte petrželové listy a česnek, promíchejte a stáhněte z ohně.
- Současně uvařte nudle ve velkém množství vroucí osolené vody podle návodu na obalu. Nudle vyklopte do cedníku, vložte do pánve, promíchejte a prohřejte. Podávejte velmi horké.
Úterý
Oběd
Vareniki se zelím a houbami
Ze stejného uzeného sádla připravte škvarky a podávejte je se zelnými knedlíky.
Vareniki se zelím a houbami
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- Těsto na knedlíky/knedlíčky – 600 g
- čerstvé bílé zelí – 300 g
- kysané zelí – 200 g
- sušené houby – 50 g
- cibule – 1 ks.
- uzené sádlo – 50 g
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- zakysaná smetana k podávání
- Houby zalijte 2 šálky teplé vody a nechte 1 hodinu stát. Poté je propláchněte a nálev sceďte přes gázu do čistého hrnce. Vložíme do něj houby, přivedeme k varu, osolíme, vaříme, dokud houby nezměknou, asi 10-15 min. Poté houby nakrájíme nadrobno, nálev převaříme na polovinu.
- Čerstvé zelí nakrájíme nadrobno a poté ho zbavíme jádřinců. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Sádlo nakrájejte nadrobno, vyškvařte tuk, vložte cibuli a smažte ji do měkka, 5-7 minut. Přidáme zelí, zalijeme houbovým vývarem a dusíme na mírném ohni 10 minut.
- Kysané zelí propláchneme studenou vodou, silně vymačkáme a nakrájíme na malé kousky. Kysané zelí a houby přidáme do hrnce s čerstvým zelím a společně dusíme pod pokličkou za občasného míchání 10 minut. Odstraňte pokličku a odpařte všechnu tekutinu. Dochuťte solí a pepřem. Nádivku nechte vychladnout.
- Těsto rozválejte na 2 mm silnou vrstvu a formičkou nebo hrníčkem vykrajujte kolečka o průměru 5 cm. Do středu každého kolečka dáme lžíci náplně a okraje přimáčkneme, aby vznikl půlkruh.
- Mírně odtrhněte okraj těsta a malými špetkami ho omotejte kolem okraje, abyste vytvořili cop. Hotové knedlíky položte na prkénko vysypané moukou. Knedlíky vařte po dávkách v dostatečném množství osolené vroucí vody asi 8 minut po uvaření. Podáváme horké se zakysanou smetanou.
Večeře
Tartiflette
Tartiflette je francouzský bramborový nákyp. Tartiflette podávejte se salátem z okurek, ředkviček a zelené cibulky ochuceným olivovým olejem.
Tartiflette
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- brambory – 600 g
- sýr brie – 300 g
- uzená slanina – 150 g
- cibule – 150 g
- tymián (tymián) – 4 větvičky
- bílé suché víno – 60 ml
- máslo – 15 g
- muškátový oříšek podle chuti
- mletý černý pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- Brambory důkladně opláchněte kartáčkem. Aniž byste je loupali, vložte je do hrnce, zalijte horkou vodou, přiveďte k varu, přidejte hrubou sůl a vařte 15-20 minut, dokud nebudou téměř úplně uvařené – brambory by měly být propíchnutelné nožem, ale stále pevné.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkolečka nebo čtvrtkolečka. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a smažte ji do průsvitna, asi 4 minuty.
- Slaninu nakrájejte na kostičky nebo malé tyčinky. Vložte je do pánve k cibuli a za pravidelného míchání smažte, dokud cibule nezezlátne a slanina nezhnědne.
- Do pánve s cibulí a slaninou nalijte bílé suché víno. Z větviček odstraňte lístky tymiánu a přidejte je do pánve. Za stálého míchání vařte na mírném ohni dalších 5 minut.
- Cibuli a slaninu ochuťte muškátovým oříškem a mletým černým pepřem. Není třeba solit – slanina má soli dostatek. Když se víno odpaří, stáhněte pánev z ohně.
- Z uvařených a mírně vychladlých brambor oloupejte slupku a nakrájejte je na silné plátky. Pokud jsou brambory hodně velké, můžete je pro větší pohodlí nakrájet na velké kostky. Hlavní je, aby všechny brambory byly nakrájeny stejně.
- Formu na pečení vymažte kouskem másla. Do formy naaranžujeme plátky brambor, které pokryjeme vrstvou osmažené cibule a slaniny. Můžete to promíchat nebo nechat ve vrstvách.
- Plesnivý sýr, který v tartiflette nahradí klasický reblochon, nakrájejte na nepříliš tenké plátky a naaranžujte na směs brambor, cibule a slaniny.
- Pošlete na 20-30 minut do trouby vyhřáté na 180-200 °C, dokud se vám omytý sýr s kůrou neroztaví a nevytvoří zlatohnědou kůrku. Tartiflette ihned podávejte.
Středa
Oběd
Fazolový hummus se zeleninou
Pitu nakrájejte na trojúhelníky a sušte v troubě při 200 °C 6-7 minut. Podávejte s fazolovým hummusem spolu s mrkví a celerem.
Fazolový hummus se zeleninou
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- bílé fazole – 2 plechovky (každá 400 g)
- sezamová pasta tehina – 4 polévkové lžíce.
- česnek – 4 stroužky
- čerstvý kořen zázvoru – 2 cm
- šťáva z poloviny citronu
- kůra z poloviny citronu
- olivový olej
- citronová semínka – 1 polévková lžíce.
- chilli vločky
- černý pepř
- sůl
- mrkev k podávání
- celer k podávání
- Fazole vyhoďte do cedníku, v případě potřeby je propláchněte studenou vodou.
- Sezamovou pastu, polovinu česneku, citronovou šťávu, trochu pitné vody, kůru, sůl a pepř prošlehejte s asi 100 ml olivového oleje. Smíchejte s fazolemi a prošlehejte ponorným mixérem. „Hummus“ rozdělte do misek. Uprostřed udělejte malý důlek.
- Oloupejte a nadrobno nakrájejte zbývající česnek a zázvor. V malé pánvi lehce rozehřejte 6-7 lžic olivového oleje a vložte do něj zázvor, česnek a ziru. Smažte na mírném ohni za častého míchání, aby se nic nepřipálilo, asi 1,5 minuty.
- Fazolový hummus přelijte horkým pikantním olejem, nechte zcela vychladnout a podávejte s celerovými a mrkvovými tyčinkami.
Večeře
Vepřové kotlety a pšeničná kaše
K této vepřové kotletě se podává zelený listový salát, můžete si ji dát se semínky nebo cherry rajčátky.
Vepřové kotlety a pšeničná kaše
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- vepřové kotlety s kostí – 4 kusy.
- bulgur – 1 šálek
- smetana 20-30% – 150 ml
- žloutky – 2 ks
- bílé suché víno – 50 ml
- šafránové nitě – 1 špetka
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- Šafrán namočte na 20 minut do bílého vína. Předehřejte troubu s grilem na 220 °C. Maso lehce potřete solí a pepřem z obou stran. Odřízněte tuk po obvodu kotlet. Kotlety vložte do zapékací misky a dejte pod gril. Pečte 5-7 minut z každé strany v závislosti na tloušťce masa.
- V hrnci přiveďte k varu 2 šálky vody, osolte, vsypte krupici a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvaří. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Mezitím smíchejte smetanu se žloutky dohladka. Do krupice nalijte šafránové víno, žloutky a smetanu. Intenzivně míchejte, aby se barva rovnoměrně rozložila. Vypněte oheň, pánev přikryjte utěrkou a nechte 7-10 minut stát. Kaši podávejte horkou s kotletami.
Čtvrtek
Oběd
Krémová polévka z římského salátu a hrášku
Tato krémová polévka se velmi dobře podává s bagetovými krutony zapečenými se sýrem v troubě.
Krémová polévka se salátem romano a hráškem
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- salát romano – 1 květák
- brambory – 2 ks
- mražený zelený hrášek – 300 g
- cibule – 1 ks.
- dvojitá smetana – 200 g
- olivový olej a máslo – po 1 lžíci.
- Dříve jsme psali o Soba nudle: jak je vařit, jíst a s čím je kombinovat