Vejce je základem domácí kuchyně (pokud ovšem nejste vegani). Když máte doma vejce a pár dalších základních surovin, jako je mouka a máslo, máte zaručenou snídani nebo večeři, která nemusí být nutně úsporná. O míchaných vajíčkách a omeletách už víte, ale i u nich existuje několik triků. Pojďme si připomenout, co všechno můžete z vajec uvařit, aby to nebylo nudné, krásné a samozřejmě velmi chutné.
8 pokrmů z vajecO čem se v článku dozvíte:Co byste měli vědět o velikosti a čerstvosti vajecJak dlouho byste měli vařit vejce? Vejce k večeři: sázená vejce s jogurtovou omáčkou, shakshuka, sázená vejceVejce pro děti: zábavná zvířátka, kebab a dokonce i „muchomůrky „Vejce na slavnostní stůl: Nejdietnější pokrm z vajec: chléb bez gramu moukyNejexotičtější pokrmy: vaječné kari, skotská vejce a dokonce i vzorovaný čajDeserty z vajec: crème brûlée, flan, meringue a citronový kurdish.
Co byste měli vědět o velikosti a čerstvosti vajec
Aby se pošírované vejce na talíři lákavě rozprostřelo, je třeba vybrat co nejčerstvější vejce, nejlépe doslova včerejší.
Práce s vejci je mnohem snazší, pokud si hned na začátku zapamatujete několik věcí.
V prodeji vejce jsou roztříděny do kategorií. Kategorie závisí na hmotnosti vajec. Nejmenší s hmotností 40-45 g patří do druhé kategorie, která je na vejci označena jako C2. Další – první, o hmotnosti 50-55 g, je označena jako C1. Velká vejce o hmotnosti 55-60 g mají kategorii „vybrané vejce“ – C0. A ta největší s hmotností do 70 g mají nejvyšší kategorii – CB.
Vedle kategorie je na vejci vyraženo datum vydání. Má smysl se na něj dívat nikoliv abstraktně, abychom zjistili, zda jsou vejce čerstvá, ale zcela konkrétně. Pokud chcete připravit sázená vejce klasickým způsobem, tedy vhozením rozšlehaného vejce do mírně vroucí vody, potřebujete co nejčerstvější vejce, nejlépe včerejší. Pošírovaná vejce ze starých vajec ve vroucí vodě se rozleží. A pokud chcete uvařit vejce natvrdo a pak je oloupat ze skořápky bez nadávek a třetiny bílku přilepeného ke skořápce, vybírejte nejstarší vejce: loupou se stokrát snadněji.
Jak dlouho mám vařit vejce? Vařená na měkko, pošírovaná, vařená natvrdo.
Vejce na měkko (tekutý žloutek, polotekutý bílek) se vaří 4 minuty po uvaření, pošírované 6 minut a natvrdo 9 minut.
Vejce na měkko (tekutý žloutek, polotekutý bílek) se vaří 4 minuty po uvaření. Vejce pošírované (krémový žloutek, plně ztuhlý bílek) – 6 minut. Vejce uvařené natvrdo (žloutek je pevný, ale stále měkký, bílek je pevný) – 9 minut. Vejce vložte do osolené vody vařící na mírném ohni. Sůl zabrání vytékání bílku, pokud již došlo k mikrotrhlinám ve vejci. Pokud se obáváte, že vejce při vhození do vroucí vody praskne, vezměte jehlu a propíchněte skořápku na tupější straně, kde je vzduchový váček, a vejce bezpečně vhoďte do vroucí vody na lžíci. A nezapomeňte nastavit časovač.
Chcete-li uvařit krásná a chutná vejce natvrdo, nepřevařujte je. Čím déle vejce vaříte, tím více povrch žloutku šedne, a to kazí vzhled všech salátů. Přesně po 9 minutách vyjměte vejce z vroucí vody a vložte je do ledové vody (ideálně do ledové vody). Tímto způsobem náhle zastavíte proces „vaření“. Teplotní kontrast vám také umožní vejce snadněji oloupat.
Když vaříte vejce na pánvi, snažte se je také nepřevařit. I když máte rádi vajíčka úplně uvařená, sundejte je z ohně o minutu dříve, než byste chtěli, a nechte je bezpečně dojít pod pokličkou.
To je vše, technické povídání je u konce, pojďme vařit.
Pokrmy z vajec
Frittata
Aby byla frittata chutnější, nejprve ji osmažte na středním ohni a poté, až vejce trochu ztuhnou, ji vložte do trouby.
Pravděpodobně máte často v lednici trochu toho, trochu onoho, trochu onoho, trochu toho a trochu onoho. Není to ani porce a je škoda ji vyhodit. Nejčastěji jsou to odřezky salámu, sýrové kůrky, zvadlá půlka cibule, jedna smutná mrkev, 3 nešťastné snítky petržele atd. Pokud jsou k dispozici vajíčka, naprosto všechny tyto zbytky se dají použít a výsledný pokrm se dá nanejvýš elegantně nazvat italsky. frittata.
Pro frittatu by měla být náplň uvařená a nakrájená na zhruba stejné, snadno konzumovatelné kousky. To znamená, že pokud chcete použít syrovou zeleninu, bude třeba ji předem osmažit nebo opéct, a to i rajčata. Neuškodí ani odřezky klobásy. Sýr může být nastrouhaný nebo jemně nakrájený. Potřebujete také pánev, která se nebojí trouby. Shromážděte všechny své „zbytky stráží“ do jedné mísy a spočítejte, kolik vajec budete potřebovat, aby se do nich náplň zcela ponořila. Vejce rozšlehejte se solí a pepřem, a pokud chcete, přidejte trochu smetany. Můžete přidat i trochu mouky nebo škrobu – pak se frittata při krájení nepropadne a nerozpadne se. Pokud je však mezi prvky náplně sýr, obejde se bez mouky. Náplň přidejte k vejcím a jemně promíchejte. Předehřejte troubu na 150 °C. Nejprve frittatu trochu opečeme na středním ohni. Jakmile uvidíte, že vaječná směs začala po okrajích tuhnout, přendejte ji do trouby. V závislosti na tloušťce se frittata bude péct 15 až 30 minut. Obvykle se jí studená. A je skvělé si ji vzít s sebou do krabičky na oběd.
Vaječný salát
Vaječný salát je snadný a rychlý, zvládne ho i dítě, nedá se zkazit. Jsou to jednoduše natvrdo uvařená vejce, libovolně nakrájená a zalitá majonézou. Ač se to může zdát zvláštní, v Rusku to není nejoblíbenější jídlo. A zbytečně. Jednak se z něj dá snadno udělat Olivier a 4-5 dalších různých salátů, které se přidávají v různých kombinacích a poměrech podle chuti:
- vařené brambory;
- vařená rýže;
- konzervované, uzené, mírně solené nebo vařené ryby;
- šunka nebo kuře vařené, grilované, uzené, smažené;
- čerstvé, solené, nakládané, solené a nakládané okurky;
- zelená, červená, bílá nebo obyčejná cibule;
- jakékoliv bylinky.
Za druhé je to skvělá náplň do sendvičů, rohlíků a dokonce i palačinek.
Za třetí, pokud salát připravíte co nejkrémovější, můžete ho podávat jako dip tak, že čerstvou zeleninu nakrájíte na nudličky a vedle položíte křupavý chléb nebo neslazené sušenky. Představte si, jak elegantně bude vypadat stůl s mísou zářivě žlutého salátu, obklopeného barevnými paprikami, okurkami, cherry rajčátky, ředkvičkami, brokolicí, zelení a zlatavými sušenkami. Zde je recept na právě takový salát (neboli dokonalou zálivku).
Zálivka na vaječný salát
Pomazánka z vaječného salátu (Shutterstock/FOTODOM)
15 min.
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- Vejce C0 nebo CB – 6 ks.
- majonéza „provensálská“ – 4-6 lžic. l.
- hladká dijonská hořčice – 1 polévková lžíce.
- šťáva z 1/4 citronu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
1. V hrnci svařte tolik vody, aby byla vejce zcela zakryta. Pevně osolte, aby v případě rozklepnutí vejce nevytekla. Vejce opatrně spusťte na lžíci s dlouhou rukojetí do vroucí vody.
2. Jakmile se voda opět začne vařit, nastavte časovač na 9 minut. Připravte si misku s ledovou vodou. Vejce uvařená natvrdo vyjměte děrovanou lžící a nechte je v ledové vodě 5-7 minut.
3 Vejce oloupejte, rozkrojte napůl a vyjměte žloutky. Bílky nakrájejte nadrobno.
4. V míse smíchejte 4 žloutky, 4 lžíce majonézy, hořčici a citronovou šťávu, osolte, opepřete a vyšlehejte do hladkého krému.
5. Do krému přidejte bílky a zbývající žloutky a rukama je rozmačkejte. Jemně promíchejte. V případě potřeby přidejte ještě majonézu, sůl a pepř.
Vejce k večeři: sázená vejce s jogurtovou omáčkou, shakshuka, sázená vejce k večeři
Je zajímavé, že pokrmy z vajec považujeme především za dopolední jídlo. I když, v dobrém slova smyslu, ovesnou kaši byste si ráno dát měli, a vejce se hodí právě k večeři – je to skvělá lehká a rychle stravitelná bílkovina. Aby vejce k večeři vypadala vydatněji, zamysleme se nad omáčkami.
Jogurt: Myšlenka vajec v jogurtu pochází z osmanské kuchyně. Vejce uvařená nějakým delikátním způsobem (v podobě pašotek – vajec vařených v mírně vroucí vodě bez skořápek, nebo v podobě pečlivě oloupaných vajec v sáčku) se vloží do misky, ze čtvrtiny se naplní hustým a tučným jogurtem a potřou se pikantní máslovou zálivkou. Jakýkoli přírodní jogurt můžete udělat hustý a tučný tak, že ho necháte několik hodin namočený v ručníku, aby se z něj odkapala přebytečná tekutina. Máslový dresink je rozpuštěné máslo, do kterého jste přidali libovolné koření dle vlastního výběru (nasekaný česnek, pálivou červenou papriku, ziru, koriandr, kari, adžiku) a zahřáli. Můžete posypat bylinkami. Velmi chutné a krásné.
Rajče: může být hotová ze sklenice, může být domácí, může být střední verze, kdy se do hotové omáčky přidá opečená zelenina. Klasickým pokrmem z vajec v rajčatové omáčce je shakshuka. Vařená vejce v rajčatové omáčce však můžete také ohřát, například je posypat sýrem.
Bešamel: V případě, že se jedná o rajčata, která se připravují z rajčat, je možné je použít i jako bešamel: tato francouzská omáčka z másla, mouky a mléka se velmi dobře hodí k vejcím. Existuje zde i tradiční recept, který je určitě francouzský – jsou to pošírovaná vejce. Uvařená vejce se zalijí bešamelovou omáčkou a zapečou v troubě – vyjdou křehká, vydatná a velmi chutná.
Míchaná vejce Shakshuka: klasický recept
Míchaná vejce shakshuka
40 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- vejce – 8 ks.
- konzervovaná krájená rajčata v c/s – 500 g
- sladká červená paprika – 1 ks.
- pálivá červená paprika – 1 ks.
- cibule – 1 ks.
- česnek – 2 stroužky
- petržel – 6-8 snítek
- rajčatový protlak – 1 polévková lžíce. l.
- uzená paprika – 2 lžičky.
- chilli vločky – 1 lžička.
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Omáčka tahini:
- tahini (sezamová pasta) – 100 g
- ledová voda – 100 ml
- citronová šťáva
- sůl
- Připravte si ingredience na shakshuku. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Sladkou a pálivou papriku zbavte semen a jadérek. Sladkou papriku nakrájejte na středně velké kostky, pálivou papriku nasekejte.
- Rozehřejte pánev s olivovým olejem a osmahněte cibuli a česnek do měkka, 5 minut. Přidejte sladkou papriku a chilli papričku, vařte 5-7 minut. Do pánve vložte uzenou papriku, chilli vločky a rajčatový protlak a 2 minuty smažte.
- Přidejte konzervovaná rajčata, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20-25 minut. Omáčka shakshuka by měla zhoustnout. Podle chuti osolte a opepřete.
- Zatímco se základ shakshuky vaří, připravte omáčku tahini. Sezamovou pastu dejte do misky a postupně přilévejte vodu, dobře promíchejte metličkou. Přidejte citronovou šťávu a sůl podle chuti.
- Pomocí špachtle nebo lžíce udělejte do rajčatové směsi na pánvi důlky. Opatrně do nich vyklepněte všechna vejce. Vařte na mírném ohni, dokud bílky neztuhnou.
- Nasekejte petrželku a posypte jí shakshuku. Míchaná vejce můžete pokapat olivovým olejem. Podávejte s tahini omáčkou, olivami a teplou pitou nebo chalou.
Vajíčka pro děti: legrační zvířátka, kebab a dokonce i muší vajíčka
Děti vajíčka milují a ochotně je jedí v mnoha různých podobách. Je velmi snadné proměnit vejce uvařené natvrdo v nějaké zvířátko. zábavná postavičkaDěti jedí zábavné jídlo ještě s větší chutí a mají z takového zábavného narozeninového stolu velkou radost. A děti jedí zábavné jídlo ještě ochotněji a jsou s takovým zábavným narozeninovým stolem velmi spokojené. Pokud je dětí hodně, je lepší použít ne slepičí vejce, а křepelky. I když můžete použít i kuřecí: zde například velké „muchomůrky“ vypadají na stole skvěle.